Laatst bijgewerkt op juli 22, 2022 door Energiebesparen
In het geval van problemen met elektronica of bouwtechnologie, moeten leken altijd een professionele elektricien raadplegen in plaats van te proberen het probleem zelf op te lossen – omdat dit snel gevaarlijk kan eindigen. Als de stroom echter midden in de nacht, op zon- of feestdagen uitvalt, kan meestal alleen een elektricien-hulpdienst helpen. Maar waar moet je bij zo’n hulpdienst rekening mee houden?
Wanneer moet u een elektricien-hulpdienst inhuren?
Elektriciteit is essentieel voor ons openbare, privé- en professionele leven – en als hier plotseling problemen ontstaan, kan het zelfs ons dagelijks leven verlammen. Het is niet altijd nodig om onmiddellijk een elektricien hulpdienst te bellen, omdat soms een stroomstoring slechts zeer eenvoudige redenen kan hebben, tijdelijk kan optreden of snel door uzelf kan worden gerepareerd.
Er is geen nooddienst voor elektricien nodig om de volgende redenen:
- Uitschakeling van elektriciteit, bijvoorbeeld tijdens bouw- of onderhoudswerkzaamheden, meestal met kennisgeving
- De zekering activeren bij gebruik van te veel elektronische apparaten
- Tijdelijke stroomstoring
Als de stroom echter niet acuut terugkeert en de werking van de bijbehorende stroomonderbreker niet helpt, is het logisch om een elektricien in te huren. Een nooddienst is vooral nodig voor acute problemen, waarbij snel moet worden hersteld en wanneer reguliere elektrische werking niet beschikbaar is. Als u iets meer tijd beschikbaar heeft, kunt u ook tijdens normale werkuren een elektricien inhuren.
Hoeveel kost een elektricien nooddienst?
In de regel moet van hulpdiensten worden verwacht dat zij hogere kosten maken dan reguliere operaties. Hoe hoog de prijzen voor een elektrische hulpdienst zijn, verschilt van regio tot regio en hangt natuurlijk ook af van de betreffende aanbieder. Er moet echter ook rekening mee worden gehouden dat naast de vergoeding voor de werkelijke werkuren van de elektricien, een noodtechnicus ook een vast tarief op afroep maakt en dat er verdere kosten voor de materialen kunnen ontstaan. Daarnaast rekenen hulpdiensten vaak reiskosten voor de reis. In het beste geval moet u contact opnemen met een hulpdienst die bij u in de buurt is.
Aandacht: Als u een hulpdienst bereikt onder het netnummer van uw locatie, kunt u er ook van uitgaan dat de elektriciens ter plaatse zijn en dat er geen buitensporige reiskosten zijn.
Aangezien u zich meestal in een spoedeisende noodsituatie bevindt met een acuut probleem met de elektronica, heeft u op dit moment vaak geen tijd of de mogelijkheid om de prijsvergelijking af te handelen, maar helaas kunnen er geen gemiddelde kosten voor de elektrische hulpdienst worden geïdentificeerd. Als u voorbereid wilt zijn op een noodsituatie, is het de moeite waard om van tevoren verschillende hulpdiensten van elektriciens te vergelijken en uit voorzorg het nummer van een van de bedrijven op te schrijven of op te slaan.
Wie betaalt de noodelektriciteit in gehuurde appartementen?
Als een lijn doorstijgt en er een stroomstoring optreedt, is de eerste gedachte natuurlijk vaak om direct een elektricien hulpdienst te bestellen. Maar als bewoner van een gehuurd appartement in een appartementsgebouw of een huurhuis rijst tegelijkertijd ook de vraag, wanneer kun je als huurder een vakman bellen? Of minstens zo belangrijk: Wie betaalt de hulpdienst van de elektricien als de huurder hem zonder toestemming van de verhuurder heeft gebeld?
In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor een perfecte en redelijke staat van de huurwoning, terwijl de huurder ervoor moet zorgen dat grote schade wordt voorkomen. Als het geen noodgeval is, is de gebruikelijke manier om de verhuurder of het vastgoedbeheer op de hoogte te stellen. Deze zou dan zelf voor de schade zorgen, een vakman sturen of de huurder opdracht geven een vakman te bestellen.
Maar als het een noodgeval is, is er natuurlijk geen tijd om de verhuurder te bellen. Dus als het fysieke welzijn of een gevaar voor de huurwoning gepaard gaat met de schade, kan de huurder ook zelfstandig een elektrische hulpdienst inschakelen, maar doet er goed aan om de verhuurder gedurende deze tijd of zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. In een dergelijk geval moet de verhuurder ook betalen voor de herstelmaatregelen, tenzij deze onder de kleine reparatieclausule vallen of onevenredig waren.Dit is de eerste keer dat we een debat hebben
Waar moet je nog meer op letten bij elektrische hulpdiensten?
Omdat je vaak in een bepaalde hachelijke situatie zit wanneer je een hulpdienst inhuurt, ben je vaak minder oplettend, maar moet je dringend op een paar dingen letten:
-
Correcte vakmanfactuur: Zoals bij elke ambachtelijke bestelling, moet u een volledige en correcte factuur aanvragen waarop alle kosten worden vermeld.
- Vaste prijsafspraken: Bemoei je niet met een vaste prijs als het nog niet duidelijk is wat het probleem precies is
-
Garantieverplichting: Hulpdiensten hebben ook een garantieverplichting, dus u kunt een professionele uitvoering verwachten. Daarnaast heb je recht op rectificatie als het probleem in eerste instantie slechts voorlopig is opgelost.
Bron afbeelding: LIGHTFIELD STUDIOS/stock.adobe.com