Hybride verwarming – toekomstbestendig mengsel van verschillende energiebronnen



Laatst bijgewerkt op oktober 22, 2021 door Energiebesparen

In tijden van groeiend milieubewustzijn en stijgende, voortdurend fluctuerende energieprijzen, is het moeilijk om bij het vernieuwen van een verwarmingssysteem een energiebron te kiezen. De mogelijkheid van hybride kachels biedt hier een uitweg, omdat dit type kachels twee verwarmingsprocessen combineren en ze op zo’n manier gebruiken dat ze de meest efficiënte werking mogelijk maken in termen van kosten of klimaatbalans. Er zijn tal van varianten die aanzienlijk verschillen, zowel in hun energiebronnen als in hun kosten. Hier vindt u meer informatie over hybride verwarmingssystemen, hun kenmerken, kosten en financieringsmogelijkheden.

Functionaliteit

In principe bestaat een hybride kachel uit twee verwarmingssystemen en de nodige technologie om tussen de twee systemen te schakelen. De individuele verwarmingssystemen functioneren analoog aan conventionele varianten in hun soort en zijn noch inferieur aan hen in duurzaamheid noch in efficiëntie. In moderne kachels wordt de hybride verwarming automatisch aangestuurd via een computersysteem. Deze ontvangt tal van datapunten zoals de buitentemperatuur, de datum, het warmwaterverbruik, de huidige gas- en elektriciteitsprijs en andere informatie. Op basis van deze gegevens en de programmering van het besturingsapparaat selecteert het de ideale energiebron en gebruikt het deze.



Verbruiksmodi

De meeste hybride kachels hebben een zuinige en een ecologische modus. De economische modus maakt gebruik van de energiebron die de laagste kosten veroorzaakt, terwijl de ecologische modus speciale nadruk legt op de kooldioxidebalans. Daarnaast kunnen op verzoek van de klant ook exacte regelprogramma’s worden ingesteld voor veel hybride kachels. Een intelligent geprogrammeerd besturingssysteem is in staat om alleen de hoeveelheid water te verwarmen met gas die nodig is totdat de warmtepomp of zonnecollector kan ingrijpen, bijvoorbeeld in de zomerochtend wanneer de buitenlucht nog koel is of in zwak zonlicht. Programmeren is ingewikkeld en moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De werknemers moeten contractueel verplicht worden om efficiënt te programmeren en de verwarming niet in de fabrieksinstellingen te laten staan. Bovendien moet u worden geïnstrueerd in de besturing, omdat de bedieningshandleidingen vaak moeilijk te begrijpen zijn voor leken.

Voorbeeld van controle

Bij een hybride verwarmingssysteem met gas-warmtepomp is het gebruikelijk dat de warmtepomp van het voorjaar tot het najaar de hoofdlast van de warmteopwekking op zich neemt en dat de gasverwarming alleen in werking treedt tijdens verbruikspieken. In de winter is verwarmen puur met gas, want dan kan de warmtepomp niet meer efficiënt werken. Het exacte tijdstip van de omschakeling wordt bepaald door de gegevenspunten en de geselecteerde modus. Zo schakelt het hybride verwarmingssysteem in het najaar over op gasverwarming wanneer de economische modus draait, wanneer de prijs van het verbruikte gas lager is dan de elektriciteitskosten voor het gebruik van de warmtepomp. In ecologische modus wordt rekening gehouden met de hoeveelheid koolstofdioxide die wordt geproduceerd door elektriciteitsopwekking of gasverbranding. Er wordt ook rekening gehouden met het type elektriciteit dat wordt gebruikt, zodat klimaatvriendelijke elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie leidt tot een verhoogd gebruik van de warmtepomp. Het economisch en ecologisch evenwicht is nog gunstiger als de elektriciteit deels wordt opgewekt door zonnecollectoren op het dak.

Varianten

Theoretisch kunnen alle mogelijke soorten verwarming worden gecombineerd in een hybride verwarming. In de jaren zeventig en tachtig waren verwarmingssystemen die olie en brandhout combineerden al decennia voor de energietransitie wijdverspreid. Inmiddels hebben zich enkele vormen van verwarming gevestigd die ideaal zijn op het gebied van betrouwbaarheid, energie-efficiëntie en klimaatvriendelijkheid.

Gas- en warmtepomp

De klassieker onder hybride kachels is deze combinatie. In het warmere seizoen wordt de warmte onttrokken aan de omgevingslucht of de grond en worden de kamers verwarmd en het servicewater verwarmd. De gasverwarming zorgt ervoor dat op koele dagen en tijdens verbruikspieken aan de energiebehoefte wordt voldaan. Pas in de koude winter, wanneer de warmtepomp niet meer efficiënt werkt, wordt hij overgeschakeld op verwarming met alleen gas.

Gas en thermische zonne-energie

Hier vervullen zonnepanelen op het dak de rol van hernieuwbare energiebron, die vaak op eigen kracht de energievraag op warme en zonnige dagen kan dekken. In tegenstelling tot warmtepompen, sOok sluit ik in de zomer de gasketel om ’s nachts het servicewater op te warmen, terwijl in de winter op zonnige dagen de collectoren ook een deel van de energiebehoefte kunnen dekken.

Houtpellets en thermische zonne-energie

Als u goed milieuvriendelijk wilt verwarmen, kunt u ook het gasverwarmingsonderdeel vervangen door een houtpelletverwarmingssysteem. Houtsnipperverwarmingssystemen komen ook vaak voor. Hier komt de thermische energie op momenten dat thermische zonne-energie niet voldoende is, van stukken hout die in het huis zijn opgeslagen en die naar behoefte worden verbrand. Dit is niet alleen goedkoop op de lange termijn, maar beschermt ook het milieu. Daarnaast kunt u verstandig inslaan en weer geld besparen door de marktprijs van de houtpellets goed in de gaten te houden.

Voor- en nadelen van hybride verwarming

Voordelen

Met hybride kachels kunt u geld besparen op verwarming, omdat de goedkopere van twee verschillende energiebronnen altijd wordt gebruikt. Het milieu zal u ook dankbaar zijn, want met de hier geïnstalleerde technologie kunt u alle voordelen van een efficiënte condensatieketel benutten en tegelijkertijd het meeste uit een klimaatvriendelijke warmtepomp of zonnethermisch systeem halen. Moderne hybride kachels kunnen ook vaak modulair worden uitgebreid of hun componenten onafhankelijk van elkaar worden gemoderniseerd, zodat u ze goedkoop up-to-date kunt brengen in het geval van verouderde hybride kachels. Daarnaast worden hybride verwarmingssystemen gepromoot vanwege hun toekomstbestendige, milieuvriendelijke technologie.

  • toekomstbestendig en eenvoudig te moderniseren
  • goedkoop in gebruik
  • uitstekende ecologische voetafdruk
  • goede financieringsmogelijkheden

Nadelen

Hybride kachels zijn duurder in aanschaf dan kachels die slechts één energiebron gebruiken. Dit komt niet alleen door het feit dat er twee verwarmingssystemen in zijn geïnstalleerd, maar ook door de gecompliceerde besturingselektronica inclusief sensoren. Deze extra systemen betekenen ook dat het totale systeem iets foutgevoeliger is en problemen vaker kunnen voorkomen. Bovendien zijn niet alle verwarmingsbouwbedrijven bekend met het onderhoud van dergelijke complexe verwarmingssystemen. Ook zijn de onderhoudskosten hoger dan bij een conventionele kachel.

  • kostbaar om te installeren en te onderhouden
  • iets hogere foutgevoeligheid
  • heeft gespecialiseerde bedrijven nodig

Kosten van een hybride verwarmingssysteem

Zoals bij alle verwarmingssystemen zijn de kosten van een hybride verwarmingssysteem afhankelijk van de geïnstalleerde soorten verwarming en de prestaties van het totale systeem. Daarnaast zijn er mogelijke infrastructurele middelen zoals een opslagfaciliteit voor de houtpellets, een gasaansluiting of de ondergrondse leidingen voor een pekelwaterwarmtepomp. Ook de loonkosten stijgen door de toegenomen inspanning. Over het algemeen kunt u de volgende prijsklassen verwachten, inclusief installatiekosten in een vrijstaand huis:

Variant Kosten (Euro)
Gas- en lucht-luchtwarmtepomp 10.000 – 16.000
Gas en thermische zonne-energie 14.000 – 19.000
Houtpellets en thermische zonne-energie 24.000 – 35.000

Als in een hybride verwarmingssysteem met thermische zonne-energie de zonnecollectoren alleen het warme water moeten opwekken en geen verwarmingsvermogen bijdragen, worden de kosten met ongeveer 4.000 euro verlaagd.

Zoek een verwarmingsmonteur

Promotie en “Renewable Ready”

Dankzij hun goede eigenschappen op het gebied van efficiëntie en klimaatvriendelijkheid worden hybride verwarmingssystemen ondersteund door verschillende financieringsprogramma’s. Het Federal Office of Economic and Export Control (BAFA) biedt bijvoorbeeld financiering ter waarde van 30% van de gemaakte kosten. Nog eens 10% wordt gesubsidieerd als u een verouderde oliekachel vervangt door de hybride kachel. U kunt een extra subsidie van 5% krijgen als u geen fossiele brandstoffen als brandstof gebruikt, maar hernieuwbare bronnen zoals houtpellets. Zo is een subsidie van 45% mogelijk voor de uitbreiding van een oud olieverwarmingssysteem en de installatie van een hybride verwarmingssysteem op basis van houtpellets en thermische zonne-energie.

De installatiekosten die voor u worden gemaakt, liggen dus in het bereik van een vergelijkbare nieuwe oliecondensatieketel zonder subsidies. Daarnaast biedt de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) u goedkope leningen en andere promotieprogramma’s. Uw verwarmingsinstallateur adviseert u hier graag over en ondersteunt u bij het aanvragen van deze subsidies voor uw hybride verwarmingssysteem.

“Renewable Ready” gaskachels

Als u te maken heeft met gaskachels, zult u de term “Reneweable Ready” eerder vroeg dan laat tegenkomen. Dit predicaat verwijst naar moderne gasketels die met weinig moeite kunnen worden gebruikt met een hernieuwbare energiebron. zoals thermische zonne-energie of een warmtepomp kan worden aangesloten en dus een hybride verwarmingssysteem vertegenwoordigen. De kosten van gaskachels van dit type en hun uitbreiding worden door de BAFA gesubsidieerd met een subsidie van 20%, op voorwaarde dat u deze kachels eerst als zoolverwarming installeert en de retrofitting binnen twee jaar na installatie uitvoert.

Lees meer

Deel artikel: