Laatst bijgewerkt op januari 5, 2022 door Energiebesparen
Als vloerlaag ontkom je niet aan dekvloer. Het dient als basis voor de latere vloerbedekking of wordt gelegd als een inloopdekvloer. Bij het professioneel leggen van dekvloeren speelt echter ook het juiste dekvloerdrogen een belangrijke rol, omdat een verkeerde behandeling de vloer duurzaam kan beschadigen.
Welke soorten dekvloeren zijn er?
Dekvloer is verkrijgbaar als vloeibare massa (stromende dekvloer) en in geprefabriceerde, massieve bouwplaten (geprefabriceerde dekvloer). Omdat geprefabriceerde dekvloer al is uitgehard en gedroogd, wordt het ook wel droge dekvloer genoemd. Het juiste dekvloerdrogen voor het leggen van de vloer is daarom alleen belangrijk voor de stromende dekvloer. In het geval van stromende dekvloer wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten bindmiddel:
- Cement dekvloer
- Calciumsulfaat dekvloer
- Dekvloer van mastiekasfalt
- Dekvloer van kunsthars
- Magnesiet dash
Wanneer is de dekvloer droog?
Helaas kan dit in het algemeen niet worden gezegd, omdat de duur van het drogen van de dekvloer van veel factoren afhankelijk is. Over het algemeen geven de dekvloerfabrikanten echter aan hoe de dekvloer moet worden gebruikt en gedroogd. Meestal duurt het vier tot zes weken om dekvloer op natuurlijke wijze te drogen en al zijn vocht te verliezen. Op veel bouwplaatsen wordt deze duur echter niet aangehouden omdat het bouwproject op een bepaalde datum voltooid moet zijn. Deze factoren beïnvloeden de droogtijd:
- Dekvloertype / bindmiddel
- Installatiemethode
- Volume en dikte van de dekvloer
- Gebruik van droogversnellers
- Kamertemperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie
In feite is het ook belangrijk dat de dekvloer niet volledig uitdroogt. De vloerbedekking moet worden gelegd wanneer de dekvloer droog is, maar heeft nog steeds een bepaald restvocht. Dan is de dekvloer klaar voor bedekking. Afhankelijk van het type dekvloer zijn er echter andere aanbevelingen voor het restvochtgehalte en in combinatie met vloerverwarming veranderen de omstandigheden weer. Het is daarom raadzaam om zo vroeg mogelijk in de planning een expert voor bouwdroging en een ervaren vloerlaag in te schakelen.
Droogtijd van cementdekvloer
Cementdekvloer is relatief ongevoelig voor vocht en droogt daarom na ongeveer zeven tot tien dagen. Het bestaat uit cement, grind/zand en water en is dankzij de vochttolerantie ook zeer geschikt voor natte ruimtes en buitengebruik. Het is ook zeer geschikt voor vloerverwarming.
Droogtijd van calciumsulfaat dekvloer
Calciumsulfaat dekvloer kan na twee tot drie dagen worden bewandeld in een goed binnenklimaat en een lage luchtvochtigheid. Na ongeveer een maand is het volledig veerkrachtig met de juiste droging. Het is echter ook erg gevoelig voor vocht en moet daarom ruim van tevoren uitdrogen. Om dit te testen, is de calciumcarbidemethode geschikt, die we in de volgende sectie zullen bespreken.
Dekvloer drogen zonder bouwdroger
De optimale kamertemperatuur voor de dekvloer in de eerste dagen ligt tussen de vijf en 15 graden Celsius. Daarnaast is het vooral belangrijk dat de dekvloer voor de eerste tien dagen geen tocht en direct zonlicht stapt uit. Hierdoor droogt het oppervlak snel, maar de binnenkant blijft vochtig en de dekvloer puilt uit.
Als er ook vloerverwarming met de dekvloer is gelegd, kan deze ook worden gebruikt voor het drogen. Gebruik hiervoor in het begin een lage temperatuur en stel deze van dag tot dag iets hoger in. Wanneer u de maximale temperatuur bereikt, verlaagt u de temperatuur opnieuw van dag tot dag.
Nu moet je controleren hoe droog de dekvloer echt is. Eerst met een eenvoudige snelle test: plaats gewoon een luchtdichte film op de dekvloer en wacht kort. Als vocht condenseert aan de onderkant van de film, moet je zeker wachten. Als er echter geen vocht in deze sneltest verschijnt, kunt u de calciumcarbidemethode (CM-test) gebruiken.
Dekvloerdrogen met bouwdroger
Door moderne bouwmethoden worden de bouwtijden steeds korter en werken vakmensen vaak onder tijdsdruk. Natuurlijk drogen is daarom zelden een optie. Zelfs in het geval van waterschade is professioneel drogen in de bouw onvermijdelijk. Er zijn verschillende soorten bouwdrogers, die ook als thuisdrogers kunnen worden gebruikt.huur en gebruik het.
In het geval van de Condensatie drogen de vochtige lucht wordt met een ventilator getransporteerd via een koelelement. Hierdoor condenseert het bestaande water buiten de te drogen ruimte en droogt de dekvloer sneller.
In het geval van de Adsorptiedrogen een fijn granulaat wordt verdeeld over de dekvloer, die de watermoleculen bindt. Nadat de korrels voldoende vocht hebben opgenomen, kunnen ze eenvoudig worden verwijderd.
Hoe voorkom je fouten bij het drogen van de dekvloer?
- Goede planning van de vloerinstallatie
- Plan voor volumeverlies met minerale dekvloer
- Het juiste type dekvloer kiezen
- Naleving van de instructies van de fabrikant en het verwarmingsprotocol
-
Goede ventilatie na installatie
- Informeer het verantwoordelijke droogbedrijf over de eigenschappen van de dekvloer
- Informeer alle betrokken partijen snel en betrouwbaar (bouwdrogen, vloerlagen & andere vakmensen)
Ook een verkeerde toepassing van de bouwdroger of dekvloerdroger kan snel schade veroorzaken. Als de prestaties te hoog zijn, kan de dekvloer te snel uitdrogen en barsten. Als de prestaties van de bouwdroger te laag zijn, moet deze langer in bedrijf blijven en kan dit leiden tot hogere bedrijfskosten.
Waarom is het drogen van dekvloeren zo belangrijk?
Een direct gevolg van slechte dekvloerdroging kan uitstulpingen, breuken en scheuren zijn en de levensduur wordt sterk verkort. Veel meer hangt echter af van de juiste dekvloerdroging in de constructie: aangezien dekvloer de basis vormt voor de latere vloerbedekking of direct wordt belast als een inloopdekvloer, kan een te natte dekvloer leiden tot ernstige schade aan het totale bouwweefsel. Op de lange termijn is er ook een risico op schimmel. Dit leidt niet alleen tot vochtschade, maar heeft ook invloed op de gezondheid van de bewoners. Zelfs als je veel geluk hebt, kan een vochtige dekvloer in de volgende jaren leiden tot hogere verwarmingsenergiekosten.
Bron afbeelding: schulzfoto/stock.adobe.com