De tuin overwinteren – zo gaat dat!

Overwinteren van de tuin



Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021 door A. Mroos

Beeld: Africa Studio / stock.adobe.com

Langzaam naderen we de koude winterdagen, de dagen worden korter, de nachten langer. Veel tuinliefhebbers hebben in de periode van het voorjaar tot de nazomer veel tijd en werk in hun tuin geïnvesteerd. Je hebt struiken en hagen in vorm geknipt, misschien heb je nieuwe bloemen geplant, groenten gekweekt en natuurlijk het gazon op regelmatige tijdstippen gemaaid. Nu loopt het tuinseizoen ten einde. De temperaturen dalen en je kunt je tuin langzaam overwinteren.



Voorbereidingen voor het winterseizoen

Nadat de bladeren van de bomen zijn gevallen en overal bladeren liggen, wordt het winterseizoen al aangekondigd. Als je fruit of groenten in je tuin hebt geplant, is dit het moment om te oogsten. Anders zouden de vruchten uiteindelijk dood kunnen vriezen.

Met het begin van de wintertijd heb je nog veel tuinieren voor de boeg. Het koude seizoen is bijvoorbeeld het perfecte moment om nieuwe bedden te creëren. Nieuwe zaden hebben nu genoeg tijd om hun sterke wortels te vormen. U moet ervoor zorgen dat winterkwartieren worden vrijgemaakt voor uw gevoelige planten. Want zodra het vriest, moet je deze planten zo snel mogelijk in huis halen zodat ze het komende jaar bewaard blijven.

Maaien en bemesten van het gazon

Bereid uw gazon voor op de winter

Vooral gazons mogen niet worden genegeerd, omdat ze meestal de grootste ruimte in de tuin innemen en u er de komende jaren van wilt blijven genieten. Om dit te doen, moet u uw gazon terugsnoeien tot ongeveer zes centimeter en bemesten of bestrooien met kalk. U moet ook bladeren en gazonresten verwijderen, zodat ze niet op uw gazon rotten. Maar voordat je de rondslingerende bladeren helemaal weggooit, denk dan aan de dieren die ze nog nodig hebben als slaapvertrekken om te overwinteren, zoals egels bijvoorbeeld. Bij het tuinieren in het voorjaar kun je dan het resterende gebladerte in de compost doen.

Maai het gazon dus opnieuw voor het begin van de winter en bezink het grondig. Zo verwijder je mos en bladeren en krijgt je groene gebied meer lucht en licht. Daarnaast voorkom je schimmel en rot.

Info: Met een kalkmengsel van calciumcarbonaat wordt uw gazon voorzien van voldoende voedingsstoffen die het in de winter nodig heeft.

Snoei struiken, vaste planten en bomen

Vergeet niet om uw fruitbomen, struiken en struiken te snoeien en ze te ontdoen van bladloze, zieke of dode takken. Dikke en oude takken moeten van onderaf worden gesneden. Het is belangrijk om dit voor de eerste vorst te doen, omdat de interfaces nog steeds moeten kunnen sluiten. Uitzonderingen zijn voorjaarsbloeiers zoals Weigelia.

Snoei de struiken terug voordat het bevriest

Snoei ook vaste planten van meerjarige bloemen als je bladeren langzaam van kleur veranderen en bruin worden tot roodachtig. Rozen worden slechts met ongeveer een derde van de hoogte gesneden, in het voorjaar kun je dienovereenkomstig doorgaan. Daarna kunt u bijvoorbeeld uw rozen in de winter bedekken met een sparren kreupelhout.

Een haag snoeien moet in de warme maanden worden gedaan, dus wacht op het komende jaar. Je moet ook grassen en varens laten staan bij het overwinteren van je tuin.

Zorg voor bedden

Heb je groente- en bloembedden in je tuin? Snoei dan hier dode en verwelkte planten weg. Nu is het moment waarop bedden kunnen rusten. Het is niet nodig om de bedden op te graven, dat kun je in het voorjaar ontspannen doen. Als je verse compost hebt, kun je deze nu toevoegen aan de bestaande humus. Dit kan blijven rijpen tijdens het koude seizoen en versterkt ook je planten bij het ontkiemen volgend voorjaar.

Bovendien kunt u het verzamelde gebladerte gebruiken om uw planten in uw bedden te bedekken of om belangrijke voedingsstoffen van de grond te verrijken met behulp van de gevallen bladeren. Kruiden zoals lavendel, rozemarijn of salie kunnen goed worden bedekt door sparren- of sparrentakken.

Vind een tuinman

Planten van vroege bloeiers

Plant voordat de eerste vorst arriveert ook de knollen van je vroege bloeiers, zoals:

  • Krokussen
  • Tulpen
  • Narcissen
  • Sneeuwbelletje
  • Hyacinten

Takken knippen, hakken

In de herfst hoopt snoeiafval zoals takken, struiken en vaste planten zich goed op. In het beste geval moet je deze in kleine stukjes snijden en hakken. In de meeste gevallen zijn de gehakte resten te grof voor de compost en kunnen ze te langzaam rotten. Het kan dus heel goed worden gebruikt als mulch. De wortels van deze gevoelige planten kunnen net zo goed worden afgedekt.

Als je bloemknollen bezit, zoals dahlia’s of begonia’s, die niet winterhard zijn, houd er dan rekening mee dat je ze opgraaft. Om dit te doen, moet je eerst de stelen kort knippen, zodat je vervolgens de hele wortel goed kunt uitgraven met de spade. Zodra de overtollige grond is afgeschud, kunnen de knollen die in het zand rusten op een koele en droge plaats overwinteren. Bijvoorbeeld in een doos in de kelder.

Bescherming voor gevoelige planten

Last but not least, en kort voor de eerste vorstnachten, is het belangrijk dat u geplante kuipen in de winterverblijven brengt. Zorg ervoor dat u uw planten grondig onderzoekt en, indien nodig, behandel ze zodat ze niet ziek worden van bladluizen of ander ongedierte. Mediterrane planten zoals oleander of olijfbomen, die niet winterhard zijn, kunnen in de kelder worden opgeslagen. Daar horen ook balkonboxen met fuchsia’s of geraniums bij.

Composteer ook eenjarige zomerbloemen rechtstreeks vanaf uw balkon of terras. Voor gevoelige planten is het over het algemeen raadzaam om de bloempotten met planten in folies te wikkelen, zodat ze dienovereenkomstig worden beschermd. Trouwens, deze planten moeten ook met regelmatige tussenpozen worden bewaterd, vooral in de winter.

Lees meer

Deel artikel: