Tapijt leggen – DIY instructies in 6 stappen

Een vloerlaag bevestigt tapijt met plakband



Laatst bijgewerkt op juli 25, 2022 door Energiebesparen

Tapijten zijn nog steeds een van de meest populaire vloerbedekkingen. Niet voor niets, want het biedt tal van voordelen: het heeft zowel thermische isolatie-eigenschappen als een goede impactgeluidisolatie en kan worden gekocht in een breed scala aan kleuren en patronen. Vloerbedekkingen gemaakt van natuurlijke vezels zijn ook mogelijk en helpen om de luchtvochtigheid te reguleren. Vooral jute, sisal of kokosnoot zijn populair in de omgeving.

Gereedschap

  • Spatel
  • Tapijtmes (+ extra messen)
  • Tapijt rail
  • Getande spatel
  • Kleurenrol
  • Metalen rail

Materiaal

  • Vuller
  • Vloerbedekking
  • Plakband, klittenband of tapijtlijm
  • Plinten
  • Metalen rails (voor overgangen)
  • Nagels
Zoek een vloerlaag

Tapijtinstallatie in 6 stappen

Voorbereiding van het substraat

Om het tapijt te kunnen leggen, moet de vloer eronder schoon en vlak zijn. Maak de vloer zo grondig schoon dat er geen vuil of lijmresten meer overblijven van de vorige vloer. Daarna kunt u oneffenheden compenseren met vulmiddel.



Tapijt leggen en acclimatiseren

Leg het tapijt in de kamer zoals het aan het einde moet worden gelijmd. Op de muren moet het ongeveer 10 cm uitsteken en u moet ongeveer 2 procent meer lengte berekenen voor de tapijtplaten, omdat tapijten hygroscopisch zijn en dit kan leiden tot krimp. Laat het dan enkele uren zo staan, liefst zelfs ’s nachts. Als gevolg hiervan wordt het tapijt niet alleen gladgestreken, maar past het zich ook aan temperatuur, vochtigheid en vooral de vorm van de kamer aan. Natuurlijke vezeltapijten moeten zelfs minstens 24 uur worden gegeven voor acclimatisatie. Voor de zekerheid kijkt u gewoon naar de informatie van de fabrikant of vraagt u in de winkel waar u het tapijt hebt gekocht.

Tapijt snijden

Druk nu het tapijt met een tapijtrail in de zijranden van de kamer en snijd het tapijt voor. Nogmaals, vergeet niet om 10cm overhang te laten. Deze overhang kan erg handig zijn in de volgende stap, als het tapijt meer in één richting zou verschuiven.

Lijm op tapijt

Lijm tapijt met plakband of klittenband

Afhankelijk van het type tapijt kan deze stap heel eenvoudig zijn. In tegenstelling tot veel andere vloerbedekkingen hoeft u niet per se het hele oppervlak met lijm te bedekken of per se met speciale lijm te werken. Voor de meeste tapijten kunt u eenvoudig dubbelzijdig plakband gebruiken en voor tapijten met fleecerug of bepaalde natuurlijke vezels is klittenband de juiste keuze. Voor kleinere tapijtoppervlakken bevestigt u eenvoudig de lijm of klittenband aan de randen en voor grotere oppervlakken naast de randen kruislings. Voordat u een tapijt met plakband bevestigt, moet u echter testen hoe goed het tapijt volledig zonder fixatie ligt. Als u denkt dat tape misschien niet genoeg is en het tapijt kan wegglijden, moet u het tapijt liever volledig lijmen.

Lijm het gehele tapijtoppervlak

Als de instructies van de fabrikant aanbevelen om het tapijt volledig te lijmen, is klittenband of plakband niet langer voldoende. Dit is vooral het geval bij tapijten van natuurlijke vezels met ruwe oppervlakken. Voordat u de lijm verspreidt, moet u zorgen voor een goede ventilatie. Dan moet je beslissen met welk deel van de kamer je wilt beginnen. Je moet alleen voldoende lijm verdelen, zodat je het tapijt kunt lijmen en persen voordat de lijm droogt.

Nu de planning is voltooid, bedekt u het geplande gebied met de lijm en verspreidt u het met de getande spatel. Per vierkante meter is dit ongeveer 600 gram voor een B2-vertanding, maar zelfs dat kan verschillen afhankelijk van de lijmfabrikant. Druk het tapijt vervolgens eenvoudig in het nog natte lijmbed en strijk het aan de zijkanten glad met een roller of verfroller. Zorg ervoor dat de snijranden goed bevochtigd zijn met lijm en corrigeer fouten zo direct mogelijk zodat het tapijt niet droogt en de defecten vereeuwigt. Afhankelijk van de grootte van de kamer heb je nu een tweede tapijtplaat nodig. Hierbij is het vooral belangrijk dat patroon en richting bij elkaar passen. Leg de vellen ongeveer 3 tot 4 cm op elkaar en snijd met het meetlinthij beiden door. Nu moeten de randen van de twee rollen naadloos op elkaar aansluiten.

Marges bijsnijden en hoeken aanpassen

Knip nu de randen af waar je in stap 3 10cm overhang hebt achtergelaten. Voor de binnenste hoeken drukt u eenvoudig de uitstekende tapijtstukken in de hoek en snijdt u ze diagonaal. Hierdoor zijn ze makkelijker in de hoeken te drukken en kun je daar ook de uitstekende tapijtresten afsnijden. Op de buitenste hoeken knipt u het tapijt eenvoudig langs de hoek van boven naar beneden tot de gewenste hoogte. Van daaruit kunt u eenvoudig het overtollige tapijt links en rechts van de buitenrand afsnijden. Vervolgens kan het tapijt met plinten aan de wandovergangen worden bevestigd.

Overgangen naar andere kamers of trappen

Overgangen tussen verschillende kamers, die ook hun eigen tapijten kunnen hebben, moeten bijzonder grondig worden aangepakt. Een slecht gemaakte overgang ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan ook een struikelgevaar worden als het tapijt losser wordt. Vooral op trappen moeten de vloerbedekkingen daarom worden bevestigd met een metalen rail.

Afbeelding Credit: Erik Schumann / stock.adobe.com

Deel artikel: