Laatst bijgewerkt op maart 31, 2022 door Energiebesparen
De buitenmuur van een gebouw moet aan tal van eisen voldoen. Het wordt blootgesteld aan omgevingsinvloeden en moet state-of-the-art zijn op het gebied van brand, vocht en geluidsisolatie. Ook vandaag speelt thermische isolatie een doorslaggevende rol. In dubbelschaatsmetselwerk zijn deze eigenschappen precies van elkaar gescheiden, elke schaal voldoet aan zijn eigen eisen.
Hoe wordt dubbelschaatsmetselwerk geconstrueerd?
Dubbelschaalmetselwerk bestaat uit een niet-dragende gevelschaal, een dragende binnenschaal en een holle laag ertussen. De foremouse schelp vertegenwoordigt het fineren. De buitenste schil wordt blootgesteld aan weersinvloeden, vooral vocht. Maar het moet ook voldoen aan esthetische eisen.
Vanuit een gebouwfysiologisch oogpunt heeft het de taak om zuigkracht onder druk te absorberen en af te voeren naar de binnenschil of andere delen van het gebouw. Daarentegen wordt de binnenschaal voornamelijk gebruikt voor thermische isolatie en stabiliteit. Om ervoor te zorgen dat het buitenste metselwerk permanent zijn doel vervult, mogen zich geen scheuren vormen. Tussen de twee schalen bevindt zich een nauwkeurig gedefinieerde holte die kan worden gevuld met thermisch isolatiemateriaal, maar dat hoeft niet te doen. Het is echter geschikt voor thermische isolatie (kernisolatie). Beide wanden zijn verbonden door speciale ankersystemen. Door de functies over twee schillen te verdelen, kan bijzonder goed aan de bouwfysische eisen worden voldaan. Perfect uitgevoerde, dubbelwandige buitenmuren vereisen vrijwel geen onderhoud. Toch bieden ze veel architectonische vrijheid.
Dubbelschaatsmetselwerk: om verschillende redenen interessant
Dubbelschaatsmetselwerk is met name geschikt voor gebouwen die steeds vaker worden blootgesteld aan stuwende regen. De spouw tussen de binnen- en buitenschil van het metselwerk kan worden gebruikt voor thermische isolatie, waardoor weersinvloeden wegblijven van de binnenschil. Voor kernisolatie zijn inblaasgranulaat- of isolatieplaten geschikt. Steenwol is ook zeer geschikt omdat het een uitstekende bescherming biedt tegen geluid en vuur.
Afstanden voor verschillende soorten isolatie
Alle gebruikte isolatiematerialen moeten op lange termijn waterafstotend zijn. Afhankelijk van het type thermische isolatie moeten bepaalde schaalafstanden worden aangehouden. Als de holle laag geen isolatie heeft, is de afstand tussen de twee schelpen minstens 4 cm. Luchtlaagankers worden gebruikt om de tegenoverliggende muur en de dragende muur met elkaar te verbinden. De luchtlaagankers hebben druppelschijven nodig die voorkomen dat regenwater de binnenste schil langs de ankers bereikt. Als gedeeltelijke isolatie wordt uitgevoerd, mogen alleen waterafstotende WZ-isolatiematerialen volgens DIN 4108-10 worden gebruikt. Er zijn ook voorschriften voor hun beslaglegging. Klemschijven op de ankers voorkomen dat de isolatieplaten in de spouw afklitten. Als hardschuim isolatieplaten worden gebruikt, moet een kleine spouw tussen de isolatie en de buitenste schalen blijven, zelfs met volledige isolatie. Dit geldt ook voor gebouwen met meerdere verdiepingen, omdat je altijd rekening moet houden met structureel geïnduceerde toleranties in de dragende binnenschil.
Is het mogelijk om dubbelschaatsmetselwerk te isoleren?
U kunt oudere, niet-geïsoleerde gebouwen upgraden met dubbelschaatsmetselwerk en zorgen voor inblaasisolatie. Het losse isolatiemateriaal wordt door middel van nozzles en slangen direct in de holtes geblazen. Voordat de retrofit plaatsvindt, moet het metselwerk zorgvuldig worden geïnspecteerd met behulp van videotechnologie. Bij video-endoscopie neemt de expert de verbindingen tussen de twee schelpen onder de loep. Om het isolatiemateriaal in te blazen, worden gaten in de buiten- of binnenschil geboord, in gebouwen met platte daken kan het blazen ook van bovenaf worden gedaan. De isolatie zorgt voor meer warmte, lagere stookkosten en een aangenamere leefomgeving. Het risico op schimmelvorming is nu ook aanzienlijk lager.
Veelgestelde vragen over dubbelschaatsmetselwerk
Hoe sterk moet een buitenmuur zijn?
De niet-dragende tegenoverliggende wandschaal op een dubbele schaalwand is meestal 11,5 cm dik. Dragende, enkelwandige buitenmuren moeten minstens 17,5 cm dik zijn, maar dit is het absolute minimum. Meer voorkomende diktes zijn: 24 cm, 30 cm, 36,5 cm, 42,5 cm en 49 cm.
Wat zijn de voordelen van kernisolatie?
Kernisolatie is veel goedkoper dan extern aangebrachte isolatie. Bovendien kan het worden gebruikt voor inblaasolatie in dubbelschaatsmetselwerk binnen maximaal twee dagen en, in tegenstelling tot externe isolatie, is er geen steiger nodig.
Wat is een guardian shell?
De tegenoverliggende wandschaal is de buitenste schil van het dubbelschoneselwerk. Het is niet-dragend en wordt voornamelijk gebruikt voor bescherming tegen weersinvloeden. Om deze reden worden vorstbestendige stenen zoals klinkerstenen of KS-gevelstenen voornamelijk gebruikt voor de gevelvorm.