Milieuvriendelijk verwarmen – optimaliseren of vervangen?



Laatst bijgewerkt op juli 9, 2021 door Energiebesparen

In tijden van klimaatverandering vragen veel mensen zich af wat ze zelf kunnen doen om het milieu te beschermen en de klimaatverandering uit te stellen. Vooral in de vraag zijn manieren om dit te doen zonder de eigen gebruikelijke levensstijl te veranderen. En dit kan vaak zonder problemen. Hoewel er veel maatregelen zijn die je zelf beïnvloeden – van veganistische diëten tot het verminderen van vliegreizen tot het vermijden van plastic – zijn er nu ook veel die je in het dagelijks leven nauwelijks opmerkt. Sommige vereisen een grotere investering in het begin wanneer grotere apparatuur wordt gekocht, maar sommige hebben alleen een eenvoudige omschakeling nodig.

Huishoudens zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de Duitse CO2-uitstoot. In het eigen huishouden is elektriciteit een van de dingen die het vaakst wordt omgezet ten gunste van het milieu. Maar we moeten ook de opwekking van warmte thuis niet negeren: zelfs met eenvoudige, nauwelijks merkbare veranderingen kunt u niet alleen klimaatvriendelijk verwarmen, maar ook energiezuinig. Energiezuinig verwarmen betekent vaak ook kostenefficiënt verwarmen. Veel milieubeschermingsmaatregelen hebben het voordeel dat ze afhankelijk zijn van regionale hulpbronnen en zo lange aanbestedingsroutes elimineren die de kostenfactor onnodig verhogen.



Milieuvriendelijke vormen van verwarming

De sleutel tot energiezuinige en klimaatvriendelijke verwarming ligt fundamenteel in het materiaal dat wordt gebruikt om warmte op te wekken. Om warmte te genereren, moet er iets worden verbrand. De klassiekers zoals steenkool of olie veroorzaken echter een grote hoeveelheid verontreinigende stoffen die het milieu negatief kunnen beïnvloeden en de klimaatverandering kunnen versnellen. Om erachter te komen welk type klimaatvriendelijke verwarming het meest geschikt is voor u en uw behoeften, is de eerste vraag uw basisuitrusting. Bij oude olie- en gasverwarmingssystemen is het mogelijk om het gasverwarmingssysteem te vernieuwen en/of een olieverwarmingssysteem te vervangen door een moderne gascondensatieketel. Dit maakt verwarmen energiezuiniger, maar nog niet echt milieuvriendelijk. Om echt klimaatvriendelijk te verwarmen, heb je hernieuwbare thermische energie nodig in combinatie met de best mogelijke isolatie.

Warmtepomp

Een warmtepomp is met name geschikt voor goed geïsoleerde woningen waar geen groot verwarmingsvermogen nodig is om een comfortabele temperatuur in de woonkamers te bereiken. Meer dan tweederde van de thermische energie kan worden verkregen uit de lucht, de aarde of het water. De resterende benodigde energie wordt opgewekt door processen op basis van elektriciteit of gas. Hoewel verwarming door een warmtepomp zelfs in oude gebouwen niet is uitgesloten, is deze methode het meest geschikt voor nieuw gebouwde huizen met een onberispelijke isolatie. Als alternatief kan een renovatie van een oud gebouw ook helpen om het huis geschikt te maken voor milieuvriendelijke verwarming.

Belangrijk om te weten: Een warmtepomp is alleen milieuvriendelijk als de woning goed geïsoleerd is en de warmtepomp dus weinig elektriciteit hoeft te verbruiken. Bovendien mag alleen hernieuwbare elektriciteit worden gebruikt voor verwarming voor klimaatvriendelijk gebruik. Om deze reden kan een warmtepomp worden gecombineerd met een fotovoltaïsch systeem.

Houtverwarming

Een andere methode is houtverwarming. Hout is een hernieuwbare grondstof die op een milieuvriendelijke manier geproduceerd kan worden en dus weinig impact heeft op het klimaat. Daarnaast is het stoken van hout bijna CO2-neutraal, omdat de bomen waaruit het hout wordt gewonnen in de loop van hun leven evenveel CO2 binden als ze vrijkomen bij verbranding. Er is echter veel ruimte nodig voor succesvolle verwarming met hout, omdat niet alleen de ketel en de energieopslag, maar ook een grotere hoeveelheid brandstof moet worden ondergebracht. Daarnaast moet je elke dag boomstammen toevoegen aan een houtvergassingsketel. Als u het zonder bijvullen wilt doen, moet u liever een pelletverwarmingssysteem gebruiken. Deze houtkachels verbranden gestandaardiseerde pellets uit zaagsel, die automatisch worden bijgevuld.

Voordat u een houtverwarmingssysteem aanschaft, moet u er altijd rekening mee houden dat het relatief klimaatvriendelijk is, maar niet milieuvriendelijk. Een van de redenen is de uitstoot die ontstaat bij het kappen en transporteren van het hout. Een ander probleem is het extra fijnstof: een houtverwarmingssysteem produceert meer fijnstof dan olie- en gasverwarmingssystemen.

Brandstofcelverwarming

Brandstofcelverwarmingssystemen hebben het voordeel dat ze niet alleen warmte genereren, maar ook uw huis voorzien van Elektriciteitsvoorziening (warmtekrachtkoppeling). De brandstofcel werkt bij voorkeur met waterstof en koude verbranding. Daarom wordt er vrijwel geen fijnstof geproduceerd, wat het milieu zou kunnen vervuilen. Brandstofcellen kunnen ook op aardgas draaien, maar dit is geen hernieuwbare grondstof en moet daarom worden vervangen door waterstof, dat ook met zonne- of windenergie kan worden geproduceerd, omwille van het milieu. Omdat de brandstofcel hier ook elektriciteit opwekt, sparen eigenaren van een systeem met brandstofcellen niet alleen geld voor verwarming, maar hoeven ze ook minder elektriciteit van de centrale netten af te nemen, zodat er weer veel geld bespaard kan worden en de investering zich bij aankoop des te sneller terugbetaalt.

Hybride verwarming

Een bijzonder moderne variant voor energiezuinig verwarmen is hybride verwarming. Een hybride kachel is een mengsel van twee verschillende soorten verwarming. In de meeste gevallen zijn er combinaties van gaskachels of olieverwarmers en warmteopwekking op zonne-energie. Het grote voordeel van een hybride kachel is dat je het beste van twee verschillende soorten verwarming kunt samenstellen. Als een zonneverwarmingssysteem bijzonder geschikt is voor veel ruimte en een warmtepomp voor goed geïsoleerde nieuwbouw, kunnen beide worden gecombineerd in nieuwe gebouwen met royaal aangelegde daken.

Welke brandstoffen zijn geschikt voor bestaande, oudere brandstofcentrales?

Als je al een ouder systeem hebt voor het opwekken van warmte en dit niet wilt vervangen door een moderne variant, kun je ook veel doen voor het milieu door de brandstof te vervangen. Veel conventionele brandstofcentrales kunnen bijvoorbeeld worden verwarmd met biogas in plaats van aardgas. Ook andere soorten gas zijn een mogelijk alternatief. Deze omvatten bijvoorbeeld hernieuwbaar gas of bio-vloeibaar petroleumgas. Bio-stookolie is meestal een mengsel van conventionele stookolie en biologisch geproduceerde olie, waarmee op zijn minst gedeeltelijk een verbetering van de klimaatbalans kan worden bereikt.

Subsidies voor milieuvriendelijke verwarmingssystemen

Aangezien energiezuinige verwarming of klimaatvriendelijke verwarming een goede zaak is waar we allemaal van profiteren, zijn er verschillende overheidssubsidies die beschikbaar worden gesteld aan degenen die anders niet of slechts met moeite een overstap naar klimaatvriendelijke verwarmingsbronnen zouden betalen. In het geval van een uitwisseling is financiering echter alleen beschikbaar als deze vrijwillig is. Als je je systeem moet vervangen omdat een wettelijke regeling dat vereist, dan heb je helaas geen recht op financiering. Bij een nieuwe aankoop kan tot 30% van de kosten voor het nieuwe verwarmingssysteem worden gedekt. In het geval van een biomassacentrale of een warmtepomp dekt de staat tot 45% van de kosten. Details over welke verwarmingssystemen in aanmerking komen voor subsidies, de hoeveelheid financiering die mogelijk is en wanneer en hoe u er precies recht op heeft, vindt u bij BAFA, het Federal Office of Economics and Export Control.

De staat bevordert ook bekende methoden van verwarming, energieopwekking en milieubescherming. Deze omvatten bijvoorbeeld zonne-energiesystemen waarmee particuliere huishoudens of bedrijven hun elektriciteitsverbruik aanzienlijk kunnen verminderen, of watersystemen die water opslaan in reservoirs in tijden van hoge waterbronnen en beschikbaar stellen wanneer er weinig water beschikbaar is voor flora en fauna tijdens een droogte of hete zomer. Over het algemeen is de staat of de BAFA behoorlijk meegaand en behulpzaam als je iets voor het milieu wilt doen. Het is dus de moeite waard om jezelf te informeren!

Bestaande verwarming klimaatvriendelijker maken

Ook bestaande verwarmingssystemen kunnen wat milieuvriendelijker gemaakt worden. De ombouw naar een hybride verwarmingssysteem heeft de grootste impact door het achteraf inbouwen van een zonnethermisch systeem. Daarnaast kunt u ook de prestaties van een oud systeem optimaliseren met enkele optimalisatiemaatregelen:

  • Hydraulisch balanceren
  • Isolerende verwarmingsbuizen
  • Vervanging van een oude warmtepomp
  • Regelmatig onderhoud van de verwarming
  • Reinig radiatoren regelmatig
  • Kies optimale kamertemperatuur

  • Vooral in de winter: goed ventileren

Beeld: lassedesignen / stock.adobe.com

Deel artikel: