Geluidsisolatie en geluidswering in huis

Geluid tegenhouden met de juiste geluidsisolatie



Laatst bijgewerkt op september 14, 2022 door Energiebesparen

Lawaai is een constante metgezel voor velen van ons. Of het nu gaat om het rinkelen van de telefoon op het werk of het lawaai van het verkeer – in het dagelijks leven worden we vaak blootgesteld aan extreem achtergrondgeluid. Dit kan enorm stressvol zijn. Want constante geluidsoverlast heeft niet alleen invloed op onze kwaliteit van leven, maar kan ons zelfs ziek maken. Geluidsisolatie en geluidsbescherming zijn daarom belangrijke componenten

Vooral in je eigen huis wil je wat rust en stilte. Dit kan niet altijd worden bereikt door invloeden van buitenaf rond de woning. Geluidsbescherming en geluidsisolatie worden dus steeds belangrijker in particuliere woningen. Maar welke maatregelen kunnen worden genomen om blootstelling aan lawaai tegen te gaan?



Plan geluidsbescherming al tijdens de woningbouw

Om uw eigen woning te beschermen tegen geluid uit de directe omgeving kunnen verschillende stappen worden genomen. Bouwers moeten al rekening houden met geluidsisolatie en geluidsbescherming tijdens de huisplanning en bereid zijn om later te investeren bij het bouwen van een huis.

Geluiddichte ramen, dikke muren met geluidsisolatie en een vloer met impactgeluidisolatie kunnen geluid effectief afschermen. Het is echter ook belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle materialen die goed geschikt zijn voor geluidsisolatie ook een bevredigende thermische isolatie bieden.

Zelfs reeds afgewerkte huizen kunnen achteraf worden ingebouwd op het gebied van geluidsbescherming. Je moet echter ook bereid zijn om bepaalde bedragen te investeren.

Vind ambachtslieden

Dikke muren en goede geluidsisolatie

De keuze van het bouwweefsel voor de buitenmuren heeft een sterke invloed op het daaropvolgende achtergrondgeluid in de woonkamer. In principe is geluidsisolatie afhankelijk van de massa van de gebruikte bouwmaterialen. Zware materialen laten minder geluid door. Geluid van buitenaf kan ook buiten worden gehouden door dikke muren. Beton, kalkzandstenen of massieve of kleistenen zijn hiervoor geschikt.

Wanden met flexibel tegenoverliggende schalen zijn ook zeer geschikt voor geluidsbescherming. In dit geval wordt een andere muur voor de massieve muur gemonteerd. Op deze manier kan de geluidsisolatie in de lucht aanzienlijk worden verbeterd. In deze context rijst vaak de vraag aan welke kant van de massieve muur de tegenoverliggende schaal moet worden bevestigd. Voor de luchtgeluidisolatie maakt dit in principe niet uit, in plaats daarvan moet u het afhankelijk maken van de individuele staat van het huis.

Als lichtere materialen worden gebruikt, kunnen deze worden aangevuld met isolerende lagen. Elastische materialen of geschuimde isolatiematerialen zoals EPS of XPS hardschuimplaten zijn hiervoor bijzonder geschikt. Maar ook sommige houtvezelplaten zijn zeer geschikt voor geluidsbescherming. Deze hebben ook het voordeel dat ze thermische isolatie bieden. Als alternatief kunt u ook cementgebonden houtwol lichtgewicht panelen gebruiken of houtwol installeren. Ze behalen goede resultaten op het gebied van geluidsisolatie, maar laten veel te wensen over op het gebied van thermische isolatie.

Vloer met impact geluidsisolatie

Niet alleen de muren zijn het waard om te investeren in geluidsbescherming. Ook kan de vloer voorzien worden van zogenaamde impact geluidsisolatie. Dit is vooral interessant voor appartementsgebouwen. Want met impactgeluidisolatie kan het stapgeluid in de ruimtes eronder worden verminderd.

Materialen zoals houtvezel, kurk of kunststof zijn geschikt voor isolatie. Wel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de vloerbedekking of bijzondere eigenschappen zoals vloerverwarming – omdat niet alle materialen hiervoor geschikt zijn. Let daarom meer op de vloer en de ondergrond eronder en informeer je grondig over de compatibiliteit met het beoogde isolatiemateriaal.

Voordat het plafond op je hoofd valt

Niet alleen kan geluid naar beneden worden geminimaliseerd, het kan ook van bovenaf worden afgeschermd. Met een geluiddicht plafond kunt u zich wapenen tegen lawaai van de bovenste verdiepingen. Je zou bijvoorbeeld een verlaagd plafond in gipsplaatbouw als vals plafond kunnen monteren. Gipsplaatpanelen worden onder het eigenlijke plafond bevestigd. Een andere manier om geluid van een plafond te beteugelen, is dekvloerisolatie.

In combinatie met impactgeluidisolatie kan geluid van andere vloeren worden geminimaliseerd door een plafond geluiddicht te maken.

Met ramen en badRuis blokkeren

Geluiddichte ramen en deuren bieden ook effectieve bescherming tegen lawaai van buitenaf. Hier kan ook goed achteraf worden gemonteerd. Vooral op drukke wegen of in drukke gebieden kan zo’n investering bijzonder de moeite waard zijn.

Hoe goed de betreffende ramen geluid buiten houden, hangt af van de geluidsisolatieklasse waarmee ze worden gedeclareerd. Een hoge geluidsisolatieklasse zorgt dan ook voor een betere bescherming. Dit bepaalt ook welk geluid het beste buiten gehouden kan worden.

De situatie is vergelijkbaar met deuren. Dit maakt het mogelijk om het geluid virtueel te blokkeren of, in het geval van lawaaierige kamers, binnen te houden. Nogmaals, hoe dikker de massa van de deur, hoe beter deze beschermt. Het is vooral belangrijk dat dit professioneel wordt geïnstalleerd en dat alle afdichtingen en scheuren strak zijn, zodat er geen geluid doorheen dringt naar buiten.

Rust en stilte in de tuin

Naast dat je je huis hebt voorbereid op geluid, gelden de geluidsisolerende maatregelen meestal alleen voor het interieur. Maar ook in de tuin wil je een zekere rust en stilte om in je vrije tijd te kunnen ontspannen. Daar is het veel moeilijker om geluid van verkeer of uit de buurt te dempen. Een remedie zou een geluidsscherm voor de tuin kunnen zijn. Dit heeft ook als voordeel dat het voldoende privacy biedt. Een muur gemaakt van schanskorven gevuld met stenen zou bijvoorbeeld zeer geschikt zijn als geluidsscherm.

Deel artikel: