Fotovoltaïsche energie – optimalisatie van het eigen verbruik

Twee daken zijn bijna volledig bedekt met fotovoltaïsche panelen. Symbolisch beeld voor hoge zelfconsumptie



Foto door Lars Gieger – stock.adobe.com

Om ervoor te zorgen dat een fotovoltaïsch systeem voor u de moeite waard is, moet u zoveel mogelijk van de opgewekte zonne-energie zelf kunnen gebruiken. Er zijn echter een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. Welke mogelijkheden er in dit opzicht zijn en hoe u het eigen verbruik op een verstandige manier kunt verhogen, zullen we in deze gids bespreken.

Fotovoltaïsch zelfverbruik – de belangrijkste informatie op een rij:

  • Een fotovoltaïsch systeem is het meest economisch als het grootste deel van de opgewekte elektriciteit door het bedrijf zelf wordt gebruikt.
  • Opslag van de elektriciteit zodat deze later verbruikt kan worden is mogelijk
  • Om een zo verstandig mogelijk zelfverbruik te genereren, moeten de eigen vereisten vóór de aankoop van het systeem worden bepaald
  • Elektriciteit die niet wordt verbruikt, kan aan het openbare net worden geleverd
  • De vergoeding die je krijgt voor het inleveren is vrij laag, dus het is de moeite waard om zelf zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken.

Wat is zelfverbruik in PV-systemen?

Als u bijvoorbeeld een fotovoltaïsch systeem op het dak hebt geïnstalleerd, zal het elektriciteit produceren. Je hebt nu de mogelijkheid om deze opgewekte elektriciteit in te leveren aan het openbare net, zodat je het zogenaamde teruglevertarief ontvangt. Omdat dit echter maar een paar centen is, blijkt de variant minder lucratief. Het is echter ook mogelijk om de opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken, voor alle elektrische apparaten in het huishouden. In dit geval spreekt men van zelfconsumptie.



Waarom is zelfverbruik de moeite waard voor fotovoltaïsche systemen?

Vergeleken met het leveren van elektriciteit aan het openbare net, is zelfverbruik in veel opzichten de moeite waard.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijs die je betaalt bij een energieleverancier is momenteel hoger dan ooit. Het zou wel eens meer dan 40 cent per kWh kunnen zijn. Dus hoe meer elektriciteit je krijgt van je energieleverancier, hoe meer je moet betalen.

Op basis van een elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.000 kWh per jaar, wat ongeveer overeenkomt met het verbruik van een 3-persoonshuishouden, betekent dit elektriciteitskosten van 1.200 euro.

Als je echter bijvoorbeeld zelf 80 procent van de opgewekte elektriciteit kunt verbruiken, worden de elektriciteitskosten voor een externe leverancier teruggebracht tot slechts zo’n 240 euro.

Feed-in tarief

Als u de door uw systeem opgewekte elektriciteit aan het openbare net levert, ontvangt u het zogenaamde teruglevertarief. Dit is de afgelopen jaren echter flink gedaald en is nu afgevlakt op zo’n 6 tot 9 cent per kWh.

In bovenstaand voorbeeld verbruik je zelf 80 procent van de 3.000 kWh. Dat is goed voor 2.400 kWh en levert een waarde op van 960 euro. Als je daarentegen die 80 procent inlevert en zelf niet verbruikt, krijg je maar tussen de 144 euro en 216 euro.

Tegelijkertijd moet je het aandeel van 80 procent extra kopen, zodat je uitkomt op elektriciteitskosten van zo’n 1.200 euro. Als we nu maximaal 216 euro aftrekken voor de feed-in, betaal je nog steeds 984 euro.

Het is daarom veel meer de moeite waard om de zelf geproduceerde elektriciteit zelf te verbruiken en alleen in te leveren wat er echt over is.

Genivelleerde kosten van elektriciteit

Om te bepalen of een PV-systeem echt de moeite waard is, moeten alle kosten in overweging worden genomen en niet alleen zelfverbruik en teruglevertarieven. Er moet rekening mee worden gehouden dat ook rekening moet worden gehouden met de kosten voor de aanschaf en installatie van het systeem en de onderhoudskosten.

Verhoog het zelfverbruik van fotovoltaïsche cellen

Hun doel moet zijn om het eigen verbruik van de door het PV-systeem geproduceerde elektriciteit te verhogen om onafhankelijker te worden van de elektriciteitsleverancier. Maar deze verhoging moet verstandig en goed gepland zijn. In dit verband zijn de volgende dingen belangrijk:

Verstandig omgaan met elektrische apparaten

Om zelf zoveel mogelijk elektriciteit te kunnen gebruiken, moet het gebruik van elektrische apparaten in het huishouden verstandig worden gemaakt.

Het PV-systeem produceert meestal de meeste energie tijdens de lunch, omdat ideale productieomstandigheden gedurende deze tijd heersen. Elektriciteit die je in deze tijd niet hebtwordt automatisch aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. Tijdens de nachtelijke uren wordt daarentegen weinig elektriciteit opgewekt, zodat het hoofdgebruik van hoogverbruik elektrische apparaten in deze tijd ook geen zin heeft, anders zou elektriciteit moeten worden gekocht.

Het is daarom de moeite waard om elektrische apparaten met een hoog verbruik te gebruiken op de momenten dat de meeste elektriciteit wordt opgewekt. De beste tijd om de wasmachine, oven en Co. aan te zetten is dan ook lunchtijd. Tijdens de nachtelijke uren mogen deze apparaten echter niet worden bediend.

Natuurlijk is het voor met name werkende mensen vaak niet mogelijk om dit management effectief uit te voeren. Er kan tegenwoordig echter veel worden bereikt met domotica. Sommige apparaten kunnen zelfs gemakkelijk worden ingeschakeld via een app onderweg of rechtstreeks op het apparaat worden geprogrammeerd.

Wanneer is een energieopslagsysteem de moeite waard?

Een energieopslagsysteem kan de moeite waard zijn om het zojuist beschreven probleem beter te beheren. Zo kan tot 80 procent van de zonne-energie die in de middaguren wordt geproduceerd door middel van een stroomopslagsysteem worden “opgeslagen voor later”, zodat u de elektrische apparaten bijvoorbeeld tijdens de nachtelijke uren veilig kunt laten draaien. De elektriciteitsopslag is echter alleen de moeite waard als de op piekmomenten opgewekte elektriciteit op andere momenten regelmatig weer opgebruikt wordt.

Hoe zelfvoorzienend kan ik leven met een PV-systeem?

Je hebt misschien gehoord van de zogenaamde mate van zelfvoorziening. Dit geeft aan hoe zelfvoorzienend je echt kunt leven met het betreffende systeem.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat slechts zeer weinigen echt 100 procent zelfvoorzienend zullen leven. Dit komt vooral doordat de meeste systemen die in particuliere huishoudens worden gebruikt simpelweg te klein zijn. Dus met moeite en ontbering kan meestal tot 80 procent zelfvoorziening worden bereikt, maar meestal niets meer.

Er is maar één manier om de volle 100 procent te bereiken. Hiervoor is het noodzakelijk om een zeer groot – en dus zeer duur – systeem te gebruiken. Dit heeft echter geen economische zin, omdat een dergelijk systeem permanent aanzienlijk meer elektriciteit zal opwekken dan je echt nodig hebt.

Wilt u advies over fotovoltaïsch zelfverbruik? Dan kun je het beste rondkijken www.blauarbeit.de voor een expert.

Vind een installateur van zonne-energie

Belastingen op fotovoltaïsch zelfverbruik

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat u overeenkomstige belastingen moet betalen op het zelfverbruik van het PV-systeem, zelfs als dit momenteel niet het geval is. Ook om deze redenen is het belangrijk om de elektriciteitsmeter of het eigen verbruik in de gaten te houden.

Welke belastingen worden geheven op pv-zelfverbruik?

Vanaf 01.01.2023 zijn er enkele dingen veranderd met betrekking tot belastingen voor het fotovoltaïsche systeem. Dit betekent een aanzienlijke verlichting voor de exploitanten van een dergelijke fabriek, vooral in financieel opzicht. In het verleden moest bij de aanschaf van het zonne-energiesysteem 19 procent btw worden betaald. Dit is nu verlaagd naar 0 procent, zodat er geen belastingen meer zijn op de aankoop, die de aankoopprijs kunstmatig verhogen. Om de bovenstaande regel van toepassing te laten zijn, moet aan bepaalde wettelijke vereisten worden voldaan. Zo mag het systeem niet te groot zijn.

Er moet ook worden opgemerkt dat omzetbelasting moet worden betaald wanneer u de elektriciteit aan het openbare net levert. U kunt deze regeling echter omzeilen door over te schakelen van de klassieke belastingregeling naar de zogenaamde small business regulation.

Ook de betaling van de belasting op eigen verbruik is veranderd door de wijziging van het btw-bedrag. Dat is dus ook bij 0 procent.

Aangezien de verkoop van elektriciteit nu ook vrijgesteld is van inkomstenbelasting, zijn daar geen belastingen meer voor.

Belangrijk: Voor oudere systemen en voor systemen die niet voldoen aan de wettelijke eisen kunnen andere voorschriften van toepassing zijn.

Resultaat

Sinds 01.01.2023 is er veel veranderd op het gebied van fotovoltaïsch zelfverbruik. In de tussentijd is het de moeite waard om een opbergsysteem te gebruiken en bijvoorbeeld je eigen wallbox voor de elektrische auto te bedienen. Want afgezien van het feit dat de EigeAls verbruik een aanzienlijke impact heeft op de elektriciteitskosten, bespaart u ook verschillende belastingen zoals het betalen van omzetbelasting en inkomstenbelasting met een nieuw systeem.

Deel artikel: