Balkonverlenging – kosten, statica en bouwvergunning



Laatst bijgewerkt op oktober 25, 2021 door Energiebesparen

Idealiter moet er al een balkon worden gepland voor het nieuwe gebouw, zodat er geen extra kosten ontstaan en u de statica niet opnieuw hoeft te berekenen. Maar je kunt het ook later laten toevoegen, bijvoorbeeld in de loop van een oude gebouwrenovatie. Hiervoor zijn enkele mogelijkheden met verschillende moeilijkheden en kosten.

Balkonvarianten en hun kosten

Garage balkon (self-supporting)

Een uitstekend balkon staat op een eigen strook of puntfunderingen en vier steunen. Het is volledig zelfdragend, belast het huis niet en is alleen aan het huis bevestigd tegen omvallen. Om deze reden zijn ze de goedkoopste balkonvariant en is de teelt minder ingewikkeld en duur. De kit voor het balkon kost tot 4000 euro en de montage tot 3500.



Uitschuifbalkon met anker

Bijgevoegde balkons staan slechts op twee steunen, elk met een eigen puntfundering en zijn via een anker verbonden met het huis. In de regel wordt hiervoor een ruwe ranker gebruikt, die met een kerngat in het dragende metselwerk wordt geïnstalleerd. De betrokkenheid van een constructeur wordt aanbevolen.

Een bijgevoegd balkon kost zo’n 3500 tot 4500 euro. De installatie is niet veel ingewikkelder dan bij een presentatiebalkon en kost ook maximaal 3500 euro.

Cantilever balkon (uitkragend)

Uitkragende balkons worden alleen door het huis gedragen en zijn daarom bijzonder duur. Tijdens de planning moet een civiel ingenieur / constructeur noodzakelijkerwijs de draagkracht van het gebouw controleren. Vaak is een volgende uitbreiding niet mogelijk en moet je een van de andere twee soorten balkon kiezen. Het kan echter onafhankelijk van de grond worden gekweekt. Als het huis op een steile helling ligt, kan dit de enige optie zijn voor een balkonuitbreiding.

Alleen al voor het uitkragende balkon moet je kosten verwachten vanaf 5000 euro. De ingewikkelde montage zorgt ook voor hoge kosten van 5000 tot 10.000 euro.

Factoren voor balkonkosten

De kosten van een balkonuitbreiding kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van vele factoren. Om deze reden is het bij zo’n groot project zeer de moeite waard om het contract voor blauw werk aan te besteden en aanbiedingen van verschillende bouwbedrijven te verkrijgen. U dient de volgende informatie te verstrekken om een nauwkeurige beoordeling te verkrijgen:

  • Hoeveel verdiepingen moeten een balkon hebben?
  • Hoe groot moeten de balkons zijn?
  • Foto’s van het gebouw
  • Facultatief:
    • Welke balkonvariant is gewenst?
    • Van welk materiaal moeten de leuningen worden gemaakt?

Als u niet precies weet welke balkonvariant of reling het beste bij uw gebouw past, is dat geen probleem. Geef bij het bestellen gewoon aan dat je het nog niet zeker weet en graag advies wilt.

Bouwvergunning en statische eisen

Het belangrijkste voor de balkonuitbreiding is de bouwvergunning. Dit is niet altijd absoluut noodzakelijk, maar het is beter om dit vooraf te controleren bij het verantwoordelijke gebouwtoezicht. Vraag het bij twijfel aan uw architect, want hij is zeker bekend met de lokale autoriteiten.

Een berekening van de statica is altijd nodig voor een zelfdragend uitkragend balkon, omdat het balkon volledig wordt ondersteund door het huis. Dit kan ook nodig zijn met een bijgevoegd balkon, hoewel ondersteund, maar nog steeds verankerd aan het huis. Alleen met het presentatiebalkon is nooit een constructeur nodig, omdat deze volledig op zijn eigen fundament staat.

Wil je als huurder een balkonuitbreiding, dan heb je toestemming nodig van de huiseigenaar. Zelfs met een condominium moet u de wettelijke vereisten controleren, die niet altijd duidelijk zijn. U hebt waarschijnlijk de toestemming van de gemeenschap van eigenaren nodig.

Checklist voor planning:

  • Hoe groot moet het balkon zijn?
  • Welk type teelt is gewenst?
  • Controleer de wettelijke voorwaarden
  • Plannen samen met architecten
  • Onderzoek financieringsmogelijkheden met de bank
  • Adverteer de bestelling en selecteer het bedrijf
  • Financiering of krediet aanvragen
  • Plaats een bestelling en maak een afspraak
  • Verwijder obstakels binnen en buiten de muur

Veelgestelde vragen over balkonconstructie

Hoeveel kg moet een balkon weerstaan?

Een standaard balkon, dat in een nieuw gebouw is gebouwd, kan tot 300 kg per vierkante meter weerstaan. Dit klinkt als veel, maar het wordt snel bereikt: als water zich ophoopt op het balkon, weegt het 100 kilogram per Q op een hoogte van 10 centimeter.uadratmeter. Om deze reden zijn de vloeren van balkons altijd licht hellend en zijn er drainagegoten.

Deze waarden gelden echter niet voor elk balkon. Vooral bij groeiende balkons moet je niet zomaar een zwembad of zware plantenpotten opzetten. In plaats daarvan moet u de verhuurder of het bouwbedrijf vragen hoeveel uw eigen balkon precies kan weerstaan.

Hoeveel kost een constructeur voor een balkon?

De berekening van de statica voor een balkonverlenging kost ongeveer 500 euro.

Hoeveel kost 1 m balkonleuning?

De kosten van balkonleuningen per meter variëren sterk, omdat het kan worden gebouwd van een breed scala aan materialen. Kunststof balustrades zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro per meter, terwijl rvs leuningen beginnen vanaf 250 euro en ook tot 500 euro per meter kunnen kosten. Zelfs echt glas kan tussen de 80 en 300 euro kosten, afhankelijk van hoeveel andere materialen je gebruikt.

Foto: Hermann / stock.adobe.com

Deel artikel: