Dipladenia overwinteren



De Dipladenia, die vaak Mandevilla wordt genoemd, is een tropische plant die als zomerbloeier in potten wordt gekweekt. Van het voorjaar tot de nazomer laat de groenblijvende en klimmende sierheester uw tuin, terras of balkon stralen in een adembenemende bloemenzee. Tijdens de lente- en zomermaanden produceert de Dipladenia non-stop bloemen. Dit maakt het des te treuriger om de plant na de bloeiperiode in de herfst gewoon op de compost te gooien. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Kortom, de Mandevilla is een meerjarige plant die je volgend voorjaar weer een weelderige bloei zal geven – op voorwaarde dat de plant de barre en koude wintermaanden overleeft. Met de juiste tips en trucs kunt ook u uw Dipladenia met succes overwinteren en volgend voorjaar weer genieten van een prachtige bloemenpracht van uw plant.

Hoe en waar overwinter je een Dipladenia?

Om uw Dipladenia goed te overwinteren en ook na de wintermaanden zijn bloeiplezier te behouden, speelt de juiste locatie voor de winter een bijzonder belangrijke rol. Het ideale winterverblijf van uw Dipladenia moet een lichte en vorstbestendige kas, kas of serre zijn met een temperatuur van 10-15 °C. Als je plant te warm overwintert, kan het zijn dat hij volgend jaar niet of nauwelijks bloeit. Daarom, als u uw planten in uw huis wilt overwinteren, moet u ervoor zorgen dat u de koelst mogelijke locatie kiest die niet dagelijks wordt opgewarmd. Naast de temperatuur moet je er ook voor zorgen dat je Dipladenia het hele jaar door veel licht nodig heeft. Daarom moet u uw plant zelfs in de winter van voldoende daglicht voorzien en de helderst mogelijke locatie kiezen. Direct zonlicht moet echter worden vermeden. Als u geen lichte locatie kunt vinden, kunt u het gebrek aan daglicht ook compenseren met een plantenlamp. Ook zou een overwinteringstent een praktisch alternatief zijn waarmee je je Dipladenia succesvol door de winter kunt brengen.

Als je eenmaal de juiste locatie hebt gevonden, hoef je alleen maar aandacht te besteden aan de juiste verzorging van je plant. Net als bij bijna alle andere planten kun je ook tijdens de winterslaap stoppen met het bemesten van de dipladenia. De waterbehoefte is ook in de winter aanzienlijk verminderd in vergelijking met de zomermaanden. Daarom kunt u de grond van uw plant in de winter droog houden. Je moet er wel voor zorgen dat de kluit altijd vochtig blijft en niet uitdroogt. Als de bovenste laag van de grond is opgedroogd, is dit de optimale tijd om water te geven. Zorg ervoor dat je je plant niet overspoelt met water tijdens het water geven, maar slechts matig water geeft.



Omdat de Dipladenia een tropische plant is en geen kamerplant, heeft hij zelfs in de winter een hoge luchtvochtigheid nodig. Als de lucht in de winterkwartieren te droog is, rolt de plant graag zijn bladeren op. Om dit te voorkomen, moet je je plant steeds opnieuw besproeien met kamerwarm water. Op deze manier draag je niet alleen bij aan de vitaliteit van je plant, maar voorkom je ook ongewenste plaagplagen.

Daarom moet u aandacht besteden aan de volgende punten voor een succesvolle overwintering van uw Dipladenia:

  • juiste locatie: helder (maar geen direct zonlicht) en koel (tussen 10 en 15 °C)
  • Droog houden, maar laat kluiten niet uitdrogen
  • Spuit steeds opnieuw met kamerwarm water
  • Bemesten is niet nodig

Wanneer instappen, wanneer uitzetten?

De Dipladenia, die oorspronkelijk inheems is in de tropen, voelt zich het meest comfortabel in een het hele jaar door zonnig en warm klimaat. Daarom kunnen temperaturen onder de 8 °C aanzienlijke schade toebrengen aan de door hitte bedorven plant. Om te voorkomen dat uw dipladenia beschadigd raakt, moet u deze in de herfst tijdig naar de winterkwartieren verplaatsen. De optimale tijd voor de Dipladenia om naar de winterkwartieren te verhuizen, is wanneer de temperaturen ’s nachts onder de 8 °C dalen. Uiterlijk moet u uw plant echter voor de eerste vorst hebben binnengebracht.

Door de lage koudetolerantie duurt de winterslaap van de Dipladenia iets langer. In de regel moet je je plant tot ongeveer mei in zijn winterkwartier laten staan. Pas wanneer vorst niet meer te verwachten is en de temperaturen ’s nachts niet meer onder de 8 °C zakken, kunt u uw Dipladenia met een goed geweten gebruiken.Ik zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen. In het beste geval zet je je plant op een licht bewolkte dag buiten zodat de Dipladenia na zijn winterslaap langzaam weer aan de zon kan wennen. Direct zonlicht na de winterslaap kan schade aan je plant veroorzaken.

Welke soorten zijn winterhard?

Verschillende soorten dipladenia’s worden aangeboden in speciaalzaken. De meest populaire variëteit Sundaville, die in de zomer de meeste terrassen en balkons in dit land siert, is een hybride vorm. Deze bestaat uit de wilde vorm Mandevilla sanderi en de Mandevilla boliviensis of de Mandevilla splendens. Deze en vele andere soorten Dipladenia zijn extreem gevoelig voor kou en dus niet winterhard. Niet winterhard betekent echter niet dat je de plant in de herfst op de compost moet weggooien. Want je kunt de planten makkelijk overwinteren met de juiste tips en tricks. De plant bedankt je voor de overwintering volgend voorjaar dan met een prachtige bloemenpracht.

In tegenstelling tot zijn niet-winterharde broers en zussen, gedraagt de fokvorm Mandevilla laxa zich. Ook bekend als Chileense jasmijn, is deze Dipladenia-variëteit de enige van alle Dipladenia-variëteiten die winterhard is. Het is ook bestand tegen koude en ijzige temperaturen tot -5 °C.

Voor welke plagen is de plant erg vatbaar in de winter en hoe deze te beschermen?

Het risico op een plaag in de winterkwartieren is bijzonder groot voor potplanten. Smeerlopen, spintmijten en schildluizen vallen dan graag je planten aan. Naast de droge lucht in de winterkwartieren zijn de krappe ruimteomstandigheden en het gebrek aan natuurlijke vijanden verantwoordelijk voor het hogere risico op plaagplagen tijdens de wintermaanden. Ook bevordert de verminderde verdediging van de planten tijdens de winterslaap het gevaar van ongedierte.

Om uw Dipladenia ongediertevrij door de winter te brengen, moet u de winterkwartieren regelmatig ventileren op vorstvrije en niet zo koude dagen. Bovendien kunt u met frequent spuiten van de plant de luchtvochtigheid verhogen. Bovendien is het zinvol om de bladeren keer op keer te controleren op ongenode plagen. Als u tijdens deze inspectie een besmetting detecteert, is snelle actie vereist. Behandel in dit geval je plant onmiddellijk met een bestrijdingsmiddel. Gewasbeschermingssticks zijn hier echter niet geschikt, omdat de planten hun groei en dus ook de opname van voedingsstoffen tijdens de rustfase verminderen. Je bent succesvoller met sprays, zeeplikeuren of de toepassing van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjeslarven of de larven van het gaasvlieg.

Wanneer is het de moeite waard om te overwinteren?

Of overwintering voor jou de moeite waard is, hangt af van je dipladenia. Als je kleinere soorten bezit die bedoeld zijn voor de balkonbak of een bloemhanger, is overwinteren meestal niet de moeite waard. Anders is het bij grotere en al oudere planten, die al een vaste plek op je balkon of terras hebben. Met deze dipladenia’s is de winterslaap de moeite waard. Natuurlijk heb je hier ook de juiste ruimte voor nodig en moet je de zorg in de wintermaanden niet uit de weg gaan. Vaak bieden plantenmarkten en tuincentra ook een overwinteringsservice voor alle grotere zomerbloeiers. De gemaakte kosten staan echter vaak niet in verhouding tot de kosten voor een nieuwe aankoop van de plant in het voorjaar. Bovendien beginnen overwinterde dipladenia’s meestal iets later te bloeien, omdat de plant na de winterslaap eerst nieuwe scheuten moet ontwikkelen. Tot de eerste bloei moet je geduld hebben tot juni. Jonge planten daarentegen worden in Zuid-Europa grootgebracht en krijgen dus veel eerder hun bloemen.

Beeld: womue / stock.adobe.com

Deel artikel: