De pompoen – een grote bes met een lange culturele geschiedenis

Veel verschillende pompoenvariëteiten op één stapel



Laatst bijgewerkt op oktober 25, 2021 door Energiebesparen

De geschiedenis van de pompoenteelt in Europa is nog jong. Net als de aardappel en de tomaat komt de pompoen oorspronkelijk uit Amerika. Het was Christoffel Columbus die de huidige tuinpompoen (Curcubita pepo) in Cuba ontdekte en terugbracht naar Europa.

Zelfs de Romeinen kenden de fles kalebas

Maar dit was niet het begin van de pompoenteelt in Europa, zoals tegenwoordig vaak wordt aangenomen. Integendeel, de oranje tuinpompoen die vandaag bekend is, heeft de flespompoen tijdelijk vervangen. De fles kalebas (Lagenaria siceraria) is een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld en was al heel vroeg wijdverspreid op alle continenten. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Afrika, meer bepaald waarschijnlijk in Zimbabwe. Het is bekend dat deze pompoensoort uiterlijk in 2500 voor Christus werd ontdekt. werd geteeld in Egypte. Van daaruit verspreidde de fles kalebas zich als een gecultiveerde plant over de Middellandse Zee en bereikte Europa. De Romeinen gebruikten, althans volgens Plinius de Oudere, de fles kalebas vooral als vat. De legionairs zouden de gedroogde en uitgeholde vruchten onderweg als drinkvaten hebben gebruikt De Romeinen waren ook degenen die de plant de naam “Cucurbita” gaven, wat niet alleen resulteerde in de naam voor het hele geslacht, maar ook het Duitse woord pompoen ontwikkelde. Op een gegeven moment viel de eerste lettergreep weg in Duitstalige landen, in het Midden-Hoogduitse taalgebied zeiden ze “Churbez” of “Kürbiz”, tegenwoordig gewoon “pompoen”.



Karel de Grote zorgt voor europese distributie

Uiterlijk sinds de middeleeuwen is teelt en gebruik als voedsel ook in Europa bekend. Karel de Grote kende de geneeskrachtige werking van de pompoen al en begon met de teelt ervan. Dit gold niet alleen voor zijn Palts in Aken, maar voor al zijn landgoederen, waardoor de flespompoen zich vrij snel verspreidde in Midden-Europa. Walahfrid Strabo, abt van het klooster van Reichenau, beschreef in zijn beroemde “Liber de cultura hortorum” de fles kalebas als een nuttige en medicinale plant. In de middeleeuwen was de flespompoen niet noodzakelijkerwijs het voedsel bij uitstek voor prinselijke hoven, maar het werd meer algemeen geaccepteerd door grote delen van de bevolking. Zo was de fles kalebas populair bij boeren en ambachtslieden, maar ook in de kloosterkeuken en werd hij vooral gebruikt in groentesoepen en stoofschotels. De adel daarentegen gaf in die tijd de voorkeur aan vlees en brood, en sommige groenten werden zelfs aan het hof gevreesd om het verteren van ‘echt’ voedsel in de weg te staan.

Columbus brengt nieuwe rassen uit Amerika

Met het begin van de vroegmoderne periode en de reeds genoemde ontdekking van Amerika en de tuinpompoen door Columbus, verloor de fles kalebas zijn belang in Europa. Omdat de nieuwe, geïmporteerde soort niet alleen de voorkeur had van de eerste kolonisten van Noord-Amerika, maar ook de “oude” soorten in de tuinen en velden van Europa verdrong. Eeuwenlang was pompoen wijdverspreid in Duitsland.

De pompoen raakt in de vergetelheid

Dit veranderde abrupt na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog was pompoen een van de weinige groenten die zonder rantsoenkaarten kon worden verkregen. Dat is de reden waarom de pompoen ten tijde van het economische wonder als slecht voedsel werd beschouwd, zelfs afgekeurd. De pompoen was niet meer nodig, nauwelijks gecultiveerd en steeds meer vergeten. Pompoen was jarenlang niet meer verkrijgbaar in de groente- en fruitafdelingen van supermarkten.

Revival: Tegenwoordig wordt pompoen beschouwd als een superfood

Eind jaren 80 begon langzaam een opleving van de pompoen. Aan de ene kant omdat werd ontdekt hoe gezond en voedzaam de grote bessenvruchten zijn, aan de andere kant, omdat Halloween op onze breedtegraden aan populariteit bleef winnen. Een gebeeldhouwde enge pompoen is ook een van de meest populaire herfstdecoraties in dit land, of het nu in de voortuin of op de vensterbank is.

Tegenwoordig wordt pompoen beschouwd als een superfood. Rijk aan vitaminen en mineralen, voedzaam en laag in calorieën. Er zijn veel verschillende soorten zoals Hokkaido, butternut of de spaghettipompoen, die dit jaar erg populair is. Andere producten, zoals pompoenpittenolie, zijn ook erg populair. Dit is ook statistisch merkbaar: waar in 2008 het teeltareaal in Duitsland 1640 hectare bedroeg, waren er in 2018 4.150 hectare waarop pompoenen werden geteeld.

Deel artikel: