Geothermische warmtepomp – kosten, functie, voor- en nadelen



Laatst bijgewerkt op september 13, 2022 door Energiebesparen

In tijden van stijgende grondstofprijzen en toegenomen milieubewustzijn kiezen steeds meer mensen ervoor om hun energie uit milieuvriendelijke alternatieve bronnen te halen. Veruit de grootste hoeveelheid energie in het huishouden wordt gebruikt voor verwarming (afhankelijk van de isolatie, ongeveer 70% van het totale jaarlijkse energieverbruik). Er is hier dus een aanzienlijk besparingspotentieel.

Een milieuvriendelijke en innovatieve manier van verwarmen is geothermische verwarming. In dit geval wordt de aardwarmte die in de grond is opgeslagen, naar het huis getransporteerd, daar gecomprimeerd en zo de verwarmings- en warmwatervraag gedekt. Hier lees je hoe warmtepompen werken, welke soorten warmtepompen er zijn en of ze geschikt zijn voor jouw woning. Bovendien vinden ze een duidelijke lijst met kosten en voor- en nadelen. De installatie van een geothermische warmtepomp wordt alleen uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven vanwege de complexe, moderne technologie. Ook adviseren zij u graag over alle andere vragen en controleren zij bij twijfel de geschiktheid van uw huis.



Tevreden

  1. Kosten van een geothermische warmtepomp
  2. Werkingsprincipe van de warmtepomp
  3. Soorten geothermische energieproductie
  4. Voor- en nadelen
  5. Veelgestelde vragen

Kosten van een geothermische warmtepomp

Hoewel geothermie zelf een gemeenschappelijk goed is en gratis kan worden gebruikt, brengt geothermische verwarming nog steeds kosten met zich mee. Deze zijn onderverdeeld in de installatiekosten en de exploitatiekosten. De installatie is de aanzienlijk grotere kostenfactor, omdat geothermische warmteverwarmers technisch moderne machines zijn. Afhankelijk van het model en het te verwarmen oppervlak, moet u Kost tussen de 8.000 en 16.000 euro berekenen. Daarnaast zijn er de ontwikkelingskosten voor de installatie van de collectoren. In het geval van geothermische collectoren worden de ontwikkelingskosten berekend als 3.000 tot 8.000 euro relatief goedkoop, terwijl een sonde boring met 4.000 tot 15.000 euro heeft impact. De grote prijsklasse is het gevolg van de hoeveelheid werk, die sterk kan variëren afhankelijk van de structuur van de grond. Daarnaast zijn er de kosten voor de goedkeuringsprocedure en eventuele adviezen van deskundigen. Geothermische verwarmingssystemen zijn echter ecologisch verstandig en worden daarom gesubsidieerd door het BAFA (Federal Office of Economics and Export Control). De financiering bedraagt: 30 procent van de installatiekosten, bij het vervangen van een oude olie- of gaskachel zelfs 40 procent.

Zoek een verwarmingsmonteur

Hoewel inkoop relatief duur is, zijn de kosten van het gebruik van een geothermisch verwarmingssysteem aanzienlijk lager. De compressor en de pomp van het geleidende middel hebben elektriciteit nodig. Geothermische verwarming heeft echter een Rendement van 400% tot 500%. Dit betekent dat voor elke kilowattuur elektriciteit vier tot vijf kilowattuur verwarmingsenergie wordt geleverd. De elektriciteit die nodig is voor de geothermische warmtepomp wordt bovendien gesubsidieerd, daarom zijn er speciale tarieven voor geothermische warmtepompen met bijzonder goedkope elektriciteit. Als zo’n tarief wordt gehanteerd, moet er een tweede elektriciteitsmeter komen, wat ook kosten met zich meebrengt. Daarnaast moet er een energieopslagsysteem komen, omdat veel elektriciteitstarieven voor geothermische warmtepompen gebruik maken van elektriciteit uit hernieuwbare energie. Omdat deze vormen van energie niet constant beschikbaar zijn gedurende de dag, bevatten elektriciteitstarieven van dit type meestal een clausule dat de elektriciteit een paar uur per dag kan worden afgeknepen. Natuurlijk is elektriciteit uit uw eigen fotovoltaïsche systeem nog goedkoper. Als dit wordt geïnstalleerd, dat ook door de staat wordt gesubsidieerd, kunt u uitkijken naar bijna gratis warmte.

Onderhoudskosten worden net zo gemaakt bij het gebruik van een aardwarmtepomp als kosten voor de schoorsteenveger. De geschatte levensduur van een modern geothermisch verwarmingssysteem dat vandaag is geïnstalleerd, is 20 jaar.

Werkingsprincipe van de warmtepomp

Een kenmerk van de bodem is dat deze een constante temperatuur heeft vanaf een bepaalde diepte, ongeacht de luchttemperatuur. Terwijl in de buurt van het aardoppervlak de hoge warmteopslagcapaciteit de temperatuur zelfs in de winter constant houdt, verwarmt op grotere diepten de warmte van de kern van de gesmolten aarde het gesteente. Een geothermisch verwarmingssysteem maakt gebruik van deze grote hoeveelheden energie die in de grond aanwezig zijn en transporteert deze naar het huis.

Het basisprincipe komt overeen met het werkingsprincipe van een koelkast. Een gas, zoals butaan, wordt in de grond gereduceerd tot een temperatuur van ongeveer tien graden Celsius. verwarmd. Daarna wordt het in het huis gecomprimeerd door een compressor. Daarbij wordt het gas vloeibaar en warmt het sterk op. Deze warmte wordt nu overgebracht naar een warmwatertank, die het verwarmingscircuit en het servicewater voedt. De druk van het loodmedium wordt dan weer verlaagd, waardoor het afkoelt, gasvormig wordt en wordt teruggegeven aan de aarde.

Door dit werkingsprincipe kan het water in de warmwatertank aanzienlijk worden verwarmd. Omdat het rendement echter aanzienlijk verslechtert boven een bepaalde temperatuur, is het water in het verwarmingscircuit minder warm dan bij verwarming met fossiele brandstoffen. Om de gewenste kamertemperatuur te bereiken, is het daarom noodzakelijk om een groot verwarmingsoppervlak te gebruiken. Geothermische verwarming wordt daarom meestal gecombineerd met vloerverwarming. Daarnaast moet het gebouw zeer goed geïsoleerd zijn om warmteverlies laag te houden.

Soorten geothermische energieproductie

Terwijl alle geothermische warmtepompen een compressor hebben die werkt volgens het beschreven werkingsprincipe, worden twee soorten geothermische warmteverwarmers onderscheiden op basis van de verwarming van het geleidende medium. Deze twee varianten worden sondeboringen en geothermische collectoren genoemd. Elke variant stelt zijn eigen eisen aan de ontwikkeling en is niet voor elke woning geschikt.

Tijdens het sondeboren wordt een ongeveer 50 tot 100 meter diep gat in de grond en het onderliggende gesteente geboord. De buis met het geleidende medium is nu als lus in dit gat geplaatst. Op deze manier wordt de warmte die door de kern van de aarde op diepte wordt gegenereerd, aangeboord en bruikbaar gemaakt. Vanaf een diepte van 50 meter verwarmt de kern van de aarde meetbaar de grond. Daarnaast speelt de luchttemperatuur op deze diepte geen rol meer. Boren van dit type vereist een officiële goedkeuringsprocedure, die zich over meerdere maanden kan uitstrekken. In dit proces worden aspecten als de aard van de ondergrond en waterbeschermingsaspecten onderzocht. De exacte procedure van dit onderzoek varieert van staat tot staat. Een ervaren expert in geothermie zal u adviseren en meestal in staat zijn om een eerste inschatting te maken van de kansen op succes.

Zoek een verwarmingsmonteur

In het geval van geothermische collectoren is geen officiële goedkeuringsprocedure nodig, omdat ze dicht bij de grond zijn aangelegd. Vergelijkbaar met de spiraal bij vloerverwarming, wordt een buis gelegd op een diepte tussen 0,8 en 1,6 meter, waardoor het geleidende medium wordt geleid. Het gebied van de geothermische collectoren moet overeenkomen met het gebied van het verwarmde appartement om voldoende warmte te leveren. Aangezien er aanzienlijke grondwerken te verwachten zijn, worden verwarmingssystemen van dit type voornamelijk geïnstalleerd tijdens een nieuwbouw.

Voor- en nadelen

Zoals elk type verwarming heeft geothermische verwarming zijn voor- en nadelen. Zodat u kunt beslissen of geothermische verwarming geschikt is voor uw huis, vindt u hier een overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Goedkope verwarmingsenergie door lage bedrijfskosten en onafhankelijkheid van de grondstoffenmarkt
  • Goed voor het milieu, vooral in combinatie met fotovoltaïsche systemen
  • Geen onderhoud
  • Overheidsfinanciering
  • Grote betrouwbaarheid

Nadelen

  • Acquisitie is kostenintensief en gaat gepaard met grote grondwerken
  • Geothermische warmtecollectoren hebben een grote, onbeplante tuin nodig voor hun installatie
  • Sondeboren is erg duur en vereist officiële goedkeuring
  • Alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen vanwege lage verwarmingstemperatuur
  • Vloerverwarming nodig

Veelgestelde vragen

Wanneer is een geothermisch boorgat niet mogelijk?

Op de meeste percelen is geothermisch boren geen probleem. In ieder geval moet het boorgat wel gemeld worden bij het Lager Waterschap voordat de werkzaamheden beginnen. Deze zal u dan vertellen of de woning geschikt is. Geothermische boringen zijn altijd verboden in zones I en II van drinkwaterbeschermingszones en beschermingszones voor minerale bronnen of in de buurt van een mineraalwaterput.

Wordt verwarmen met geothermie ook duurder?

Helaas, ja, in ieder geval op korte termijn. Hoewel warmtepompen zeer efficiënt zijn, hebben hoge gasprijzen een impact op de elektriciteitsprijzen. We raden daarom aan om warmtepompen indien mogelijk altijd te combineren met een fotovoltaïsch systeem.

Deel artikel: