Gezamenlijk gepland en gebouwd – wonen in een twee-onder-een-kapwoning

De twee-onder-een-kapwoning biedt als woningtype een goed alternatief voor de vrijstaande eengezinswoning.



Laatst bijgewerkt op juli 26, 2022 door Energiebesparen

Individueel ontwerp samen: Twee-onder-een-kapwoningen laten veel creatieve ruimte voor uw persoonlijke ideeën. Als u een twee-onder-een-kapwoning overweegt, kunt u van muur tot muur wonen met vrienden, ouders of kinderen. Naast de gedeelde kosten en een betere energiebalans zijn ook andere voordelen het vermelden waard. Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook een of het ander nadeel als het gaat om de bouwplanning van een twee-onder-een-kapwoning.

De laatste jaren zijn twee-onder-een-kapwoningen steeds populairder geworden. Details zoals erkers, dakkapellen, daken, serres en het gebruik van glas kunnen een twee-onder-een-kapwoning individueel herkarakteriseren. Het ontwerp van de gevel met bijvoorbeeld gips, hout of klinker kan uw twee-onder-een-kapwoning nog meer originaliteit bieden. Zo kun je je creativiteit de vrije loop laten, want tegenwoordig hoeven huishelften er niet meer identiek uit te zien. Bovendien kunnen offsets in de scheidingswanden van het gebouw en soms verschillende architecturale kenmerken een interessant, individueel totaalobject creëren. Dienovereenkomstig kunnen zeer verschillende vereisten worden gecombineerd in twee helften van het huis, afhankelijk van het type huis.



Voorbeelden van wonen in een twee-onder-een-kapwoning:

  • Twee gezinnen of een gezin met de grootouders kunnen elk in een twee-onder-een-kapwoning wonen. Tijd doorbrengen met kinderen, maar ook onderduiken in je eigen omgeving is altijd mogelijk. Rijtjeshuizen zijn ook geschikt voor meerdere groepen mensen.
  • Wonen en werken kunnen ook gecombineerd worden. Privé en zakelijk zijn nog steeds gescheiden en het woon-werkverkeer is navenant korter.
  • Een halfvrijstaande woning voor leeftijdsgeschikt wonen met zorgpersoneel is ook beschikbaar.
  • Je kunt ook overwegen om bij goede vrienden in te trekken. Of met voormalige huisgenoten die ondertussen goede vrienden zijn geworden.

Voordelen van een twee-onder-een-kapwoning

Een centraal hoofdargument voor het bouwen van een twee-onder-een-kapwoning is de kostenfactor. De ruimtebehoefte is duidelijk lager in vergelijking met de conventionele eengezinswoning. Omdat de muur, die verbonden is met de andere twee-onder-een-kapwoning, geen buitenmuur is en dus geen minimale afstand tot de betreffende eigendomsgrens vereist. Zo kan het aantal vierkante meters ook lager zijn en betaal je minder dan bij bijvoorbeeld een eengezinswoning.

In de kostenberekening voor de woningbouw wordt ook de overdrachtsbelasting geheven, waarbij deze kosten voor de kleinere woning uiteraard lager zijn.

Goed om te weten: Afhankelijk van de federale staat ligt het belastingtarief tussen 3,5 procent en 6,6 procent van de aankoopprijs.

De gedeelde muur bespaart u stookkosten, omdat er in een twee-onder-een-kapwoning geen warmte verloren kan gaan aan de buitenkant. Bovendien vereist dit type constructie één muur minder isolatie in vergelijking met het vrijstaande gebouw, wat op zijn beurt de bouwkosten verlaagt.

Vind een bouwbedrijf

Nadelen van een twee-onder-een-kapwoning

Je kunt niet altijd kiezen voor je twee-onder-een-kap buren, wat natuurlijk ook voor problemen kan zorgen als je elkaar niet begrijpt. Wonen in een twee-onder-een-kapwoning kan ook betekenen dat je betrokken raakt bij een relatief dichte buurt met de bewoners van de andere helft van het huis. Als er meer gewelddadige ruzies zijn met je buren, kan het leven van muur tot muur erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Ze moeten het eens worden over relevante zaken, zoals reparatiewerkzaamheden. Tenzij je met je buren kunt opschieten, kunnen afspraken over kleine en grote veranderingen eindeloze, onaangename discussies worden.

Wie is de doelgroep?

Het idee om te verhuizen of in te bouwen in een twee-onder-een-kapwoning is een alternatief voor een vrijstaande woning. Alle bewoners die het eens zijn over de vriendschappelijke en burencoëxistentie zijn geschikt. Mensen die de directe buurt niet uit de weg gaan, zijn dan ook een doelgroep. Zorg ervoor dat er rekening wordt gehouden met een goede geluidsisolatie bij het bouwen of verhuizen in een twee-onder-een-kapwoning. Het gemeenschappelijke perceel moet ook zo worden verdeeld dat beide twee-onder-een-kapwoningen geen nadelen hebben op het gebied van zonlicht en toegang.

De geschikte twee-onder-een-kapwoning bewoner

  • denkt na over de lage bouwkosten
  • wenst een grotesen tuin
  • kon goed samenleven met vorige buren
  • waardeert over het algemeen een (nauwere) coëxistentie met meerdere mensen
  • is in staat tot compromissen.

Iedereen die besluit om een twee-onder-een-kapwoning te bouwen, moet de juiste voorlopige overwegingen en plannen in gedachten houden. Informeer vooraf tijdig bij de bouwautoriteit of een twee-onder-een-kapwoning op het gewenste terrein überhaupt is toegestaan. Het is belangrijk dat beide helften van het huis in één keer worden gebouwd. Spreek met uw bouwpartner een gezamenlijke start van de bouw af, dit scheelt extra kosten. Denk ook aan gemeenschappelijke huisaansluitingen, zoals de elektrische installatie, die contractueel moeten worden afgesloten. Zelfs als je goed overweg kunt met je buren, moet je aandacht besteden aan duidelijk gescheiden gebieden, zodat je gebied jouw gebied blijft.

Deel artikel: