Verlaging van de energiekosten in de ambachtelijke sector

Handwerker plant hoe hij zijn energiekosten kan verlagen.



Beeld: kpn1968 / stock.adobe.com

Met het oog op de stijgende energiekosten maken veel bedrijven – waaronder tal van ambachtelijke bedrijven – zich momenteel zorgen over hun bestaan. Dit roept de vraag op hoe een ambachtelijk bedrijf zijn eigen energiekosten kan verlagen. In dit artikel leggen we uit hoe je effectief energie kunt besparen met steeds grotere maatregelen.

Tevreden



  1. Waar wordt het meeste energieverbruik verbruikt tijdens bedrijf?
  2. Eenvoudige tips om energie te besparen
  3. Langetermijnmaatregelen om energie te besparen
  4. Subsidies gebruiken

Waar wordt het meeste energieverbruik verbruikt tijdens bedrijf?

Als u uw eigen bedrijf runt, moet u ook de energiekosten in de gaten houden als het gaat om bedrijfskosten. Afhankelijk van de branche zijn deze in bepaalde gebieden hoger of lager. Vooral in de geschoolde beroepen kan de consumptie sterk variëren, afhankelijk van de handel. In het algemeen kunnen echter in elk bedrijf enkele gebieden worden geïdentificeerd waar het energieverbruik meestal bijzonder hoog is, zodat besparingspotentieel kan worden geïdentificeerd. In de meeste productiefaciliteiten is verwarmings- en airconditioningtechnologie goed voor een groot deel van het verbruik, maar apparaten die permanent worden gebruikt, zoals ventilatie-, pomp- of koelsystemen, genereren ook een aanzienlijk verbruik.

Minder energie dan vaak wordt aangenomen, wordt verantwoord door verlichting of elektrische apparaten zoals computers. Maar ook hier is er meestal potentieel voor besparingen, die met relatief eenvoudige en snelle maatregelen kunnen worden geïmplementeerd.

Kortom, het is logisch om eerst een idee te krijgen van waar het energieverbruik in uw eigen bedrijf bijzonder hoog is om de juiste, individuele maatregelen te selecteren om energie te besparen. Om uw eigen verbruik en behoeften te bepalen, kan een energie-audit worden uitgevoerd door een professionele energieadviseur. Het onderzoek van de deskundige laat zien waarvoor de meeste energie nodig is, waar er potentieel is voor een hogere energie-efficiëntie en waar de energiekosten indien nodig kunnen worden verlaagd.

Vind een energieadviseur

Eenvoudige tips om energie te besparen

Om het energieverbruik in uw eigen ambachtelijke bedrijf te verminderen, zijn er steeds grotere maatregelen beschikbaar. Sommige tips kunnen meestal zonder veel moeite worden geïmplementeerd. Hoewel het besparingspotentieel hier vaak iets lager ligt dan bij complexe maatregelen, kun je er meestal direct mee aan de slag.

Tip 1: Beperk onnodig energieverbruik

Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven energie verbruiken die niet echt nodig is. Bijvoorbeeld bij verlichting of elektronische apparaten zoals computers, printers of schermen die wel ingeschakeld maar niet gebruikt worden. In principe zijn deze in de meeste gevallen niet goed voor het grootste deel van het energieverbruik, maar het komt niemand ten goede om energie te verbruiken waar het momenteel niet wordt gebruikt.

Zorg er dus voor dat alles wat niet gebruikt of nodig is uitgeschakeld blijft. Het is dus logisch om ervoor te zorgen dat alle lichten en apparaten worden uitgeschakeld bij het verlaten van het bedrijf. Elektronische apparaten mogen niet de hele nacht in stand-by staan, omdat dit ook energie kan verbruiken. Om dit gemakkelijker te implementeren, kunnen apparaten worden gevoed via een gemeenschappelijke stekkerdoos, zodat met een druk op de knop kan worden gegarandeerd dat alle apparaten zijn uitgeschakeld.

Tip 2: Optimaliseer verlichting

Vooral wat verlichting betreft, kan met kleinere maatregelen een groot effect worden bereikt. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat wettelijke voorschriften en DIN-normen met betrekking tot helderheid van toepassing zijn op werkplekken. Daarnaast is er echter een groot besparingspotentieel, vooral in verlichting.

Om verlichting specifieker te gebruiken, is het soms raadzaam om bewegingssensoren te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig in gangen, magazijnen of in badkamers waar permanente verlichting niet nodig is. Programmeerbare timers kunnen ook helpen om het stroomverbruik van verlichting tot het vereiste niveau te beperken. Over het algemeen kan ook worden overwogen om het totale aantal armaturen te verminderen.

Een andere maatregel kan de vervanging van gloeilampen zijn. Als in plaats daarvan LED-lampen, eco-halogeenlampen of compacte fluorescentielampen worden gebruikt, wordt dets is het energieverbruik van verlichting. De vervanging heeft ook het voordeel dat energiezuinige lampen naar verwachting een langere levensduur hebben, waardoor niet alleen het verbruik wordt verminderd, maar de lampen ook langer meegaan.

Tip 3: Minimaliseer koudebruggen

Via koudebruggen in het gebouw kan veel warmte naar buiten verloren gaan. Als gevolg hiervan moet het verwarmingssysteem harder werken tegen dit warmteverlies, wat resulteert in een slechtere energie-efficiëntie en ook stijgende stookkosten. Daarom is het zinvol om koudebruggen te identificeren en er maatregelen tegen te nemen.

In de regel komen koudebruggen voor op de gebouwschil. Vooral in oudere gebouwen kan dit te wijten zijn aan onvoldoende isolatie. Om dit tegen te gaan, helpt meestal alleen gevelisolatie, wat gepaard gaat met structurele veranderingen en een bepaalde inspanning. Maar koudebruggen zijn ook vaak te vinden op ramen, die met eenvoudige maatregelen kunnen worden geminimaliseerd. Met behulp van schuimtapes of tocht kunnen ramen worden geïsoleerd en koudebruggen worden vermeden.

Tip 4: Gebruik natuurlijk licht

Wie gebruik maakt van natuurlijk daglicht kan de behoefte aan kunstlicht verminderen en zo ook energie besparen. Het is daarom zinvol om op zonnige dagen jaloezieën en luiken op te heffen om de operatiekamers op deze manier te verlichten. Als de temperaturen al koeler zijn, maar nog steeds redelijk mild, heeft dit ook het voordeel dat de verwarming uit kan blijven, omdat de warmte van de zonnestralen de kamers ook een beetje kan opwarmen.

Maar pas op, in de zomer geldt hier natuurlijk het tegenovergestelde effect: in plaats van de airconditioning permanent in te schakelen, is het logisch om de verwarming van interieurs tegen te gaan. Hier moet u vertrouwen op effectieve zonbescherming. Er zijn verschillende maatregelen beschikbaar. Van raamschermen tot buitenzonwering tot speciale raamfolies, u kunt naar eigen smaak de juiste zonwering kiezen.

Tip 5: Installeer programmeerbare thermostaten

Net als bij licht moet je alleen de energie gebruiken die je echt nodig hebt voor verwarming. Dit betekent dat ruimtes die niet worden gebruikt niet verwarmd hoeven te worden. Vooral ’s nachts of in het weekend heeft niemand er zin aan om operatiekamers te verwarmen. Een andere eenvoudig te implementeren energiebesparende maatregel is daarom de installatie van programmeerbare thermostaten. Deze kunnen bijvoorbeeld zo worden ingesteld dat de verwarming pas ongeveer 30 minuten voor de komst van de eerste medewerkers aangaat, zodat de verwarming ’s nachts uit staat, maar het ’s ochtends nog steeds niet te koud is. Hetzelfde geldt voor de avond, hier kun je de thermostaten zo instellen dat de verwarming kort voor sluitingstijd uitgaat.

Tip 6: Correct ventilatiegedrag

Een goede ventilatie is niet alleen goed en belangrijk voor een optimaal binnenklimaat, het kan ook invloed hebben op het energieverbruik. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het wordt vaak vergeten, vooral op kantoren. Zo kan er veel warmte en dus energie verloren gaan door een permanent gekanteld raam. Het is beter om te vertrouwen op spitsventilatie en het raam ongeveer elke twee uur gedurende vijf tot tien minuten volledig te openen.

Aan het einde van de dag, voordat u het bedrijf verlaat, moet worden gecontroleerd of alle ramen en deuren gesloten zijn, zodat de kamers ’s nachts niet te veel afkoelen.

Tip 7: Regulier onderhoud

Om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem tijdens bedrijf goed werkt, moet het regelmatig door een professional worden onderhouden. Eenmaal per jaar, hooguit voor de start van het stookseizoen, moet er dus verwarmingsonderhoud worden uitgevoerd. De verwarmingsexpert controleert niet alleen of het verwarmingssysteem soepel werkt, maar past het ook aan zodat het efficiënt werkt. Als er ook een hydraulische verwarmingsbalancering wordt uitgevoerd, kan er ook voor worden gezorgd dat alle radiatoren gelijkmatig van warmte worden voorzien.

Andere systemen, zoals ventilatie of koeling, moeten ook regelmatig worden onderhouden, zodat ze goed functioneren en zo energiezuinig mogelijk zijn.

Langetermijnmaatregelen om energie te besparen

Om de energie-efficiëntie in bedrijf blijvend te verbeteren, zijn soms grotere maatregelen nodig. Er moet echter worden opgemerkt dat deze meestal verband houden met grotere investeringen. Hoewel dit in eerste instantie kost, biedt het op de lange termijn het grootste besparingspotentieel. Allereerst moet rekening worden gehouden met de huidige stand van de energie-efficiëntie.In dit verband is het belangrijk om het belang van de rol van de sociale partners in de ontwikkeling van de Europese Unie te benadrukken. Op basis hiervan kan vervolgens worden afgeleid welke maatregelen zinvol zijn.

Tip 8: Vernieuw isolatie

In bestaande gebouwen en vooral in oude gebouwen kan het keer op keer voorkomen dat er onvoldoende isolatie aanwezig is. Bijvoorbeeld op ramen, de gevel of het dak. Als de isolatie slecht of verouderd is, heeft dit een enorme impact op de energie-efficiëntie van een gebouw. Hier moet worden overwogen om een volgende isolatie te maken of om de bestaande te verbeteren. Hoewel dit gepaard gaat met relatief hoge kosten en een zekere hoeveelheid inspanning, wordt dit op de lange termijn sterk weerspiegeld in de energiekosten, zodat latere isolatie een paar jaar later zijn vruchten afwerpt. Waar en hoe isolatie moet worden uitgevoerd, varieert afhankelijk van het gebouw en de vereisten – een gespecialiseerd bedrijf moet daarom zeker worden geraadpleegd tijdens de planningsfase.

Tip 9: Vervang airconditioning en verwarming

Een verouderd verwarmingssysteem kan een echte energieslurper zijn. In de regel hebben oude kachels een aanzienlijk hoger verbruik in vergelijking met nieuwe, moderne modellen. Zeker hier kan de investering in een nieuw systeem bijzonder de moeite waard zijn, omdat dit zich na enkele jaren terugbetaalt en zorgt voor blijvend lagere stookkosten.

Op dit moment lijkt het bijzonder verstandig om onafhankelijk te worden van gas en te vertrouwen op hernieuwbare energiebronnen. Bij de planning moet u ook de installatie van een warmtepomp, een systeem voor biogas of fotovoltaïsche energie opnemen. Houd er echter rekening mee dat levertijden voor bijvoorbeeld warmtepompen momenteel erg lang kunnen zijn. Daarom is het zinvol om de modernisering van het verwarmingssysteem in een vroeg stadium te plannen.

Net als bij de verwarming kun je ook denken aan het vervangen van de airco. Als dit verouderd is, verbruikt het vaak meer energie dan moderne airconditioners. Ook hier kan de combinatie met zonnewarmte de moeite waard zijn.

Tip 10: Moderniseer IT-landschap & machines

Niet alleen verouderde airconditioning- en verwarmingssystemen zorgen voor hoge kosten, maar ook bij andere apparaten en machines zorgt oude technologie voor een hoger verbruik.

Als u nog steeds CRT-monitoren of inkjetprinters gebruikt, is het misschien tijd om uw kantoorapparatuur te vervangen. Van computers tot monitoren tot printers en kopieerapparaten, investeren in LED-schermen, moderne laptops of pc’s kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen.

Afhankelijk van de handel zijn ook speciale machines en systemen onmisbaar in bedrijf. Hier is het ook raadzaam om de prestaties te controleren en, indien nodig, te investeren in nieuwere modellen.

Subsidies gebruiken

Voor particulieren en bedrijven zijn diverse overheidssubsidies beschikbaar voor energiezuinige renovatie. Vooral voor grotere maatregelen is het de moeite waard om deze subsidies te overwegen. In de regel moet financiering worden aangevraagd vóór de start van de maatregelen. Vanwege soms lange verwerkingstijden, die soms enkele maanden kunnen duren, moet u uzelf vroeg informeren en voldoende tijd plannen voor de toepassing.

Als vakman vindt u bij KfW Bank wat u zoekt als u subsidies wilt gebruiken voor uw energiebesparende maatregelen. Maar de federale overheid zorgt soms ook voor financiering. De volgende huidige financieringsprogramma’s kunnen voor u interessant zijn:

Federale financiering voor energieadvies voor niet-residentiële gebouwen, installaties en systemen (EBN)

Het federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming (BMKW) ondersteunt onder meer het midden- en kleinbedrijf met een subsidie tot 80 procent als ze gebruik willen maken van energieadvies. Het financieringsprogramma kan soms worden gebruikt voor energieadvies van een bedrijfspand en het opstellen van een renovatieconcept of voor een energie-audit.

ERP-digitalisering en innovatielening

Voor kleine en middelgrote bedrijven, maar ook voor solo-zzp’ers, kan de ERP-digitaliserings- en innovatielening worden gebruikt om nieuwe producten en processen te digitaliseren of te ontwikkelen. Ambachtelijke bedrijven kunnen de lening gebruiken om energie te besparen door processen en producten te optimaliseren en te investeren in moderne, energiezuinige technologie en apparatuur.

De financiering bestaat uit een lening met een gunstige rente vanaf 1,94 procent jaarlijkse rente en kan gebruikt worden voor projecten tot 25 miljoen euro.

Federale financiering voor energie- en hulpbronnenefficiëntie in de economie

Nog interessanter voor ambachtelijke bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen, is de federale financiering van KfW voor energie- en hulpbronnenefficiëntie in de economie. Het financieringsprogramma kan worden gebruikt voor maatregelen ter verbetering van de energie-efficiëntie. Financiering is beschikbaar voor de volgende gebieden, afhankelijk van de beschikbare begrotingsmiddelen:

– Hernieuwbare energie
– Optimalisatie van planten
– Verbeterde meet- en regeltechniek
– Cross-sectionele technologieën

Maatregelen met een kredietvolume tot 25 miljoen euro met een rente van 1,69 procent of meer kunnen worden gefinancierd. Soms kan een terugbetalingssubsidie van maximaal 55 procent worden gebruikt om een lagere aflossing in het algemeen te doen. Qua looptijd zijn er verschillende modellen van maximaal 5, 10 of 20 jaar.

Deel artikel: