Afbeelding door Gina Sanders – stock.adobe.com
Tegen 2030 zullen naar verwachting in totaal 35 miljoen woongebouwen in heel Europa een veel hogere energiestandaard hebben dan voorheen. 35 miljoen woongebouwen komen overeen met ongeveer 15 procent van de voorraad. Voor nieuwbouw geldt zelfs dat die vanaf 2030 pas volledig klimaatneutraal gebouwd mogen worden.
Wist u dat de renovatieplicht op grond van de Bouwenergiewet (GEG) zelfs sinds 2020 van kracht is, niet alleen ten aanzien van nieuwbouw, maar ook voor bestaande gebouwen zodra er een verandering van eigenaar heeft plaatsgevonden? Nieuw huis – nieuw geluk! Of het nu gaat om het kopen van een huis, het schenken of erven: Zodra de verandering van eigenaar is voltooid, geldt de renovatieverplichting van het GEG. Als nieuwe eigenaar mag je verwachten dat je renovatiekosten gaat maken, die wel eens hoger kunnen zijn door stijgende prijzen in de bouw en bij bouwmaterialenleveranciers.
De verplichting om te renoveren bestaat echter niet zonder reden: Klimaatverandering en de huidige leveringsknelpunten voor olie en gas laten duidelijk zien dat hulpbronnen moeten worden bespaard en uiteindelijk betaalt een energiezuinige renovatie van de woning zich zelfs uit voor uw portemonnee wanneer de kosten zijn afgeschreven.
De drie verplichte punten volgens de Bouwenergiewet
Drie punten zijn verplicht volgens de Bouwenergiewet (GEG), waarvoor u over het algemeen twee jaar de tijd heeft nadat u bent ingeschreven in het kadaster van een energieonvriendelijk onroerend goed.
- Ketels vervangen
- Isolatie van bepaalde leidingen
- Isolatie van het plafond van de bovenste verdieping
Punt 1 – Ketels vervangen
Alleen ketels ouder dan 30 jaar moeten worden vervangen. Daarnaast geldt de vervangingsverplichting alleen voor ketels die niet zijn ontworpen voor lagetemperatuurtechnologie of condensatieketeltechnologie. Aangezien zeer weinig ketels (gas en/of olie) sowieso zelden langer dan 30 jaar in bedrijf zijn, wordt deze renovatieverplichting eerder beschouwd als een goed advies dat in uw eigen belang is. Ketels ouder dan 30 jaar verslinden vaak enorme sommen onderhoudskosten en reserveonderdelen zijn zelden beschikbaar. Vroeg of laat, als je een huis met zo’n oude ketel kocht, zou je moeten investeren in een nieuw verwarmingssysteem. De vervanging van een ruim 30 jaar oude ketel is echter meer een zegen dan een vloek voor de nieuwe eigenaar van het tweedehands pand. De investering betaalt zich meestal al na drie jaar terug en u bespaart geld met uw nieuwe verwarmingssysteem. Toch heeft u ook twee jaar de tijd om uw verwarmingssysteem te moderniseren volgens de eisen.
Punt 2 – Isolatie van bepaalde leidingen
Dit punt klinkt in eerste instantie ook erger dan het in werkelijkheid is en zoals met alle punten heb je twee jaar de tijd. Isolatie van bepaalde leidingen betekent dat alleen blootgestelde distributieleidingen voor warm en drinkwater in onverwarmde ruimtes moeten worden geïsoleerd. Normaal gesproken zijn dergelijke te isoleren leidingen alleen te vinden in de kelder van een een- of tweegezinswoning. Als het huis geen kelder heeft, vindt u mogelijk geen enkele pijp die later moet worden geïsoleerd. Overeenkomstige buisschalen voor isolatie volgens GEG zijn verkrijgbaar voor ongeveer 2,70 euro per strekkende meter. Ook vindt u snel een goede en goedkope vakman die bij Blauarbeit de leidingschalen voor u installeert. Zoals u kunt zien, is zelfs punt 2 geen uitsluitingscriterium om een tweedehands woning te kopen of bang te zijn voor de renovatieverplichting.
Punt 3 – Isolatie van het plafond van de bovenste vloer
Het plafond van de bovenste verdieping is het plafond dat zich uitstrekt van de bovenste verwarmde kamer tot de zolder. Volgens de GEG moet dit plafond een bepaalde thermische isolatiewaarde hebben. De volgende wetgeving is van toepassing: Volgens de zolderisolatie mag het plafond van de bovenste vloer niet hoger zijn dan een U-waarde van 0,24 watt/(m²•K). Om deze U-waarde te bereiken, heb je normaal gesproken isolatie nodig van ongeveer vier centimeter dik. Als uw huis is gebouwd met bovengemiddelde energie ongunstige energie, moet de isolatie dikker zijn. Als het huis daarentegen een omgebouwde zolder heeft, zal in zeer weinig gevallen isolatie nodig zijn die überhaupt moet worden gerenoveerd. Het dak wordt in dit geval geïsoleerd, zodat u zich op zolder comfortabel kunt voelen. Mocht dit allemaal niet het geval zijn en je moet aan je renovatieverplichting voldoen, dan geldt hier ook het volgende: Je hebt twee jaar de tijd. Tijd. Daarnaast heb je verschillende mogelijkheden om aan de isolatieplicht te voldoen. Als u kosten wilt besparen en de vloer voorlopig niet wilt verwijderen, kunt u het vloerplafond ontwerpen met geschikt isolatiemateriaal. Zodra u de zolder wilt uitbreiden, hecht u automatisch belang aan een dakisolatie die past bij uw budget.
Dit zijn de drie belangrijke punten waaraan u binnen twee jaar moet voldoen als u wordt getroffen door de renovatieverplichting op grond van de Bouwenergiewet (GEG). Alle drie de punten moeten zonder grote problemen voor u beheersbaar zijn. De kosten worden binnen beheersbare grenzen gehouden en u vindt gespecialiseerde ambachtslieden door blauw werk. Uiteindelijk levert u na de renovatie een waardevolle bijdrage aan de klimaatbescherming en bespaart u veel geld omdat uw stookkosten dalen.
Wat gebeurt er als u niet voldoet aan de verplichting om te herstellen?
De schoorsteenvegers moeten worden belast met het inspecteren van de gebouwen die gerenoveerd moeten worden en ze op een bepaalde manier controleren. Theoretisch, als een eigenaar standvastig weigert om aan zijn saneringsverplichting te voldoen, kan een boete van maximaal 50.000 euro worden opgelegd. Dit bedrag van de boete heeft echter primair betrekking op eigenaren van gehuurde appartementsgebouwen en niet op koopwoningen. Toch is het mogelijk dat er een boete wordt opgelegd als iemand ondanks herhaalde verzoeken en herhaalde termijnen helemaal niet handelt. De periode van twee jaar is indicatief. Zoals zo vaak het geval is: uitzonderingen bewijzen de regel. Een verlenging van de deadline is in veel gevallen mogelijk. Toch is het in uw eigen belang om aan de saneringsplicht te voldoen. Zoals je hebt gezien aan de hand van de drie hierboven genoemde punten, zul je uiteindelijk profiteren van de plicht en moet je het daarom niet als een kwaad zien.
Steunmaatregelen voor energie-efficiënte renovatie
Onder bepaalde voorwaarden kunt u de energiezuinige maatregelen voor de renovatieverplichting laten financieren. Er zijn subsidies en leningen met een lage rente. De financieringsaanbiedingen variëren van staat tot staat en kunnen helaas niet uniform worden gekwantificeerd. Ook de subsidieprogramma’s veranderen voortdurend. De meest voorkomende aanbieders voor de bevordering van energie-efficiënte renovaties en hernieuwbare energie zijn KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) en het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA). Let op: Alle aanvragen moeten voor aanvang van het bouwproject worden ingediend. Als de aanvraag op een later tijdstip wordt ingediend, profiteert u helaas niet van overheidsfinanciering.