De warmtepomp vervangen – voordelen en kosten

Vervang de warmtepomp.



Foto: Дарина Федосенко / stock.adobe.com

In veel Duitse huishoudens werken verouderde warmtepompen stil en verbruiken ze onvoorstelbaar veel elektriciteit. Een vervanging vindt hooguit plaats als de oude pomp niet meer betrouwbaar werkt en de radiatoren koud blijven. Dit is een grote fout, want bijna geen enkele andere maatregel biedt zo’n groot besparingspotentieel in verhouding tot kosten en tijd. Hier leest u of en hoeveel geld u kunt besparen door warmtepompen te vervangen, welke specificaties er zijn en welke kosten u kunt verwachten. Ook krijgt u informatie over financieringsmogelijkheden en vragen voor huurders.

Als u uw warmtepomp wilt laten vervangen of op zoek bent naar advies over dit onderwerp, vindt u op blauarbeit.de tal van verwarmingstechnici bij u in de buurt die dit werk graag voor u doen en ook alle andere optimalisatiewerkzaamheden zoals hydraulisch balanceren betrouwbaar kunnen uitvoeren.



Zoek een verwarmingsmonteur

Voordelen van het vervangen van de warmtepomp

Ouderwetse warmtepompen werken ongereguleerd. Dit betekent dat u te allen tijde de druk in het verwarmingssysteem genereert die nodig is om warm water te leveren aan alle radiatoren in huis wanneer ze volledig zijn ingeschakeld. De werkelijke behoefte aan warm water is echter meestal veel lager, omdat normaal gesproken slechts een paar radiatoren volledig worden verwarmd. Moderne warmtepompen hebben een automatisch regelsysteem en kunnen op basis van de druk in het systeem zien hoeveel circulatiewerk er echt nodig is.

Een oude warmtepomp is in veel gevallen de grootste stroomverbruiker in het huishouden. Het kan 400 tot 600 kWh per jaar verbruiken, wat overeenkomt met elektriciteitskosten ter waarde van ongeveer 150 tot 220 euro. Ter vergelijking: een elektrisch fornuis verbruikt 450 kWh per jaar, verlichting en koelkast elk 330 kWh en het nachtelijke televisieprogramma minimaal 190 kWh. Met een moderne, gereguleerde circulatiepomp daarentegen kunt u rekenen op een stroomverbruik van 50 tot 100 kWh. Dit komt overeen met elektriciteitskosten van 20 tot 40 euro. Je kunt dus al na een jaar tot 180 euro bespaard hebben als je een ongereguleerde circulatiepomp vervangt.

Daarnaast is een nieuwe warmtepomp ook om veiligheidsredenen voordelig. Door de gecontroleerde werking slijt het veel langzamer en gaat het dus vele decennia mee bij correct gebruik. Bovendien is het vervangen buiten het stookseizoen veel handiger en goedkoper dan het laten vervangen van een defecte circulatiepomp door de nooddienst van uw verwarmingsmonteur in de koude winter.

Wettelijke vereisten

Het is geen verrassing dat de staat er met dergelijke besparingsmogelijkheden ook belang bij heeft om ervoor te zorgen dat alleen efficiënte gecontroleerde circulatiepompen in verwarmingssystemen worden geïnstalleerd. Om deze reden is in 2011 een EU-verordening uitgevaardigd, volgens welke vanaf 2013 geen ongecontroleerde warmtepompen meer verkocht en geïnstalleerd mogen worden. Als uw warmtepomp na deze datum is vervangen, is deze vrijwel zeker al gecontroleerd en efficiënt. Hoewel verwarmingstechnici alleen efficiënte pompen op de markt kunnen kopen en deze alleen mogen installeren bij het vervangen van pompen, is er geen verplichting voor u als huiseigenaar om pompen te vervangen. Toch is dit een verstandige maatregel die zichzelf snel terugverdient.

Vervangings- en terugverdienkosten

Het vervangen van een warmtepomp is een snelle en goedkope maatregel die binnen enkele uren door gekwalificeerd personeel kan worden uitgevoerd. Het moet niet worden gedaan door doe-het-zelvers, omdat zowel de selectie van de pomp als de installatie enige zorg vereisen. Een gecontroleerde warmtepomp kost, afhankelijk van de afmeting, tussen de 150 en 250 euro. De installatie zelf kost, inclusief reiskosten, tussen de 150 en 200 euro. Zo kom je met een warmtepompwissel op kosten van 300 tot 450 euro, waarbij ook grotere woningen met een navenant gedimensioneerd verwarmingscircuit gepaard gaan met hogere kosten. In de meeste gevallen is het weggooien van de oude warmtepomp inbegrepen in de kosten.

Zoek een verwarmingsmonteur

Warmtepomp vervangen: kostenvoorbeeld

In een middelgrote eengezinswoning is de warmtepomp aan vervanging toe. De ruim 20 jaar oude warmtepomp werkt ongereguleerd en verbruikt 500 kWh per jaar, ofwel 185,70 euro tegen de huidige elektriciteitsprijzen. Een nieuwe, efficiënte warmtepomp verbruikt jaarlijks 75 kWh in hetzelfde gebouw, oftewel 27,85 euro elektriciteit. Dit komt overeen met een jaarlijkse besparing van 157,85 euro.

De te installeren warmtepomp kost 200 euro. Daarnaast zijn er arbeidskosten ter waarde van 150 euro, omdat de vervanging van de warmtepomp goed gepland was en gelijktijdig met het jaarlijkse verwarmingsonderhoud plaatsvindt. Reiskosten worden zo geëlimineerd. Zo worden er 350 Euro kosten gemaakt voor de vervanging. Op deze manier kan de pompeigenaar zich verheugen op meer geld in zijn portemonnee voor het derde jaar als de elektriciteitsprijzen gelijk blijven. Met een levensduur van de warmtepomp van 15 tot 20 jaar bedraagt het besparingspotentieel minus de installatiekosten maar liefst 2000 tot 2800 euro.

Transportmogelijkheden voor het vervangen van de warmtepomp

Als deze grote besparing voor u als goed argument niet genoeg is, biedt de Duitse staat u ook mogelijkheden om de vervanging van uw verwarmingssysteem te laten promoten. Het financieringsprogramma “Federale Financiering voor Efficiënte Gebouwen” ondersteunt renovatiemaatregelen aan verwarmingssystemen zoals de vervanging van de warmtepomp met een subsidie van 20% van de kosten. Voorwaarde is wel dat u deze werkzaamheden laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en dat er een hydraulische balancering wordt uitgevoerd. Dit is ook een verstandige maatregel, omdat het de efficiëntie van uw radiatoren aanzienlijk verhoogt en ook een aanzienlijk besparingspotentieel oplevert.

Informatie voor huurders

Voor onderhouds- en renovatiemaatregelen zoals het vervangen van een verwarmingssysteem is de verhuurder meestal verantwoordelijk en heeft alleen hij recht. Staat er verder niets in je huurovereenkomst, dan heb je toestemming van de verhuurder nodig om een warmtepomp te vervangen. Huurders kunnen hun verhuurder niet dwingen om de pomp te vervangen, maar weinig verhuurders zullen het grote besparingspotentieel weigeren. Een vriendelijk gesprek brengt hier waarschijnlijk veel bij.

Als een functionerende warmtepomp wordt vervangen door een energiezuinige, is dit een moderniseringsmaatregel. In dit geval mag de verhuurder de kosten doorberekenen aan zijn huurders. Tot acht procent van de kosten kan dus worden verdeeld als huurverhoging. Dit komt overeen met 400 euro wisselkosten 32 euro per jaar of 2,67 euro per maand.

Deel artikel: