Het bouwen van een dakterras – voorwaarden, mogelijkheden en kosten

Een dakterras midden in de stad.



Beeld: Robert / stock.adobe.com

Een dakterras is een geweldige manier om extra ruimte te creëren voor ontspanning, barbecues of zelfs stadstuinieren, vooral in herenhuizen met een kleine tuin. Het kan op vele manieren worden geïmplementeerd en kan ook achteraf op de meeste daken worden gemonteerd. Toch komt hier veel bij kijken, want ook de aanvraag- en planningsprocessen zijn tijdrovend en kosten met zich meegebracht. Afhankelijk van het type terras dat u wilt, maakt u extra kosten. Hier leest u meer over de kosten voor diverse dakterrassen en het aanvraag- en voorbereidingsproces. Ook krijg je een overzicht van de belangrijkste dakterrasvarianten.

Als u een dakterras op uw dak wilt realiseren, vindt u tal van architecten en bouwkundig ingenieurs voor de voorbereiding en terrasbouwers voor de nodige bouwwerkzaamheden aan blauarbeit.de. Aangezien een dakterras een aanzienlijke ingreep is in de statica van het huis, moet u de nodige stappen zeker overlaten aan professionals.



Vind ambachtslieden

Verschillende dakterrasvarianten – platte daken

Dakterras op het platte dak

Op geen enkele dakvorm kunnen dakterrassen net zo eenvoudig worden gerealiseerd als op een plat dak. Het is niet voor niets gebruikelijk, vooral in het Middellandse Zeegebied, dat dakterrassen op platte daken een populaire ontmoetingsplaats zijn. In de meeste gevallen zijn platte daken al statisch ontworpen om te worden betreden om daar noodzakelijke werkzaamheden uit te voeren. De uitbreiding omvat voldoende waterdichting van het dak inclusief drainageconcept, een voldoende gedimensioneerd dakluik, het plaatsen van leuningen en het leggen van pannen. Het creëren van bloem- of groentebedden op het dak is ook een goede manier om het te gebruiken.

Dakterras op een monopitch dak

Een monopitch dak heeft als voordeel dat de afvoer van regenwater zeer eenvoudig te realiseren is. De hellingshoek van het dak mag echter maar een paar graden zijn, zodat mensen er veilig op kunnen blijven en er ook dakmeubilair geplaatst kan worden.

Dakterras op garages

Als u een dakterras op uw garage wilt installeren, moet u meestal verwachten dat de garage statisch versterkt moet worden. Om kostenredenen zijn deze structuren gebouwd met lichtgewicht materialen die het extra gewicht van een dakterras niet kunnen dragen. Hier moet je ook controleren of er nog voldoende ruimte in de garage is nadat de steunelementen zijn ingetrokken.

Verschillende dakterrasvarianten – zadeldaken

Dakdrechter

Een dakdrechter is de kleinste vorm van dakterras. Het bestaat uit een speciale deur die, wanneer gesloten, eruitziet als een dakraam en verandert in een balkon met leuningen wanneer het wordt geopend. Dit balkon is misschien niet geschikt voor grote barbecues, maar het is een geweldige manier om het appartement bij mooi weer naar buiten te openen en te ontspannen in de zon.

Negatieve dakkapel

Deze vorm van dakterras wordt ook wel dakloggia genoemd. Het vertegenwoordigt visueel een incisie in het dak, die bijna willekeurig kan worden gedimensioneerd. Deze variant van het dakterras is veel duurder, maar zeer veelzijdig. Een extra zonwering zoals een elektrische luifel is hiervoor zinvol.

Voorbereidende stappen voor dakterrassen

Als je eenmaal hebt besloten om een dakterras op je te laten installeren, is het niet voldoende om ambachtslieden in te schakelen om dit te doen. Een dakterras is een belangrijke ingreep in de statica en uitstraling van het gebouw en heeft daarom goedkeuring nodig. Je moet een bouwaanvraag indienen, waarin tal van elementen meegenomen moeten worden om kans van slagen te hebben. Er moet rekening worden gehouden met gevolgenaspecten en als documenten bij de bouwaanvraag worden gevoegd.

Bouwdocumenten

Om ervoor te zorgen dat de autoriteit kan achterhalen of aan alle DIN-normen wordt voldaan tijdens de aanleg van uw dakterras, moet u een gedetailleerde bouwaanvraag indienen. Hier wordt niet alleen gecontroleerd of de afstand tot naburige woningen wordt aangehouden en voldoet het dakterras inclusief leuningen aan de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo moet de reling een hoogte hebben van minimaal 90 cm, met een terrashoogte van ruim twaalf meter zelfs minimaal 110 cm. Ook de verenigbaarheid met het ontwikkelingsplan wordt hier gecontroleerd, omdat dakterrassen niet in alle woonwijken zijn gepland.

Structurele analyse

Een dakterras betekent een aanzienlijke ingreep in de statische constructie van het gebouw vanwege de extra gewichtsbelasting en de nodige ingrepen in de dakconstructie van zadeldaken. Een bouwkundig ingenieur moet de bouwplannen onderzoeken en vaststellen dat het gebouw levensvatbaar is, zelfs nadat het dakterras is gebouwd. Eventuele noodzakelijke maatregelen zoals het inbrengen van extra dwarsbalken worden hier ook beschreven.

Informatie over isolatie

Volgens de Bouwenergiewet moet het dak of plafond van de bovenste verdieping die als woonruimte wordt gebruikt, worden geïsoleerd. Als een zadeldak moet wijken voor een dakterras, moet je het onderliggende vloerplafond voldoende isoleren.

Vind een isolatiebedrijf

Mogelijke toestemmingsverklaring van de buurman

Als een dakterras dichter dan 2,5 meter bij het eigendom van de buurman ligt, heeft dit terras toestemming van de buurman nodig. De reden is de bescherming van de privacy en tegen mogelijke geurhinder veroorzaakt door gegrild voedsel en dergelijke. Hier is het redelijk om de toestemmingsverklaring schriftelijk te verkrijgen en bij de bouwaanvraag te voegen. Ook op langere afstanden is het een goed idee in de zin van buurtvrede om het project kort met de buren te bespreken en mee te denken.

Mogelijke kosten voor dakterrassen op platte daken

De hier gehanteerde kosten hebben betrekking op een dakterras met een oppervlakte van 15 m². Afhankelijk van de structurele omstandigheden kunnen de opgegeven prijzen sterk variëren.

Bij een plat dak zijn de kosten relatief laag. De voorbereiding en planning kost zelden meer dan 1000 euro, en de resterende werkstappen zijn ook goedkoop. Een elektrische toegang kost ongeveer 4.000 euro, terwijl een eenvoudige trap of ladder kan worden geschat op 800 euro. De dakafvoer kost zo’n 700 euro, terwijl de reling zo’n 2.000 euro kost. De vloer is ook relatief goedkoop met 2.000 tot 2.500 euro. In totaal krijg je kosten van 6.500 tot 10.000 euro.

Mogelijke kosten voor dakterrassen op zadeldaken

Hier liggen de kosten voor een dakterras veel verder uit elkaar. Naast het type dakterras en de grootte ervan spelen ook statische overwegingen en maatregelen en noodzakelijke isolatiemaatregelen een grote rol. De hier genoemde kosten gaan ervan uit dat er geen grote statische maatregelen hoeven te worden uitgevoerd. Als deze nodig zijn, kunt u zelfs voor kleine dakterrassen enkele 10.000 euro extra kosten verwachten.

Een dakdrechter is relatief goedkoop te realiseren, omdat er noch een drainageconcept noch extra isolatie voor nodig is. Het materiaal zelf kost 2.500 tot 4.000 euro. De bouwwerkzaamheden omvatten het verwijderen van een dakdrager en het verwijderen van het dakspant op de site, de installatie van de daktrechter en de laatste werken. In totaal zijn kosten van 5.000 tot 7.000 euro gebruikelijk.

Een negatieve dakkapel is veel duurder. Nogmaals, de kosten hebben betrekking op een dakterras van 15 m² zonder de kosten van statische ingrepen. Je kunt al kosten van 2.500 euro verwachten tijdens planning en statisch testen. Het verwijderen van het dak en het aanpassen van de drainage kostte zo’n 8.000 euro. Het nodige metselwerk en de installatie van nieuwe thermische isolatie in het plafond en de nieuwe huismuur kost u ongeveer 7.000 euro. Als de toegang tot het terras via een glazen schuifdeur is, die zorgt voor een optische opening van de binnenruimtes op dakterrassen en meestal gewenst is, kost dit u ongeveer 2.000 euro inclusief installatie. Het waterdicht maken van het terras en het leggen van tegels kost je 4.000 euro, het plaatsen van een reling van 1.500 euro inclusief materiaal. In totaal maak je kosten tot 25.000 euro.

Vind ambachtslieden

Deel artikel: