Pompcarter – wat is het en hoeveel kost het?

Water zit in het pompputje



Een pompput is een vaak over het hoofd gezien maar uiterst belangrijk onderdeel van veel gebouwen. De bouw ervan is om tal van redenen zinvol en moet in een vroeg stadium plaatsvinden, bij voorkeur in de loop van het nieuwe gebouw. Hier kunt u meer te weten komen over wat een pompcarter is, waarvoor het wordt gebruikt en onder welke omstandigheden het zinvol is of zelfs absoluut noodzakelijk is. Daarnaast kunt u meer te weten komen over de installatiekosten. Op blauarbeit.de vindt u tal van gespecialiseerde bedrijven die u adviseren over pompput, hefinstallatie en afvalwaterafvoer, deze objecten voor u bouwen en ook het onderhoud en de reparatie van het systeem overnemen.

Tevreden

  1. Wat is een pompcarter?
  2. Wanneer heeft een pompcarter zin?
  3. Materiaalkosten voor installatie
  4. Arbeidskosten voor installatie
  5. Bedrijfskosten van een pompcarter



Wat is een pompcarter?

Een pompcarter, in zijn eenvoudigste versie, is een betonnen kamer die op het laagste punt van het huis is opgesteld. Deze kamer is toegankelijk via afvoeren en vult zich dus met doordringend regenwater, perswater van lekkende muren en eventueel accumulerend afvalwater dat niet direct in de riolering kan worden geloosd. Als onderdeel van een hefsysteem bevat het pompcarter een vuilwaterpomp die het accumulerende water omhoog duwt en zo het water in het riool kan afvoeren. Pompcarters worden meestal geïmplementeerd in de vorm van een witte tank, dus ze bevatten een waterdichte laag in het beton. Afvalwater kan dus niet het grondwater vervuilen, noch kan het persen van water uit de grond het huis binnensijpelen.

De vuilwaterpomp wordt meestal gerealiseerd via een dompelpomp met een flexibele slang. Een sensor meet het waterniveau in het pompcarter en activeert de vuilwaterpomp vanaf een bepaalde hoogte, waardoor het water omhoog wordt geduwd. Zodra deze onder een bepaald waterniveau komt, schakelt de pomp automatisch uit. Dit voorkomt drooglopen en de pomp werkt betrouwbaar en met weinig onderhoud. Als het pompcarter ook afvalwater uit toiletten haalt, moet de pomp voor deze verontreiniging zijn ontworpen.

Wanneer heeft een pompcarter zin?

In het begin kan gezegd worden dat er nauwelijks andere redenen dan extra kosten zijn die de installatie van een pompcarter tegenspreken. In ieder geval biedt het pompcarter extra bescherming tegen waterpenetratie en vertegenwoordigt het geen zwak punt in de isolatie van de vloerplaat van het huis. Alleen in huizen die op een heuvel liggen en waarvan de riooltoegang zich onder de vloerplaat bevindt, is een pompput in de meeste gevallen overbodig. Een pompcarter is vooral belangrijk in de volgende gevallen:

Verhoogd risico op waterpenetratie

Als uw huis in de buurt van een rivier ligt, er drukkend grondwater is of als er een verhoogd risico is op zware regenval, is het pompcarter een uiterst belangrijke veiligheidsmaatregel voor elk huis. Zoals de overstromingen van de recente geschiedenis bewijzen, kunnen huizen op hellingen en op enige afstand van rivieren en beken ook worden aangetast. Penetrerend water stroomt in het pompcarter en kan snel en volledig worden verwijderd door de aanwezige dompelpomp of de brandweer. Een aanzienlijk snellere droging van de kelder en een minimalisering van schade is het resultaat.

Gebruik van de kelder voor woonruimtes

De inrichting van extra woonruimte is in zwang. Het maakt niet uit of je hobbykamers, een omaflat of andere dingen plant, woonruimte betekent meestal ook vuil water. Of het nu vanuit de keuken, vanuit de douche of de toiletspoeling is, het accumulerende water moet naar de nodige hoogte worden getild om in het riool te komen. Zelfs als u geen plannen heeft om de kelderkamers op deze manier te gebruiken, is een pompcarter zinvol. Het vergemakkelijkt niet alleen een latere herinwijding van de kamers, maar verhoogt ook de verkoopwaarde van het huis als geheel.

Vind ambachtslieden

Materiaalkosten voor installatie

Een pompcarter is heel eenvoudig in zijn constructie en in principe een betonnen doos met een afdekplaat. Dit apparaat is gerealiseerd als een witte kuip en kan worden gekocht als een afgewerkt onderdeel en direct worden gebruikt. Afhankelijk van de grootte kunt u de kosten van 300 tot 1000 Euro berekenen. In het geval van bijzonder grote pompputten, bijvoorbeeld voor appartementsgebouwen, tot 2000 Euro in kosten. Daarnaast heeft een pompensumpf een dompelpomp met de nodige sensoren en besturingsapparaten, die bovendien vuildeeltjes verwerkt. Zo’n centrifugaalpomp met voldoende debiet ligt in het bereik van 100 tot 400 Euro verkrijgbaar. Als de pomp ook zwart water moet pompen, d.w.z. water uit het toilet, moet het stroomopwaarts van een versnippersysteem zijn. Dit zorgt ervoor dat er geen vaste stoffen in de pomp komen die deze kunnen verstoppen of beschadigen. Een shredderfabriek slaat mee 300 tot 600 euro om te boeken.

Arbeidskosten voor installatie

Om ervoor te zorgen dat de componenten hun werk betrouwbaar kunnen uitvoeren, moeten ze correct worden geïnstalleerd. Alleen zo kan er geen water instromen, wordt geurhinder vermeden en functioneert de pomp ook goed. Om deze reden moet u dit werk overnemen van een gespecialiseerd bedrijf dat u snel en gemakkelijk op blauarbeit.de kunt vinden.

Als je een pump sump laat installeren, is dit relatief goedkoop tijdens de nieuwbouw. Door de extra werktijd en de installatie van het afgewerkte pompcarter, evenals de aansluiting en de functieregeling van de pomp, worden slechts enkele uren extra werktijd gecreëerd, wat neerkomt op ongeveer 200 tot 300 euro extra kosten. Bij latere installatie van een pompput of bijzonder moeilijke structurele omstandigheden, zoals zeer vaste grond, kunnen deze arbeidskosten oplopen. Daarnaast zijn er reiskosten, die vooral afhankelijk zijn van de afstand tot de vakman. Gelukkig kun je met blauw werk snel ambachtslieden vinden die in de buurt wonen.

Bedrijfskosten van een pompcarter

Een ander belangrijk punt zijn de exploitatiekosten van het systeem. Naast de elektriciteitskosten voor de circulatiepomp (20 tot 50 euro per jaar) is dit vooral het onderhoud en de reiniging van het pompcarter. Na verloop van tijd bezinkt slib in een pompcarter, dat de pomp niet kan transporteren en in het ergste geval verstopt. Het is daarom belangrijk om het pompcarter regelmatig te reinigen. Intervallen van één tot twee jaar zijn nuttig, maar zelfs na overstroming of acute geurhinder moet u het pompcarter bevrijden van slib. Voor kleine pompputten die geen ontlasting transporteren, kunt u dit vaak zelf doen. Om dit te doen, opent u de afdekplaat, vult u het pompcarter met water en dwarrelt u het bestaande slib op zodat de pomp het afzuigt. Als u het gedoe wilt vermijden, de modderlaag te stevig is of er uitwerpselen bij betrokken zijn, moet u zeker een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Op dit moment controleert het gespecialiseerde bedrijf ook de wanden van het pompcarter en de centrifugaalpomp op schade en repareert deze in een vroeg stadium.

De professionele reiniging van het pompcarter kost ongeveer 100 tot 150 euro, afhankelijk van de grootte en mate van slib.

Deel artikel: