Eindschoonmaak: definitie, omvang & kosten

Bij een eindschoonmaak van het gebouw wordt de bouwplaats eindelijk schoongemaakt.



Overal waar gewerkt wordt, ontstaat onvermijdelijk vuil. Dit geldt ook voor een nieuwbouw, een aanbouw, een verbouwings- of renovatiewerk in en aan appartementen of woningen. Om het appartement of huis na deze bouwwerkzaamheden te bevrijden van vuil en om het bewoonbaar te maken, wordt een eindschoonmaak van het gebouw aanbevolen.

Eindschoonmaak – definitie en aanbod van diensten

De eindschoonmaak wordt uitgevoerd na voltooiing van alle geplande bouw-, renovatie- of renovatiewerkzaamheden. Afhankelijk van de schoonmaakprovider wordt dit specifieke type constructiereiniging ook aangeduid met de termen eindschoonmaak of fijne reiniging.

Het doel van de eindschoonmaak is om uw gebouw of appartement in een bruikbare en instapklare staat te herstellen nadat de bouwwerkzaamheden zijn voltooid. Het verwijdert vuil van alle soorten, die zijn ontstaan tijdens de bouwwerkzaamheden in en op het gebouw. Zo worden alle oppervlakken, ramen, muren en vloeren bevrijd van het resulterende ambachtelijke vuil. Dit omvat het verwijderen van boorstof, verf- en verfspatten, evenals mortel- en cementresten. Daarnaast worden watervlekken en strepen verwijderd en worden de oppervlakken stofvrij gemaakt. Verder worden overtollige voegafdichtingsmiddelen en alle constructieresten zoals etiketten, plakbanden of beschermfolies verwijderd. Daarnaast is er het reinigen van alle deuren, strips, stopcontacten en lichtschakelaars in het huis of appartement evenals alle sanitaire voorzieningen. Deze vallen ook onder het veelzijdige dienstenaanbod van de eindschoonmaak.



Naast deze uitgebreide reinigingsdiensten worden de radiatoren en lampen en de nieuw gelegde vloerbedekkingen ook onderhouden met impregneermiddelen of verzorgingsproducten tijdens de eindschoonmaak van het gebouw. Indien nodig worden de verschillende oppervlakken ook onderzocht op gebreken in het kader van de eindschoonmaak van het gebouw. Dit geeft u de mogelijkheid om corrigerende werkzaamheden uit te laten voeren voor de definitieve bouwacceptatie.

Wat is het verschil tussen ruw reinigen, fijn reinigen en basisreiniging?

In het kader van de schoonmaakdiensten die professionele bedrijven aanbieden, wordt onderscheid gemaakt tussen onder andere fijnreiniging, ruwe reiniging en basisreiniging:

Reiniging van ruwe constructies

De ruwe reiniging, ook wel intermediate cleaning genoemd, vindt plaats tijdens de bouwfase. De ruwe reiniging wordt dus parallel aan de bouwwerkzaamheden uitgevoerd. In de meeste gevallen wordt een ruwe constructiereiniging altijd uitgevoerd wanneer een bouwfase van de bouwfase is voltooid en de bouwplaats moet worden overgedragen aan andere ambachtslieden voor de volgende bouwfase. Het doel van tussentijdse bouwschoonmaak is om de bouwplaats klaar te maken voor de activiteiten van de volgende vakmensen. Dit moet hun werk dus makkelijker maken. Bovendien kunnen met behulp van ruwe reiniging eventuele constructiefouten al tijdens het bouwproces zichtbaar worden gemaakt. Concreet omvat ruwe bouwreiniging het milieuvriendelijk en professioneel verwijderen van rondslingerend puin en alle restmaterialen die zich nog in het pand en, indien nodig, ook rond het huis bevinden. Dienovereenkomstig worden rondslingerende stenen en hout-, gips- en mortelresten opgeruimd als onderdeel van de ruwe reiniging. Rondslingerende verpakkingsmaterialen en folies, evenals chemicaliën en grove bouwverontreiniging worden daarbij ook professioneel afgevoerd.

Fijne reiniging

In tegenstelling tot ruwe reiniging vindt fijnreiniging niet plaats tijdens, maar na voltooiing van de bouwwerkzaamheden. Daarom is de constructie fijnreiniging ook bekend onder de klassieke term van de reeds beschreven eindschoonmaak of de eindschoonmaak.

Basisreiniging

Nadat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond en uw appartement of woning met behulp van fijne schoonmaak weer stofvrij en bewoningsklaar is gemaakt, komt een basisreiniging centraal te staan. Want een basisreiniging, ook wel voorjaarsschoonmaak of intensieve reiniging genoemd, wordt meestal een of twee keer per jaar uitgevoerd. Het omvat veelzijdige en uitgebreide reinigingsdiensten, die meestal worden genegeerd of vergeten bij andere schoonmaakwerkzaamheden. Daarom is de basisreiniging een veel uitgebreidere reiniging dan relatief het geval is bij de reguliere onderhoudsreiniging. In het bijzonder omvat de basisreiniging de grondige reiniging van iedereen in het appartement ofde vloeren, deuren en ramen in het huis. Daarnaast zijn alle radiatoren en lampen evenals alle strips, stopcontacten en lichtschakelaars vrij van vuil. De basisreiniging omvat ook het reinigen van alle sanitaire ruimtes, stoffering, meubels en kasten, evenals het wassen van alle gordijnen.

Kan een eindschoonmaak door mijzelf worden uitgevoerd?

In principe kan een eindschoonmaak van het gebouw door uzelf worden uitgevoerd. Dit vereist echter niet alleen de juiste reinigingsmiddelen, maar ook basiskennis in het gebruik en de omgang met verschillende verzorgingsproducten en reinigingsmethoden. Om het hardnekkige bouwvuil en bouwstof, evenals vastzittende verf- en verfspatten en cement- en mortelresten te verwijderen, zijn geschikte en adequate reinigingsmiddelen, reinigingsmaterialen en reinigingsmethoden vereist. Als de verkeerde methoden, middelen of materialen worden gebruikt, kunnen ze lelijke en onherstelbare schade aan de oppervlakken achterlaten.

Daarom, als u over deze deskundige kennis beschikt en bekend bent met reinigingsmiddelen, reinigingsmethoden en reinigingsmaterialen, kan de bouwreiniging ook door uzelf worden uitgevoerd. U moet echter altijd rekening houden met de voordelen en besparingen en alle extra kosten die een zelf uitgevoerde bouwreiniging met zich meebrengt in vergelijking met een professionele bouwreiniging.

Als deze kennis echter niet voor u beschikbaar is, is het raadzaam om uw toevlucht te nemen tot een professionele eindschoonmaak van het gebouw. Want dit scheelt je uiteindelijk niet alleen zenuwen, maar ook kosten. Professionele reiniging door een gespecialiseerd bedrijf voorkomt ook onherstelbare schade. Daarnaast word je als bouwer meestal geconfronteerd met veel verschillende beslissingen en andere organisatorische taken tijdens de bouwplaats. En dit zelfs als het grootste deel van de bouwwerkzaamheden aan het huis al is voltooid.

Door deze veelzijdige, uitgebreide en tijdrovende taken heb je uiteindelijk meestal niet veel tijd meer om schoon te maken. Regelmatig schoonmaken op een bouwplaats is echter van groot belang. Omdat constructiefouten veel moeilijker kunnen worden gedetecteerd in een stoffige en vervuilde omgeving dan relatief in een schone omgeving. Zo blijven op een stoffige bouwplaats mogelijke bouwfouten vaak onopgemerkt. Om dit te voorkomen en constructiefouten in een vroeg stadium te kunnen detecteren, is ook een beroep op professionele ondersteuning voor de eindschoonmaak goud waard.

Eindschoonmaak – Prijzen

De kosten die u moet verwachten voor een eindschoonmaak zijn onder andere afhankelijk van het betreffende type facturering. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen facturering per uren en facturering per vierkante meter. Afhankelijk van de aanbieder bedragen de kosten voor een eindschoonmaak van het gebouw zo’n 30 tot 40 euro per uur of zo’n 3 tot 5 euro per vierkante meter. Of u een uurprijs of een berekening per vierkante meter moet gebruiken voor het factureringstype, hangt in principe af van het gebied dat moet worden schoongemaakt. Voor kleinere oppervlaktes onder de 100 m² is het de moeite waard om terug te vallen op een uurprijs. Want in een berekening over de vierkante meters zou meestal een toeslag worden berekend. Voor oppervlaktes van meer dan 100 m² daarentegen is een berekening van de vierkante meters de moeite waard. In de regel worden de kosten per vierkante meter vaak goedkoper met toenemend vloeroppervlak.

Zo bedragen de kosten voor de eindschoonmaak van een oppervlakte van 135 m² via de vierkante meter berekening zo’n 843 euro. Dit komt overeen met een vierkante meter prijs van 6,25 euro. Als daarentegen een oppervlakte van ongeveer 100 m² moet worden schoongemaakt, zijn er ongeveer 20 uur nodig, afhankelijk van de inspanning. Bij een gemiddeld uurloon van 25 euro per uur zouden de kosten voor uurfacturering oplopen tot 700 euro. Omdat de uiteindelijke kosten echter sterk afhankelijk zijn van de omstandigheden van de eindschoonmaak van het gebouw, zijn de benodigde tijd en de daaruit voortvloeiende kosten meestal moeilijk in te schatten voor leken. Afhankelijk van de hoeveelheid vervuiling, de benodigde technische uitrusting of een mogelijke gevarenvergoeding, kunnen de kosten variëren. Daarnaast zijn er reiskosten van het bedrijf, die de uiteindelijke kosten extra kunnen beïnvloeden. Daarom moet u altijd vooraf een offerte krijgen voor de kosten van de eindschoonmaak van het gebouw.

Beeld: lulu / stock.adobe.com

Deel artikel: