Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 door Energiebesparen
Voordat u een raam koopt, moet u enkele beslissingen nemen met betrekking tot uiterlijk en raamtype. Een daarvan is de keuze tussen dubbel- en driedubbel glas. We leggen uit welke waarden een rol spelen bij de selectie zodat u de juiste aankoopbeslissing neemt en zoveel mogelijk geld bespaart.
Hoe meet je de energie-efficiëntie in ramen?
Warmteoverdrachtscoëfficiënt (U)
De warmteoverdrachtscoëfficiënt of U-waarde geeft aan hoe gemakkelijk warmte verloren gaat door een raam. Het wordt uitgedrukt in watt per vierkante meter en Kelvin (W/m²· K) en kan worden berekend voor verschillende delen van het venster:
- Ufwaarde (f Voor Engl. lijst): Karakteristieke waarde voor kozijnen
- Ugwaarde (g Voor Engl. Beglazing): Karakteristieke waarde voor vensterglas
- Uwwaarde (w Voor Engl. venster): Karakteristieke waarde van het gehele venster
Voor alle waarden geldt: hoe lager, hoe minder energie er verloren gaat door het raam. Voor ons is alleen de laatste waarde Uw relevant, omdat het besparingspotentieel niet alleen afhangt van de beglazing, maar ook van het materiaal en de kwaliteit van het frame. Wanneer u een nieuw venster koopt, moet u speciale aandacht besteden aan deze totale waarde. Deze waarde wordt ook gebruikt in de Energiebesparingsverordening (EnEV).
Totale energietransmissie (g)
De totale energietransmissie, ook wel g-waarde genoemd, geeft in procenten aan hoeveel zonnestralingswarmte van het glas naar binnen kan gaan. Hoe hoger de waarde, hoe gemakkelijker het is voor de zonnestralen om de kamer op te warmen. In de winter kan een hoge waarde dus zorgen voor een aangename kamertemperatuur, maar in de zomer warmen kamers makkelijker op. De hoeveelheid daglicht wordt ook beïnvloed door de waarde, wat ertoe kan leiden dat er in de winter meer kunstlicht wordt geproduceerd en dus meer energie verbruikt. Door moderne LED’s is het extra verbruik echter veel lager dan extra verwarmingskosten voor slecht geïsoleerde ramen.
Wat is wettelijk verplicht voor raambeglazing?
Op dit moment zijn de energiebehoefte voor nieuwbouw en renovatie geregeld in de Energiebesparingsverordening. De volgende waarden worden voorgeschreven voor verschillende venstertypen:
Ramen &franse deuren
Uw = 1,3 W/(m²⋅K)
g⊥ = 0,60
Dakramen
Uw = 1,4 W/(m²⋅K)
g⊥ = 0,60
Lichtkoepels
Uw = 2,7 W/(m²⋅K)
g⊥ = 0,64
Deze waarden zijn echter slechts minimale specificaties en kunnen gemakkelijk worden bereikt met moderne dubbele beglazing. Dus met driedubbele beglazing hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken en zult u deze waarde zeker bereiken met een modern frame. Gezien de wettelijke eisen worden slecht geïsoleerde ramen vandaag de dag niet meer geproduceerd en verkocht.
Niet alleen de beglazing is belangrijk!
Zoals gezegd raden wij u aan om aandacht te besteden aan de Uw-waarde. Tot slot spelen de kozijnen ook een grote rol bij beglazing. Veel hout-aluminium ramen en houten kozijnen bieden zo’n goede isolatie dat de fabrikant de voorgeschreven waarden al bereikt met dubbele beglazing. Vaak worden deze waarden echter nog maar net bereikt. Als u de sterkst mogelijke isolatie wilt, moet u houten kozijnen en driedubbele beglazing combineren. Het is echter vaak voldoende om kunststof of aluminium kozijnen te combineren met driedubbel glas om een Uw-waarde van minder dan 1 te bereiken.
Veelgestelde vragen over driedubbel glas
Wat is beter, driedubbel glas of dubbele beglazing?
Hoe groot is het besparingspotentieel en hoe groot is het prijsverschil tussen de twee beglazingen? Driedubbele beglazing is meestal slechts 10 – 15% duurder dan vergelijkbare ramen met dubbele beglazing, maar met de juiste combinatie van glas en kozijnen kunnen ze zelfs de Uw-waarde verlagen tot 0,5 W/(m2⋅K). Dit is minder dan de helft van de wettelijke eis van 1,3 W/(m2⋅K).
In het geval van een nieuw gebouw en vooral in het geval van grote ramen, is het de moeite waardHet is belangrijk om driedubbel glas direct mee te nemen in de kostenberekening bij het bouwen van een woning – want ook als je in eerste instantie hogere kosten maakt, kun je deze eenvoudig weer besparen op stookkosten. Laat je in het beste geval adviseren door een professionele raammonteur.
Biedt driedubbel glas een betere bescherming tegen inbraak?
Bij inbraken maakt driedubbel glas niet veel verschil en daar zijn verschillende redenen voor: inbrekers wrikken liever ramen en deuren open dan de ruit te vernielen en trekken de aandacht door het lawaai. Belangrijker hierbij is het zogenaamde paddenstoelhoofdslot. Dit type vergrendeling wordt ook aanbevolen door de politie, is meestal aanwezig op alle moderne ramen en brengt geen extra kosten met zich mee. Daarnaast kunt u ook letten op speciale veiligheidsbeglazing en de kosten afwegen. Kunnen inbrekers in uw buurt onopgemerkt een raam inslaan en binnendringen of zou het direct merkbaar zijn? Wat zijn de inbraakstatistieken van uw stad? Na het beantwoorden van deze vragen zou de beslissing gemakkelijker moeten zijn.
Zorgt driedubbel glas voor een hogere geluidsisolatie?
Op het eerste gezicht is het logisch: hoe meer ruiten, hoe beter de geluidsisolatie. Helaas is het verschil tussen dubbel glas en driedubbel glas qua geluidsisolatie erg klein. Belangrijker hierbij is de dikte van de ruiten. Dus als u een huis of appartement in een drukke straat beter wilt beschermen tegen geluid, koop dan speciale geluiddichte ramen. Hier is het ook voldoende als je alleen let op extra geluidsisolatie in het slaap- en woongedeelte.
Is driedubbel glas verplicht?
Ja. Sinds 2021 moeten volgens de EU-gebouwenrichtlijn 2010/31/EU alle nieuwe gebouwen voldoen aan de norm van lage-energiewoningen. Daarvoor zijn onder andere driedubbele beglazing nodig. Een verandering van dubbel glas naar driedubbel glas in het kader van een energiezuinige renovatie hoeft dat niet te zijn, zolang je op andere manieren voldoet aan de wettelijke waarden.
Bron afbeelding: Wellnhofer Designs/stock.adobe.com