Fineer – productie en gebruik

Diverse houtoppervlakken in één oogopslag



Foto door Visharo – stock.adobe.com

Of het nu gaat om echt houtfineer of imitatie: fineer geeft meubels en componenten van hout een nobele uitstraling en is goedkoper dan massief hout. In de loop van het toenemende bewustzijn van duurzaamheid en goedkopere alternatieven van kunststof fineer, zijn meubels en componenten gefineerd met echt hout gestegen in prijs en luxe goederen. Ze inspireren met hun warme uitstraling en hun hoge kwaliteit. In tegenstelling tot massief houten meubels en componenten is het houtverbruik aanzienlijk lager, wat het milieu beschermt en een gunstig effect heeft op de prijs. In het volgende bericht leert u wanneer fineer voor het eerst verscheen en hoe het zich in de loop van de tijd ontwikkelde, hoe het wordt gebruikt en wat de voor- en nadelen van het materiaal zijn. Daarnaast vindt u een overzicht van de prijzen voor fineer in vergelijking met componenten gemaakt van massief hout.

Geschiedenis en productie van fineer

Fineer is oorspronkelijk gemaakt om houtsoorten die minder waardevol zijn er duurder en waardevoller uit te laten zien. Voor dit doel wordt het oppervlak van het goedkopere hout gelijmd met een dunne laag waardevolle houtbladeren. Al 5000 jaar geleden gebruikten de Egyptenaren deze techniek, terwijl deze techniek van het afwerken van meubels en componenten zich verspreidde in Europa, vooral in de Middeleeuwen.



De houtplaten voor het echte houtfineer werden verkregen uit het kernhout van de stam, wat in die tijd een uitgebreid handwerk was. Om deze reden kon alleen de hogere klasse zich gefineerde meubels veroorloven. Pas tijdens de industriële revolutie in de 19e eeuw werd fineer een massaproduct. De houten messen werden nu verkregen met behulp van machines, wat het proces sterk vereenvoudigde.

In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog beleefden gefineerde meubels en componenten een ware hausse in Duitsland. Dankzij de economische opleving en steeds goedkopere extractiemethoden werd het eens zo waardevolle afwerkingsproces een bulkproduct. Toch is echt houtfineer een hoogwaardig materiaal – in tegenstelling tot kunstmatige fineersoorten van kunststof in houtlook. Hierdoor werden meubels en bouwelementen steeds minder van massief hout gemaakt. Spaanplaat werd veel vaker gebruikt, wat visueel werd versterkt met fineer.

Tegenwoordig komen meubels met plastic fineer vaker voor, waarbij de houtnerf wordt afgedrukt. Omdat de drukprocessen steeds beter worden, is het kunstmatige fineer optisch nauwelijks te onderscheiden van echt houtfineer. Hierdoor stegen de prijzen voor meubels en bouwelementen met echt houtfineer weer.

Fineer wordt voornamelijk verkregen uit het kernhout van walnoot, esdoorn, eik, beuk en es. De productie is complex, omdat voor de fineerlook allereerst geschikte stammen moeten worden geselecteerd, waarvan de kleur en houtstructuur aantrekkelijk zijn. De houten bladeren worden dan gescheiden van de stam en zijn tussen de 0,3 en 6 mm dik. Na de droogfase worden de houten platen op het meubelstuk of onderdeel gelijmd, waardoor een hoogwaardige uitstraling ontstaat.

Gebruik van fineer

Kunsthoutimitaties hebben de afgelopen decennia bijna het echte houtfineer vervangen. Met name laminaatoppervlakken zoals DPL (Direct Pressure Laminate) of HPL (High Pressure Laminates) zijn nu meer wijdverspreid dan fineer gemaakt van echt hout. Tegenwoordig wordt echt houtfineer voornamelijk gebruikt voor hoogwaardige meubels en houten binnendeuren. Door deze huidige marktontwikkeling heeft fineer van echt hout zich wederom ontwikkeld tot een luxegoed. Designmeubels en interieurs voor representatieve kamers van bedrijven, winkels, hotels en banken vertrouwen nog steeds op meubels en interieurs gemaakt van massief hout of houtfineer. Daarnaast wordt houtfineer gebruikt in transportmiddelen zoals vliegtuigen, boten en luxe auto’s.

Vind een timmerman

Voor- en nadelen

Hout gefineerde meubels en componenten hebben verschillende voordelen ten opzichte van die gemaakt van massief hout. Een van de meest cruciale voordelen van fineer is de prijs. Dit is goedkoper dan dat van massief houten meubels, omdat het productieproces van gefineerde meubels minder complex is. Gefineerde meubels kunnen in elke vorm worden geproduceerd, omdat er nauwelijks aandacht hoeft te worden besteed aan de natuurlijke omstandigheden van de stam, zoals het geval is bij massief houten meubels. Gefineerde meubels kromtrekken ook in mindere mate dan meubels gemaakt van massief hout. Omgevingsinvloeden zoals warmte en kou kunnen van invloed zijn op massief houten meubels omdat het hout werkt. Dit kan zo ver gaan dat het meubelstuk volledig is.mmen kromgetrokken.

Over het algemeen kan gezegd worden dat echt houtfineer een zeer duurzame manier is om hout te gebruiken. De bladeren zijn dun gesneden zodat een groot aantal meubelfronten met relatief weinig hout bedekt kan worden. Als hiervoor massief hout zou worden gebruikt, zou er aanzienlijk meer hout worden verbruikt. In die zin is echt houtfineer duurzamer dan het gebruik van massief hout. Dit geldt niet alleen voor houten meubels, maar ook voor plafondbekleding en andere bouwelementen.

Gefineerde meubels zijn echter minder robuust dan meubels gemaakt van massief hout. Dit geldt vooral met betrekking tot krassen, die gemakkelijk kunnen worden afgeschuurd op massief houten meubels. Bovendien kan het fineer barsten en spaanderen in de buurt van boorgaten. Meubels gemaakt van pressboard met fineer zijn veel lichter, maar ook gevoeliger voor stoten dan massief houten meubels.

Een ander nadeel is dat je voorzichtig moet zijn bij het schoonmaken van gefineerde meubels. Optimaal is het gebruik van een droge en zachte doek. Wasmiddelen zijn nogal nadelig, omdat het fineer kan opzwellen.

Vind een timmerman

Prijzen van fineer in vergelijking met andere houten componenten

Afhankelijk van het dragermateriaal verschillen de prijzen voor echt houtfineer. Gefineerde meubels of componenten zijn het meest gunstig als spaanplaat wordt gebruikt. Als het fineer op vezelplaat wordt aangebracht, is de prijs hoger. Bovendien zijn de houtsoort en de dikte van het fineer bepalend voor de prijs – hoe dikker het houtfineer, hoe hoger de prijs. In het algemeen kan worden gezegd dat Meubels met echt houtfineer in het midden van het driecijferige bereik liegen. Ter vergelijking, start Meubels van massief hout in het viercijferige assortiment, vooral als het gaat om grotere stukken zoals eettafels.

Deel artikel: