De zilverspar – prachtig naaldhout voor interieurontwerp



Omslagafbeelding door Ievgen Skrypko – stock.adobe.com

De zilverspar is een naaldboomsoort die aan de dennenboom wordt toegewezen. Bovendien kan deze plant worden opgenomen in de dennenfamilie. In de volgende paragrafen zullen we kort uitleggen hoe de technische kenmerken van deze boomsoort worden gevormd, waar en hoe de bomen groeien, voor welk zilversparhout kan worden gebruikt, hoe duurzaam dit hout is, waar u op moet letten bij het kopen en welke overeenkomsten er zijn met andere houtsoorten.

Eigenschappen van hout

De belangrijkste technische kenmerken van deze coniferensoort zijn:



  • De hoogte van de zilverspar ligt tussen de 30 en 60 meter
  • De stam van zilveren sparren kan een diameter hebben van maximaal 100 centimeter
  • Zilversparren zijn tot 15 meter breed
  • De groei ligt tussen de 20 en 40 centimeter per jaar.
  • De dikte van het gespleten hout van zilversparren is slechts enkele centimeters
  • Witte vaten kunnen enkele honderden jaren leven
  • Vers gezaagd zilversparrenhout heeft een licht zure geur
  • Harskanalen worden niet geregistreerd in zilversparren
  • Het gewicht van zilversparren is ongeveer 450 kg/m³
  • De druksterkte van het hout ligt ongeveer tussen de 30 en 60 N/mm²
  • De buigsterkte van zilversparhout ligt tussen de 47 en 118 N/mm²
  • Radiaal drogende krimp ca. 3,4%, tangentiële droogkrimp ca. 7,4%

Waar en hoe groeien zilversparren?

Zilversparren groeien onder andere in Zuid-Europa en Midden-Europa. De bomen zijn vooral wijdverspreid in het zogenaamde Alpensysteem. De zilverspar is ook in Duitsland te vinden. Vooral in het zuiden van het land zijn er veel coniferen van deze soort. Een voorbeeld hiervan is het Zwarte Woud. Andere verspreidingsgebieden van de boom zijn de subcontinentale laaglanden in Oost-Europa en Klein-Azië. Zilversparren komen meestal met een rechte stam. De wortels van deze bomen, die vaak voorkomen in gemengde opstanden samen met beukenbomen, reiken diep in de grond – zodat ze bodemerosie kunnen tegengaan. De schors van zilversparren heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een lichtgroene of bruine tint. De vorm van de kroon is afhankelijk van de omstandigheden op de locatie. Als de boom vrij kan groeien, ontwikkelt zich meestal een puntige of puntige kegelvormige kroon. De vorming van korte scheuten vindt niet plaats.

Waar is het hout van de zilverspar geschikt voor?

Het hout van de zilverspar is niet erg duurzaam. Dit maakt het nogal ongeschikt voor buitengebruik. Maar het is prachtig voor het interieur of voor het interieur. Het is vooral opmerkelijk dat zilversparhout slechts licht opzwelt en weinig verdwijnt. Om deze reden kan het ook worden gebruikt, bijvoorbeeld voor grondwerken. De druk- en buigsterkte moet ook positief worden benadrukt. Daarnaast kan het gemakkelijk verwerkbare hout worden omschreven als grotendeels knoopvrij. Dit aspect staat ook voor voordelen met betrekking tot interieurontwerp. Zilversparhout is daarom een mooie optie voor vloeren, meubels en voor wand- en plafondbekleding. De zilverspar is ook een goede keuze als constructiehout op het gebied van interieurontwerp. Heb je hier al een projectidee voor? Raadpleeg een vakman over blauw werk! Dit kan u zeker laten zien wat er mogelijk is met het hout van de zilverspar in uw geval.

Vind een timmerman

Waar u op moet letten bij het kopen van zilversparhout

Aangezien hout een natuurlijk materiaal is en daarom altijd verwacht moet worden met een bepaald zwel- en krimpgedrag, moet je altijd een zekere mate van dimensionale afwijkingen verwachten. Daarom moet u niet alleen buffers plannen, maar ook zorgvuldig meten na het bestellen. Zorg er ook voor dat het hout vrij is van scheuren die bijvoorbeeld tijdens het drogen zijn ontstaan – want stabiliteit is vooral belangrijk voor bouwhout. Knoopgaten kunnen ook een negatief effect hebben op het laadvermogen. Als het hout krommingen heeft, kan dit wijzen op verwerkings- of opslagfouten. En hoe zit het met zilversparhout en duurzaamheid? Zilversparren behoren tot de inheemse houtsoorten in dit land. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat het hout afkomstig is van duurzame productie of van een bedrijf dat veel waarde hecht aan het aspect duurzaamheid.

Wat houthet lijkt op de zilverspar?

Sparren is een van de houtsoorten die in veel opzichten op de zilverspar lijkt. Het sparrenhout is ook eenvoudig te verwerken en biedt vergelijkbare technische eigenschappen. Vooral als bouwhout op het gebied van interieurontwerp is het een veel voorkomend alternatief voor zilverspar. Het beste is om een vakman, die u via blauw werk kunt vinden, te vragen welk hout het meest geschikt is voor uw project!

Deel artikel: