Goed droog: wat is er aan te doen?

Wat te doen als een put droog blijft.



In de zomerhitte kan elke tuineigenaar blij zijn als hij een waterput op zijn terrein heeft. Deze put voorziet de tuin niet alleen van waardevol water, maar kan ook het toilet doorspoelen en andere dienstwaterfuncties overnemen. Uitgerust met de juiste filtersystemen, kan het zelfs bronwater in drinkwaterkwaliteit pompen. Dit alles houdt echter geen stand, want vroeg of laat droogt elke put op. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommige van deze oorzaken kunnen worden overwonnen, zodat de put weer klaar is voor gebruik. Als dit niet mogelijk is, is het tijd om een nieuwe put te boren.

De experts op Blauarbeit.de ondersteunen u graag bij de reactivering en regeneratie van uw put, onderzoeken de oorzaak van de fout in detail en bouwen op verzoek ook nieuwe putten. Eenvoudige putten zoals slagputten of boorgaten worden vaak gebouwd door landschapstuinbedrijven. Hier kunt u meer te weten komen over de oorzaken en mogelijke tegenmaatregelen.

Oorzaak 1: Filter verstopt

De oorzaak herkennen

Of het nu gaat om een inslagput of een boorgat, op het diepste punt is er een filter waardoor het water stroomt. Dit filter houdt zand en andere grove deeltjes uit het water en beschermt zo de pomp. Na verloop van tijd verstopt dit filter, daarom moet een putpomp regelmatig worden teruggespoeld. Maar ondanks deze terugspoeling nestelen stoffen zich in de loop der jaren op het filter. Men spreekt hier van Verockern, omdat deze stoffen een overeenkomstige kleuring hebben. Dit is voornamelijk ijzeroxide. Door visuele inspectie kan een expert snel vaststellen of het filter verstopt is. Veel gespecialiseerde bedrijven vertrouwen ook op moderne technologie zoals endoscoopcamera’s.



Vergeldingsactie

Als de stoffen die het filter verstoppen zand of slib zijn, kunnen deze stoffen relatief eenvoudig worden verwijderd. Met een hogedrukreiniger met een navenant lange slang wordt het zand gespoeld met water uit het filter en uit het gat. Omdat in veel putten het filter wordt omgeven door een laag grind, worden hier speciale hogedrukreinigers met verschillende sproeikoppen gebruikt, die in de grindlaag worden ingebracht. Vaak kan het filter weer voldoende worden blootgesteld om een goede pompprestatie te bereiken. Om ervoor te zorgen dat de gespoelde zanddeeltjes niet terugzakken in het filter, moet het grind ook worden gereinigd.

Als het filter zwaar oker is, kunnen de ijzeroxidelagen niet met druk worden verwijderd. Omdat ze echter in zuur oplosbaar zijn, worden ze chemisch verwijderd. Speciale bronreinigers zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken die werken op basis van citroenzuur of azijnzuur. Volg de instructies op de verpakking wanneer u de reiniger met water mengt en vervolgens laat trekken. Wanneer u de putschacht heropent, moet u voorzichtig zijn en uw gezicht niet over het putgat houden. In het geval van zware oker moet een expert ook aan het werk gaan, omdat zuur het metaal van de put kan aantasten en ook schadelijk kan zijn voor het milieu als het onjuist wordt gebruikt.

Als het filter niet meer gereinigd kan worden, bijvoorbeeld omdat zanddeeltjes te diep in het filter zijn doorgedrongen, moet er een nieuwe put worden geboord. Hiervoor worden de componenten uit het boorgat verwijderd en teruggevuld, terwijl elders een nieuwe put wordt geboord of geboord.

Oorzaak 2: Grondwaterstand te laag

De oorzaak herkennen

Vooral in droogtemaanden komt het voor dat de grondwaterstand flink daalt. Bovendien vermindert de klimaatverandering in Duitsland het volume van de regenval. Zo kampen veel regio’s in Duitsland met droogte. Vooral in regio’s met intensieve landbouw of veel afgesloten gebieden leidt dit tot een daling van de grondwaterstand. Uw regionale waterleverancier geeft u graag informatie over de diepte van de grondwaterstand onder uw woning en de ontwikkelingstrends.

Vergeldingsactie

Als de grondwaterstand maar kort te laag is, maar er is uitzicht op verbetering, dan is wachten de verstandigste strategie. Vergeet na een stijging van de grondwaterspiegel niet om water op je put te gieten, zodat deze geen lucht aantrekt. Dan kun je hem gewoon bedienen.

Als er geen verbetering in zicht is, moet u overwegen om een diepere put op uw eigendom te installeren. Opgemerkt moet worden dat inslagputten slechts een diepte van zeven tot acht meter bereikenkan worden ingewreven en ze kunnen daarna niet meer worden vergroot. Als de grondwaterstand op uw terrein lager is dan acht meter, moet u overschakelen op een boorgat.

Boorgaten kunnen worden geboord. Tijdens het herboren wordt de putpijp uit de put getrokken en wordt het gat verbreed. Dit proces, bekend als plukken, zorgt ervoor dat de putpijp terugkomt naar het grondwater en het kan oppompen. Afhankelijk van de diepte is dit een min of meer complex proces dat beter wordt afgehandeld door gespecialiseerde bedrijven. De putpijp wordt dienovereenkomstig uitgebreid en opnieuw in de aarde gebracht zoals bij een nieuwe put.

Oorzaak 3: Grond verdicht

De oorzaak herkennen

Als het filter schoon is en de grondwaterstand voldoende hoog is, maar de put droog blijft, kan het water mogelijk niet in de putschacht komen. In de loop van de werking verdicht het stromende water de aardlagen steeds meer. Vooral bij leemachtige bodems kunnen deze uiteindelijk zo dicht opeengepakt zijn dat er maar weinig of geen water doorheen komt. Dat blijkt wel uit het feit dat de buitenkant van de putleiding ook droog blijft, terwijl de grondwaterstand juist hoog genoeg is.

Vergeldingsactie

Zelfs met een verdichte putschacht is redrilling de voorkeursmethode. De aarde rond de putschacht wordt in een breedte van tien centimeter verwijderd en uit het gat verwijderd. Ook hier wordt de diepte van de put iets verlengd door te ponsen. Nadat de verdichte aardlagen zijn verwijderd, stroomt het water snel weer en kan het worden weggepompt.

Oorzaak 4: Problemen met de pomp

De oorzaak herkennen

Als een pomp niet meer werkt, merk je dit meestal snel in geval van twijfel, omdat het gewoon stil blijft. Maar bij enkele storingen kan een pomp hoorbaar blijven werken zonder pompvermogen te produceren. Een luchtbel in de leiding kan bijvoorbeeld het pompvermogen zo verminderen dat het geen water meer kan pompen. Andere storingen kunnen er ook voor zorgen dat de pomp niet langer de vereiste prestaties levert. Daarnaast kunnen er ook defecten zijn in de elektronica, de schakelaar of de kleppen.

Vergeldingsactie

Als de pomp lucht heeft aangezogen, kan dit relatief eenvoudig worden verholpen door de pomp te gieten. Met helder water kunt u de lege ruimtes vullen en de pomp helpen terug te keren naar de volledige capaciteit. Voor alle andere defecten zijn deskundige handen vereist. Pompen zijn complexe en delicate gereedschappen die alleen met het juiste gereedschap kunnen worden gerepareerd. Vaak hoeven slechts één of twee componenten te worden vervangen om de pomp weer te laten werken. Gebruik de pomp niet als u vermoedt dat deze niet meer goed werkt, bijvoorbeeld door vreemde geluiden of overmatige oververhitting. Zo voorkom je extra schade, waardoor de reparatie duurder of onmogelijk kan worden.

Tips voor het behoud van de fontein

Niets duurt eeuwig, en putten zijn geen uitzondering. Terwijl paalputten na ongeveer vijf jaar falen, kunnen boorputten met goede zorg enkele decennia meegaan. In ieder geval is het echter de moeite waard om met een paar eenvoudige middelen voor de put te zorgen. Dit vertraagt verouderingsprocessen en bespaart geld.

Bereken uw waterbehoefte en kies op basis hiervan de put. In het geval van de vraag naar zwaar water kan een paalput het bedekken, maar de vervuiling neemt exponentieel toe bij hoge stroomsnelheden. Een paalput mag niet meer dan 30 liter per minuut pompen. Putten bereiken aanzienlijk hogere debieten, vooral als ze zijn uitgerust met een diepe putpomp.

Vergeet niet om de nodige onderhoudsstappen uit te voeren. Dit omvat het terugspoelen van de pomp, pomponderhoud en het reinigen van de grindlaag met een hogedrukpomp. Veel hoveniers nemen dit werk graag op zich als onderdeel van een onderhoudscontract en voeren het kosteneffectief uit.

Foto: Klaus Eppele / stock.adobe.com

Deel artikel: