Hogere stroomvereisten: een nieuw stopcontact installeren

Alleen de elektricien kan een stopcontact installeren. Maar zelfs ervaren doe-het-zelvers kunnen dit voorbereiden



Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021 door A. Mroos

Beeld: Wellnhofer Designs / stock.adobe.com

In het dagelijks leven gebruiken we een verscheidenheid aan elektronische apparaten en het is bekend dat ze elektriciteit nodig hebben. Hoe meer apparaten we hebben, hoe meer stopcontacten we in huis nodig hebben – tablets en smartphones willen immers ook van tijd tot tijd worden opgeladen. Voordat u alternatieve oplossingen met duizenden multistekkers probeert, kunt u ook nieuwe stopcontacten installeren. Hiervoor is echter een elektricien nodig. Als ervaren doe-het-zelver kunt u de aansluiting van de nieuwe stopcontacten echter voor een groot deel voorbereiden. Als leek moet u altijd een specialist raadplegen.



Let op veiligheid

Zoals bij elk werk waarbij u in contact kunt komen met elektriciteit, moet u altijd veel belang hechten aan veiligheid bij het leggen van kabels voor het nieuwe stopcontact. Schakel dus van tevoren de stroom bij de zekeringkast uit om geen elektrische schok te riskeren. Voor de zekerheid kunt u de aardlekschakelaar ook uitschakelen.

Let op: In oude gebouwen is soms geen aardlekschakelaar, d.w.z. een aardlekschakelaar, geïnstalleerd. Dan moet je zeker een professionele elektricien raadplegen.

Vind een elektricien

Voorbereiding voor het leggen van de socket

Voordat u een nieuw stopcontact installeert, moet u eerst overwegen waar u de nieuwe stroombron precies kunt gebruiken. Bovendien moet u zich informeren over de omstandigheden van de hoogspanningslijnen in uw huis of appartement.

Let op: Voor huurappartementen moet u van tevoren met uw verhuurder praten voordat u een nieuw stopcontact installeert.

Allereerst moet je op zoek naar de aansluitdoos. Dit is te vinden in de installatiezone in de muur, onder het plafond of boven de vloer. Deze zijn te vinden door op de muur te kloppen. Als alternatief kunt u de lijnen ook lokaliseren met een kabelzoeker door ermee langs het plafond te lopen.

Uiterlijk inmiddels had je de stroom moeten uitschakelen. Bevestig ook een bericht aan de stroomkast, zodat de zekeringen uitgeschakeld blijven. Daarnaast moet je een spanningstester gebruiken om te bepalen of er echt geen stroom stroomt.

De aansluitdoos blootleggen

Om een nieuw stopcontact te kunnen leggen, moet de verdeelkast eerst worden blootgelegd. Om dit te doen, moet je natuurlijk het behang rond het blik verwijderen, zodat je er ongehinderd bij kunt komen. Verwijder vervolgens het deksel. Zo kun je ook zien welke en hoeveel kabels dit stopcontact heeft. Zoek een eerder ongebruikte wartel.

Vervolgens moet u het verloop van de nieuwe lijn markeren en deze vervolgens blootleggen door voorzichtig een spleet in het gips te tikken. Ga echter voorzichtig te werk en houd de andere kabels in de installatiezone in de gaten, ze mogen immers niet worden beschadigd. Waar het nieuwe stopcontact zijn plaats moet innemen, hebt u een gat nodig dat overeenkomt met de grootte van de socket. Hier kunt u een boormachine met een overeenkomstige bevestiging of een gatenzaag gebruiken.

Installeer de nieuwe socket

Zodra alle voorbereidingen zijn afgerond, kan het nieuwe stopcontact verplaatst worden. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen twee varianten:

  • Spouwmuurboxen voor gipsplaatgebouwen
  • Inbouwdozen voor solide constructie

De sleuf voor de kabels moet iets groter zijn dan de te leggen kabel of zelfs voldoende voor een lege leiding. Zorg ervoor dat er geen andere kabels beschadigd raken wanneer ze worden blootgesteld. Het verwijderen van het pleisterwerk is natuurlijk alleen nodig voor woningen die in het type solide constructie zijn gebouwd. Voor gipsplaat is de sleuf niet nodig.

Voor de selectie van de kabel is het het beste om uitgebreid advies in te winnen bij een elektrotechnische retailer. De kabel voor de aansluiting moet in een lege leiding worden gelegd of de kabel moet met gips in de overeenkomstige sleuf worden bevestigd. De nieuwe lijn moet volledig onbeweeglijk zijn.

Elektriciens inschakelen

Als u zelf weinig tot geen ervaring heeft met de elektrische installatie, is het de moeite waard om een professionele elektricien in te huren bij het leggen van stopcontacten. Zij zorgen voor de professionele installatie van de kabels en het stopcontact.

Uiterlijk wanneer de stopcontacten zijn aangesloten, moet een elektronicatechnicus worden ingeschakeld. Dit klemt ze professioneel vast. De nieuwe lijn wordt via het contact aangesloten op de aansluitdoos, d.w.z. de stroombron van uw huis, en het stopcontact. Daarna kan het nieuwe stopcontact worden verbruikt.

Bovenal is het de moeite waard om een elektricien in te huren, omdat er een risico is op een elektrische schok bij het installeren van het nieuwe stopcontact aan de ene kant en aan de andere kant kan een onjuiste installatie later leiden tot aanzienlijke schade aan het elektriciteitsnet van het huis. Als je het stopcontact zelf verkeerd hebt geïnstalleerd, wordt de verzekeringsdekking meestal weggelaten. Als een specialist ervoor heeft gezorgd, ziet het er anders uit. In de regel bent u er echter ook zeker van dat er geen fouten optreden tijdens de installatie, wat betekent dat fouten worden vermeden.

Denk ook aan het installeren van een kinderslot in het nieuwe stopcontact als het toegankelijk is voor uw kinderen aan de muur. Een kinderslot voorkomt dat de kleintjes in contact komen met elektriciteit.

Vind een elektricien

Lees meer

Deel artikel: