Laatst bijgewerkt op juli 26, 2022 door Energiebesparen
Het geluid van de zee in je oren, een zoute geur in je neus en wind in je haren – een rieten dak doet onvermijdelijk denken aan zorgeloze vakanties aan de kust. Vooral in Noord-Duitsland is het rieten dak een wijdverspreide dakbedekking. Vooral bij oudere huizen in het noorden is het dak vaak gemaakt van gedroogd riet. Maar ook bij nieuwbouw zou het rieten dak het huis dat zekere kunnen geven en ook altijd de herinneringen aan de ontspannen vakantie aan de Noordzee en Oostzee kunnen oproepen. Maar is dakbedekking wel geschikt voor woningbouw?
Waar is een rieten dak van gemaakt?
Het rieten dak is een van de oudste manieren om je dak af te dekken. De oude bouwtraditie gaat vooral terug op de natuurlijkheid van de dakbedekking. Het riet, d.w.z. het bouwmateriaal dat het rieten dak zijn naam geeft, is riet, dat voornamelijk op oevers of op moerassig terrein groeit – dus het is geen wonder dat het zo populair is, vooral in de noordelijke kustgebieden van Duitsland. Om het als dakbedekking te gebruiken, wordt het riet gedroogd.
Dakdekkers kunnen het rieten dak op drie verschillende manieren bouwen:
- Geschroefd dak
- Gestikt dak
- Verlijmd dak
Voor het werken met riet is onder dakdekkers een aparte indeling ontstaan, die rieten dakbedekking wordt genoemd. Dit vereist bijzonder vakmanschap en rieten daken worden ook als cultureel erfgoed beschouwd. In delen van Noord-Duitsland wordt de bedekking van huizen met een traditioneel rieten dak zelfs voorgeschreven door ontwikkelingsplannen. Om het dak te bedekken, worden individuele lagen riet op een glad oppervlak gelegd en met draad gebonden.
Het rieten dak in het verleden
Riet werd in de geschiedenis niet alleen gebruikt als dakbedekking, maar bijvoorbeeld ook voor het borduren van. In het verleden was gedroogd riet zo populair als bouwmateriaal omdat het een natuurlijke grondstof is die vooral in oevergebieden voorkomt en daarom gemakkelijk toe te passen was. In tegenstelling tot dakpannen, die tegen hoge kosten moesten worden geproduceerd, was het riet altijd lokaal verkrijgbaar.
Riet wordt zelfs beschouwd als een van de eerste bouwmaterialen die worden gebruikt om huizen te bedekken. Vooral op het platteland was het rieten dak lange tijd de dominante dakbedekking, terwijl met de verstedelijking in de middeleeuwen het rieten dak langzaam verdween in de steden.
Rieten dak voor nieuwbouw?
Als u een nieuw gebouw plant en uw huis een traditionele uitstraling wilt geven, kan het rieten dak het juiste adres zijn. Maar heeft het zin om deze dakbedekking vandaag de dag nog steeds te gebruiken voor moderne huizen? Over het algemeen is het rieten dak waarschijnlijk meer geschikt voor vrijstaande eengezinswoningen, voor andere woningtypen lijkt het gewoon te bijzonder. Bovendien moet men in de kostenberekening voor de woningbouw plannen dat een dakbedekking met riet aanzienlijk duurder is dan de bedekking van een conventioneel pannendak vanwege de gecompliceerde dakbedekking. Daarnaast kan het rieten dak niet op alle dakvormen worden gebruikt.
Heb je hier echter rekening mee gehouden en overweeg je nog serieus een rieten dak, kijk dan eens naar de voor- en nadelen van het rieten dak.
Voordelen van het rieten dak
- Riet bestaat uit hernieuwbaar riet en wordt beschouwd als een bijzonder ecologisch bouwmateriaal
- Zorgt voor een goede geluidsisolatie
- Beschouwd als bestand tegen het weer
- Zeer duurzaam met goed onderhoud
- Traditionele, aantrekkelijke uitstraling
- Vochtregulerend
Nadelen van het rieten dak
- Duurder dan andere dakbedekking
- Vooral in onderhoud, meestal eenmaal per jaar
- Verhoogd risico op brand, overeenkomstig strenge brandbeveiligingsvoorschriften
- Alleen ervaren dakdekkers kunnen een rieten dak bedekken
Traditie levend houden met het rieten dak
De keuze voor een rieten dak moet vooral uit overtuiging worden genomen. Hoewel het gepaard gaat met een hogere inspanning: niet alleen is onderhoud duurder dan bij andere daken, maar de verzekering van een huis met een rieten dak zal ook hoger zijn dan bij een pannendak. Maar je kunt er ook zeker van zijn dat je opvalt met je eigen huis. Een zogenaamd Reethaus zorgt voor een gezellige en rustieke sfeer. Daarnaast houd je als bouwer deze traditionele dakbedekking blijft bestaan.