Dampscherm en dampscherm op het dak



Laatst bijgewerkt op December 16, 2021 door A. Mroos

Wie zich bezighoudt met onderwerpen als zolderrenovatie, isolatieplaten of soortgelijke renovatieonderwerpen, komt vroeg of laat de termen dampscherm en dampscherm tegen. Zelfs een dakrenovatie kan niet zonder deze films, en dus is het de moeite waard om ze van dichterbij te bekijken, om het verschil tussen dampscherm en dampscherm te kennen en om te weten welke voor- en nadelen de twee varianten met zich meebrengen. Hier vindt u meer informatie over deze onderwerpen en over fouten tijdens de installatie. Om ervoor te zorgen dat er tijdens uw renovatie niets misgaat en dat het dampscherm of de rem perfect is geïnstalleerd, vindt u op blauarbeit.de een dakdekkersbedrijf bij u in de buurt. De dakdekkers adviseren u graag en voeren alle werkzaamheden snel en goedkoop uit.

Vind een dakdekker

Functie van dampscherm en dampscherm

Om een gebouw goed geïsoleerd te laten zijn en de structuur te beschermen tegen vocht, moet het worden omgeven door een luchtdichte laag. Dit is voorgeschreven door de Bouwenergiewet. Het aanleggen van zo’n laag is niet alleen handig omdat een luchtdichte laag voorkomt dat warmte ontsnapt, maar ook omdat vocht specifiek uit de buurt van het bouwweefsel wordt gehouden. Dit is om twee redenen logisch. Aan de ene kant vermindert vocht dat zich in het isolatiemateriaal nestelt de energiebalans van het isolatiemateriaal, omdat water warmte beter geleidt dan de isolatiematerialen of de lucht erin. Aan de andere kant bevordert vocht in het bouwweefsel schimmelgroei en kan het leiden tot lelijke uitbloeiing of andere schade.



Materiaal

Het dampscherm is het onderdeel dat deze luchtdichte laag vormt. Het is een plastic folie gemaakt van polyethyleen, polyamide of PVC of geïmpregneerd papier of karton. Dampschermen zijn daarentegen op zijn minst gedeeltelijk gemaakt van aluminium, waarbij beide componenten volledig uit aluminium bestaan en meerlaagse folies met aluminium componenten gebruikelijk zijn. Deze lagen worden tijdens een energetische renovatie onder het dak en aan de binnenkant van de isolatiematerialen gelegd en voorkomen dat warme en vochtige ruimtelucht in de isolatiematerialen binnendringt en daar afkoelt, waardoor het vocht zou condenseren.

Verschil tussen de twee dia’s

sd-waarde

De sd-waarde is een sleutelfiguur die staat voor de vochtgeleiding van de films. Het is het product van het waterstofdiffusienummer van het materiaal en de dikte van de filmlaag. Dus hoe hoger deze waarde, hoe hoger de weerstand die de film heeft tegen vocht. Bij een waarde van 2 m tot 1500 m spreekt men van een dampscherm, bij hogere waarden van een dampscherm.

Verschil tussen dampscherm en dampscherm

Zoals de sd-waarde laat zien, is het verschil tussen dampschermen en dampschermen vloeibaar. Dampschermen met een hoge sd-waarde kunnen vocht in dezelfde mate vasthouden als dampschermen met een relatief lage sd-waarde. De meeste dampschermen zijn echter ontworpen om een kleine hoeveelheid vocht door te laten. Dit is in veel gevallen gewenst, bijvoorbeeld als het gaat om het weer laten drogen van vocht. Aan de andere kant zijn er gevallen waarin een absolute vochtafweer noodzakelijk is en een dampscherm daarom de voorkeur heeft.

Voor- en nadelen van de componenten

Dampscherm

Dampschermen zijn in staat om het meeste vocht weg te houden van isolatiematerialen. Tegelijkertijd kan er een bepaalde hoeveelheid restvocht doorheen diffunderen. Dit is handig als er vocht onder de film komt. Als bijvoorbeeld een dier of een storm een deel van de film opent en vocht het materiaal binnendringt, kan dit gat worden gedicht en droogt de film na verloop van tijd uit als er al geen vochtschade is opgetreden. Het kan echter niet de nodige weerstand bieden bij een bijzonder hoge luchtvochtigheid, zoals in een stoombad of in koude ruimtes.

Dampscherm

Het dampscherm houdt vocht betrouwbaar buiten en wordt daarom tegenwoordig vooral in speciale gevallen gebruikt. Als de dampspanning van een deel van het gebouw naar de aangrenzende muur bijzonder hoog is, beschermt het dampscherm de isolatiematerialen, terwijl een dampscherm te veel vocht zou doorlaten. Dampschermen worden meestal aan de ene kant geïnstalleerd, zodat vocht kan ontsnappen door het dampscherm aan de andere kant van het gebouw. Buiten deze speciale gevallen komen dampschermen vandaag de dag niet voor. meer, omdat de goedkopere dampschermen vergelijkbare goede effecten bereiken en het drogen van de bouwmaterialen mogelijk maken.

Problemen met onjuiste installatie

Als dampschermen verkeerd worden geïnstalleerd, kunnen ze niet het gewenste beschermende effect bereiken voor het bouwweefsel erachter. Door gaten, scheuren en gaten in de films dringt vochtige lucht achter de film door. De vochtigheid condenseert hier en nestelt zich in het materiaal. Na verloop van tijd kan ernstige vochtschade zoals schimmelgroei, rottende dakbalken of een sterke vermindering van thermische isolatie optreden. Verkeerd geïnstalleerde dampschermen en dampschermen zijn een van de belangrijkste redenen voor vochtschade, die vaak maanden of jaren duurt om te ontdekken.

Om gaten in het dampscherm te detecteren, voeren meettechnici een test uit met de zogenaamde blowerdoortest. Hier wordt een blower in een deur geïnstalleerd en wordt een vacuüm gegenereerd in het gebouw. Als de druk niet daalt tot de gebruikelijke karakteristieke waarden voor het huis, is er een gat in de huisenvelop. Naast lekkende dampschermen kunnen dit ook slecht afsluitende ramen of raamafdichtingen zijn. Na de uitsluitingsprocedure worden de beschadigde gebieden snel ontdekt, die vervolgens kunnen worden afgesloten als onderdeel van een energiezuinige renovatie.

Deel artikel: