Groendak: kosten, bouw en onderhoud

Extensieve dakvergroening op een plat dak



Laatst bijgewerkt op juli 20, 2022 door Energiebesparen

Een professioneel groendak ziet er prachtig uit en helpt u het meeste uit de ruimte op het terrein te halen. Hier vindt u alle informatie over de kosten, de bouw, geschikte installaties en de juiste verzorging van extensieve en intensieve dakvergroening.

Kosten voor groene daken

Type groendak Totale kosten
omvangrijk 20 – 40 € per m²
intens 40 – 100 € per m²

De kosten van groene daken zijn ook afhankelijk van het dak. Helling, hoogte en dakconstructie spelen hierbij een grote rol. Sommige gemeenten bieden subsidies tot 40 euro per groendakgebied. Deze subsidies kunnen ook worden gecombineerd met goedkope leningen van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) voor de renovatie van oudere gebouwen, als u ook zorgt voor de dakisolatie in het kader van vergroening. De stad Keulen biedt bijvoorbeeld subsidies voor groene daken, gevelvergroening en vergroening van binnenplaatsen in het kader van het GRÜN hoch 3-programma.



Aanleg van het groendak

Aanleg van het extensieve groendak

De basisvereiste voor groene daken is een plat dak of een dak met een lage helling. Om het dak klaar te maken voor vergroening, heb je eerst meerdere scheidingslagen nodig. De onderste laag boven het dak wordt gevormd door een fleecelaag of wortelbeschermingsfilm, gevolgd door een waterdichte beschermende film. Met deze beschermende film moet u ervoor zorgen dat deze minstens 20 jaar meegaat. Daarna volgt een opslagmat en de drainagelaag, die bedoeld is om water op te slaan en overtollig regenwater af te voeren. Een vlies wordt als filter over de drainage aangebracht zodat het bovenliggende substraat niet in de drainage wordt gewassen en op de lange termijn verstopt raakt. De laatste laag wordt gevormd door het substraat, dat slechts 15 procent humus bevat in extensieve dakvergroening. Anders bestaat het voornamelijk uit luchtige materialen om ventilatie en drainage te vereenvoudigen.

Vind ambachtslieden

Geschikte planten voor groene daken

Net als bij muurvergroening zijn wateropslagplanten ook zeer geschikt voor extensieve dakvergroening. Voorbeelden zijn de muurpeper (Sedum), huiswortel (Sempervivum) of zwerfwortel (Saxifraga). Het planten ervan is ook heel eenvoudig, omdat je gewoon korte scheuten uit de grond kunt strooien of ze als vaste planten voor platte baal kunt kopen. Dit kan het beste in mei/juni of september/oktober. Als de bodemlaag minimaal 15 centimeter groot is, zijn de volgende planten ook zeer geschikt:

  • Keukenbel (Pulsatilla)
  • Vingerkruid (Potentilla)
  • Zilverwortel (Dryas)
  • Zegge (Carex)
  • Trillend gras (Briza)
  • Salie
  • Tijm
  • Lavendel

Verzorging van dakbeplanting

Bij extensieve dakvergroening hoeft u zich nauwelijks zorgen te maken over de dakbeplantingen. Alleen in de eerste maand na het planten moet je vier keer per week water geven om de groei te bevorderen. Na het groeien is het voldoende om een of twee keer per jaar te wieden om wortelvorming te voorkomen. Vooral de wortels van jonge bomen kunnen de onderbouw beschadigen.

Het intensieve groendak is altijd zo complex in onderhoud als de gebruikte planten het nodig maken. Als het gaat om zorg, moet u ervoor zorgen zoals u voor een tuin op de begane grond zou zorgen.

Wat is het verschil tussen extensieve en intensieve groendaken?

Extensieve groendaken

  • Mogelijk op platte daken en daken tot 45 graden helling
  • Hoogte van de totale structuur: 5 tot 20 centimeter
  • Onderhoudsvriendelijke planten (mossen, grassen en kruiden)
  • Gewicht: 60 tot 250 kg per m²

Extensieve dakvergroening is voornamelijk afhankelijk van onderhoudsvriendelijke planten die de extreme weersomstandigheden (hitte, vorst, wind) op het dak zonder menselijke hulp aankunnen. Extensieve groendaken worden daarom alleen betreden voor onderhoud en verzorging.

Intensieve groene daken

Intensieve dakvergroening: Een daktuin midden in de stad
  • Enkel mogelijk op platte daken en bij zeer lage helling (maximaal 5°)
  • Hoogte van de totale bovenbouw: tot 2 meter
  • Planten: gazons, vaste planten, struiken, bomen
  • Gewicht: 200 tot 3.000 kg per m²
  • Constructeur moet betrokken worden bij de planning

Foto ‘s:
miss_mafalda / stock.adobe.com
dth48/stock.adobe.com
AYAimages / stock.adobe.com

Deel artikel: