Vaccinatiestatus: Informatieplicht in de ambachtelijke sector

Het digitale vaccinatiedossier voor de informatieplicht over de vaccinatiestatus



Beeld: curtbauer / stock.adobe.com

Voor ambachtslieden die als externe dienstverlener in de zorgsector werken of daar nauw mee samenwerken, kan er een verplichting zijn om informatie te verstrekken over de vaccinatiestatus. Wat hier wettelijk van toepassing is en onder welke omstandigheden er een verplichting is om informatie te verstrekken over de vaccinatiestatus, hebben we hier in dit artikel voor u samengesteld.

Informatieplicht volgens de Wet bescherming infectie

Volgens § 36 (IfSG) voorziet de nieuwe wet op de infectiebescherming in een verplichting om informatie te verstrekken over de vaccinatiestatus voor bepaalde beroepsgroepen. Vooral in de zorg zijn werknemers verplicht om hun werkgever informatie te geven over hun huidige vaccinatiestatus. Er is een expliciete verplichting voor werknemers om informatie te verstrekken in:



  • Kinderdagverblijven, crèches, dagopvang, scholen en andere opleidingsinstituten, tehuizen en vakantiekampen
  • Volledige of halfbewoonde voorzieningen voor de verzorging en huisvesting van ouderen, gehandicapten of afhankelijke personen of vergelijkbare voorzieningen
  • Daklozenopvang die niet onder § 23 lid 5 (IfSG) valt
  • Voorzieningen voor asielzoekers, personen die het land moeten verlaten, vluchtelingen en etnisch-Duitse repatrianten en andere massale huisvesting
  • Correctionele
  • Ambulante zorgdiensten en bedrijven die niet onder § 23 lid 5 vallen (IfSG)

Verplichting voor ambachtslieden om informatie te verstrekken

In de beroepen is er dus nog steeds geen algemene verplichting om informatie te verstrekken over de vaccinatiestatus. Onder bepaalde voorwaarden kunnen werkgevers in de ambachtelijke sector echter ook recht hebben op informatie. Dit werd door het federale ministerie van Volksgezondheid op verzoek aangekondigd aan de Centrale Vereniging van Duitse Ambachten (ZDH). Een informatieplicht geldt voor werknemers die werkzaam zijn als externe dienstverleners in de zorg, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen of soortgelijke voorzieningen.

Iedereen die zijn werknemers niet alleen op korte termijn, maar ook regelmatig of permanent in dergelijke faciliteiten laat werken, heeft het recht om hen te vragen naar hun vaccinatiestatus. Naast gezondheidswerkers geldt dit bijvoorbeeld ook voor bouw- of textielreinigers die werkzaam zijn in de gezondheidszorg of soortgelijke instellingen.

Is er een algemene informatieplicht in de vakhandel?

Een algemene informatieplicht geldt op dit moment nog niet voor ambachtslieden. Degenen die niet in gezondheids- of zorginstellingen werken, hoeven meestal geen informatie over hun vaccinatiestatus bekend te maken. Niet alleen in de beroepen, maar ook in de meeste andere industrieën en beroepen hebben werkgevers geen mogelijkheid om hun werknemers te vragen naar hun vaccinatiestatus.

Omdat er echter soms gevallen zijn waarin klanten alleen gebruik willen maken van de diensten van mensen die een Covid-vaccinatie hebben gekregen, pleitte ZDH-voorzitter Wollseifer onlangs voor een uitbreiding van het recht op informatie ook voor bedrijven die hun werk meestal zelf in particuliere huishoudens uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het geval is met schilders of elektriciens.

Deel artikel: