Kelder: Een huis bouwen met een kelder?

Bij het bouwen van een huis kun je ook een kelder bouwen



Laatst bijgewerkt op December 17, 2021 door Energiebesparen

Meer opslag- en woonruimte of misschien liever besparen op bouwkosten? De beslissing voor of tegen een huis met een kelder hangt vaak af van deze factoren. Natuurlijk is dit een persoonlijke beslissing – hoewel voor velen de kelder nog steeds gewoon deel uitmaakt van het bouwen van een huis. Het alternatief voor een kelder is de bodemplaat. Uiteindelijk rijst de vraag of een kelder de moeite waard is voor je eigen huis. We laten u de voor- en nadelen van een kelder zien en waar u rekening mee moet houden als u een kelder wilt bouwen.

Bron afbeelding: Tom/adobe.stock.com



Bouwplanning: beslissing voor of tegen een kelder

De kelder kan verschillende functies aannemen voor een eengezinswoning, ongeacht het type constructie. Allereerst biedt de kelder het huis een veilige basis, maar een vloerplaat kan ook dienen als een alternatieve fundering – dus de kelder is niet essentieel voor de bouw van het huis.

Integendeel, de beslissing om dit te doen moet afhangen van individuele factoren. Het hangt er dus in de eerste plaats van af wat je voor een woning wilt kopen. Vooral bij een klein perceel zoals bij een rijtjeshuis kan de kelder een enorme ruimtewinst boeken en bijvoorbeeld gebruikt worden als berging of voor een wasruimte. Extra leefruimte kan ook worden ondergebracht in de kelder – hetzij als een andere slaapkamer of als een feestkelder. Zelfs bij bungalows vind je steeds vaker woonkamers in de kelder. Voor grotere percelen daarentegen kunnen dergelijke kamers ook bovengronds worden ondergebracht. Ook belangrijk zijn de condities van de woning, zoals de ligging of de bodemgesteldheid.

Fooi: Hier is het de moeite waard om vooraf een bodemmonster te laten nemen om een bodemonderzoek te verkrijgen.

Ook bij ontwikkelplannen in de omgeving van de woning, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet ver mag bouwen, maar je wel extra ruimte nodig hebt, kan een kelder dit bieden.

Natuurlijk moet u zich er ook van bewust zijn dat een kelder de bouwkosten verhoogt. In de kostenberekening voor de woningbouw moet je hierop inplannen. Een geprefabriceerde kelder is meestal wat goedkoper.

Zoals gebruikelijk in de bouwplanning, is het zinvol om eerst de voor- en nadelen te bekijken voordat u beslist of u een huis met een kelder wilt bouwen.

Vind gratis vakmensen

Voordelen van een kelder

  • Extra ruimte
  • Meer opslagruimte, opslag en bruikbare ruimte
  • Kan worden gebruikt als extra leefruimte
  • Biedt ruimte voor gebouwdiensten, bijvoorbeeld voor de thermale baden
  • Verhoogt de waarde van het huis

Nadelen van een kelder

  • Langere bouwtijd
  • Hogere bouwkosten
  • Kwetsbaar voor overstromingen en regen, gevoelig voor waterschade
  • Nauwelijks mogelijkheden voor daglicht
  • Goede isolatie nodig

Hoeveel kost een kelder?

De kosten van een kelder bestaan uit verschillende factoren en zijn moeilijk te generaliseren. Allereerst hangt het af van de grootte van het huis, d.w.z. hoe groter het oppervlak van de kelder moet worden, hoe duurder het zal zijn om de kelder te bouwen. Een alternatief is de gedeeltelijke kelder, die niet het hele oppervlak van de begane grond beslaat – maar deze variant is relatief duurder als je de kosten en baten tegen elkaar afrekent.

Een andere kostenfactor is het ontwerp van de kelder, omdat een kelder kan worden gemetseld zoals met een solide huis en kan worden gegoten uit in-situ beton of gebouwd als een geprefabriceerde kelder. De geprefabriceerde kelder is de goedkopere optie. Net als de geprefabriceerde woning worden de wand- en plafondelementen extern vervaardigd en niet op de bouwplaats. Daar hoeven ze alleen maar gemonteerd te worden.

Daarnaast is het ook cruciaal hoe de kelder gebruikt gaat worden. Gebruikskelders hoeven niet volledig ontwikkeld te zijn, immers vaak vinden hier alleen de bouwtechniek en huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine, ruimte.

In residentiële kelders is uitgebreide thermische isolatie noodzakelijk, waarbij kelderplafondisolatie ook nuttig is voor nutskelders, zodat er geen kou opstijgt uit een niet-verwarmde kelder in de woonkamer. Daarnaast zijn kelderramen vaak gewenst in een woonkelder om wat daglicht in de woonkamer te hebben. Dit werkt echter alleen met een hoogbouwkelder of met behulp van sspeciale lichtkanalen.

In het geval van residentiële kelders moet er ook een goede afdichting zijn. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde “kuipen”:

  • Zwarte kuip: bakstenen kelder, afgesloten met bitumen, zit niet in het grondwater
  • Witte kuip: Kelder gemaakt van waterdicht beton, gelegen in het grondwater

Bepalend voor de tank is de hoogte van het grondwater. Een zogenaamde witte kuip is vaak duurder – ook hier is een deskundig advies dat is opgesteld voordat de bouw begint zinvol voor kostenberekening. Hetzelfde geldt voor de bodemgesteldheid, die ook meespeelt in de prijs voor de kelder.

Conclusie: Moet je een huis bouwen met een kelder

Zoals reeds beschreven, moet de beslissing voor of tegen een kelder afhankelijk zijn van verschillende factoren. Belangrijk zijn je eigen woonideeën en ruimtebehoefte. Als de extra ruimte niet nodig is, hoeft er niet per se meer geld in de kelder te worden geïnvesteerd. Als de bouw van een kelder het budget echter niet overschrijdt, kan het zinvol zijn om een huis met een kelder te bouwen. Je hebt meer opslag-, opslag- en leefruimte, en een kelderwoning is vaak meer waard dan een huis dat alleen een vloerplaat heeft. Zeker als je al een stuk grond hebt gekocht in een gebied met hoge grondkosten, is het zinvol om de beschikbare ruimte zoveel mogelijk te benutten.

Deel artikel: