Verminder bodemafdichting – voor het milieu en uw portemonnee



Afbeelding door bluedesign – stock.adobe.com

Als het gaat om moderne stads- en bouwplanning, komt de term “bodemafdekking” steeds weer terug. Met het vermijden van bodemafdekking worden burgerinitiatieven tegen nieuwe ontwikkelingsgebieden opgericht. Maar wat is bodemafdekking precies en welke problemen brengt het met zich mee? Deze vragen worden hier in detail beantwoord. Omdat er tal van goede redenen zijn om bodemafdichting te vermijden, leert u ook hoe u het op uw eigendom kunt minimaliseren of zelfs helemaal kunt vermijden bij het bouwen van een huis of terras. Dit draagt niet alleen bij aan de bescherming van het milieu, maar voorkomt ook kosten en problemen en verhoogt het comfort en de ecologische diversiteit op uw eigendom.

Deskundige bedrijven uit de bouw en landschapsarchitectuur ondersteunen u bij alle maatregelen die hier worden voorgesteld om bodemafdekking te voorkomen. U vindt tal van tuinarchitecten en andere ambachtslieden op blauarbeit.de en kunt advies krijgen over de individuele situatie op uw eigendom en met uw projecten. Hij zal u ook informeren of uw gemeente financieringsprogramma’s heeft voor bodemontscherming of soortgelijke projecten en zal u ondersteunen bij het aanvragen.



Natuurlijke watercyclus in niet-afgedichte oppervlakken

In de natuur is de bodem waarop regen valt een belangrijk onderdeel van de watercyclus en de flora en fauna. Terwijl er talloze planten op groeien en een thuis en een voedselbron bieden voor insecten, vogels en andere dieren, leven regenwormen, mollen en andere bodemfauna onder de grasmat. Microben en schimmels vervolledigen deze natuurlijke habitat, die zichzelf in stand houdt en de basis vormt voor de voedselketen. Tegelijkertijd wordt een groot deel van het regenwater hier niet opgenomen, maar sijpelt weg en wordt onderdeel van het grondwater. Het is dus een belangrijke hulpbron voor de natuur, maar ook voor de landbouw en huishoudens. Ten slotte reguleert de natuurlijke, vochtige grond de temperatuur door het water te verdampen bij blootstelling aan zonlicht, waardoor de omgevingslucht wordt gekoeld en vochtig blijft. Al deze processen worden verstoord of zelfs volledig voorkomen door bodemafdekking.

Nadelen van bodemafdichting

Bodemafdichting verstoort de natuurlijke processen in de bodem op alle niveaus en veroorzaakt tal van problemen. Hier is een overzicht van de belangrijkste implicaties.

Flora en fauna

Dat er op een geasfalteerd oppervlak niets bovengronds kan groeien en dat dit gebied verloren gaat als leefgebied voor kruiden, insecten en andere dieren is in één oogopslag te zien. Minstens zo ernstig is echter de schade aan de ondergrondse flora en fauna. Zonder regelmatige watervoorziening, luchtuitwisseling en de voedingsstoffen van de planten gaan zowel microben als bodemfauna ten onder. Zodra de ecologische diversiteit van de bodem is vernietigd, is het niet voldoende om de afdichtingsmaterialen te verwijderen. De grond moet uitgebreid worden voorbereid om binnen afzienbare tijd weer vruchtbaar te worden.

Watervoorziening

Water dat op asfalt valt en in de riolering wordt geloosd, gaat verloren aan de waterhuishouding van de omgeving. Vooral in tijden van droogte gaat het broodnodige vocht verloren. De grondwaterstand daalt, terwijl er paradoxaal genoeg kans is op overstromingen tijdens hevige regenval. Dit kan leiden tot enorme schade, tenzij er dure maatregelen worden genomen voor regenwaterretentiebekkens en uiterwaarden. Bovendien kunnen afgedichte oppervlakken op hellingen ervoor zorgen dat de watermassa’s de bodem eroderen en de vruchtbaarheid verminderen. In het ergste geval kunnen aardverschuivingen optreden die huizen en mensenlevens bedreigen. Om de kosten van deze talrijke gevaren en maatregelen te compenseren, vragen veel gemeenten een extra afvalwatervergoeding voor afgedichte oppervlakken.

Microklimaat

Niet alleen kan afgesloten grond geen water absorberen, maar het kan het ook niet vrijgeven bij verwarming, waardoor de omgeving wordt gekoeld door verdamping. Iedereen kent het effect dat het op warme zomerdagen in steden en vooral op wegen en parkeerplaatsen veel warmer is dan op het platteland. De hitte brengt de gezondheid van mens en dier in gevaar, veroorzaakt extra energieverbruik door airconditioning en beschadigt ook bouwmaterialen.

Verminder bodemafdichting op uw eigen terrein

Zoals u kunt zien, zijn er tal van redenen om grond ongedicht te laten. Toch hoef je het niet zonder terrassen, opritten en andere vaste paden te doen. Zelfs die op een HausdaVallende regen kan ecologisch worden gebruikt en gaat dus niet verloren aan flora en fauna. Dankzij moderne technologie en slimme constructie kunt u bodemafdekking verminderen en bijdragen aan milieubescherming en bescherming tegen overstromingen, terwijl u geniet van een aangenaam microklimaat en lage afvalwaterrekeningen.

Maatregelen voor daken

Regenwater dat op daken van huizen valt, hoeft niet ongebruikt via de goot in de riolering te verdwijnen. Veel huizen hebben al regenwatertonnen die gevuld zijn met water en het water leveren voor bewatering. Je gaat nog een stap verder als je een stortbak maakt. Het water kan worden gebruikt voor tal van toepassingen in huis en voor het besproeien van uw tuin. Dit bespaart niet alleen rioolheffingen, maar ook kostbaar drinkwater. Een andere goede optie is een groendak. Dit koelt niet alleen uw huis, maar geeft ook elk dak een unieke, aantrekkelijke uitstraling. Hier heeft u tal van ontwerpopties van natuurlijk en traditioneel tot modern.

Vind een loodgieter

Maatregelen voor terrassen, paden en opritten

Als u een terras bouwt, een plaatpad aanlegt of een oprit voor uw garage bouwt of renoveert, zijn er tal van manieren om dit te bereiken met minimale vloerafdichting. De eenvoudigste methode is grasroosterstenen of grindvoegverhardingen, die de nodige sterkte bieden voor voertuigen, maar regenwater door de openingen laten sijpelen. Als alternatief kunt u de plaatpaden en opritten laten maken van waterdoorlatend materiaal zoals poreus beton. Dit is nauwelijks te onderscheiden van normaal beton, zowel visueel als in zijn sterkte, maar laat water binnendringen. Speciale vloerbedekkingen die water opslaan in een drainagelaag en het door een basislaag laten sijpelen, gaan nog een stap verder. Zowel terrassen als opritten kunnen op deze manier gerealiseerd worden.

Vind klinkers

Deel artikel: