Foto door andrey gonchar – stock.adobe.com
Naast laminaat, parket en vloerbedekking vertrouwen veel huiseigenaren op kurk om de vloer in woonkamers, slaapkamers en tal van andere delen van het huis te bekleden. Deze vloerbedekking is een echt natuurlijk materiaal dat scoort met tal van voordelen en heeft ook een uitstekende ecologische voetafdruk. Hier kunt u meer te weten komen over hoe deze vloer is gemaakt van kurkpanelen, wat het bijzonder maakt en welke kosten u moet verwachten bij het renoveren van kurkvloeren. Daarnaast krijg je enkele tips om de verbouwing met kurk goedkoper te maken. Als u hebt gekozen voor kurkvloeren, kunt u het beste contact opnemen met een van de vele ambachtelijke bedrijven in uw omgeving die u zullen helpen met dit project en die u op blauarbeit.de zult vinden.
Soorten kurkvloeren
Alle kurkvloeren hebben de grondstof gemeen. Kurk is de ontklede schors van de kurkeik, een boom afkomstig uit de Middellandse Zee en Portugal. De schors wordt met regelmatige tussenpozen geoogst, waarbij de boom dit proces goed overleeft en de schors snel teruggroeit. Flessendoppen worden bijvoorbeeld gemaakt van de kurkschors. Zowel de gesneden als optisch minder mooie schors wordt versnipperd en gemengd met een bindmiddel. Dit vormt blokken die in platen gezaagd kunnen worden. Deze panelen hebben dezelfde materiaaleigenschappen als het originele materiaal kurk en kunnen worden geïnstalleerd als een kurkvloer.
Kurkvloeren onderscheiden zich voornamelijk door hun structuur. Er zijn drie verschillende, pure kurkvloeren. Naast kurktegels, kurkvloeren en kurkmozaïek wordt soms ook kurkvloeren tot de kurkvloeren gerekend. Dit dient echter alleen als basis voor andere vloeren zoals laminaat en vertegenwoordigt dus meer een impactgeluid en warmte-isolatie.
Kurk tegels
Kurktegels zijn uniform gevormde kurkplaten in een relatief klein formaat. Met een dikte van 4 mm hebben deze platen vaak afmetingen van 30 × 60 cm of 60 × 15 cm. Vierkante tegels zijn ook beschikbaar. Door deze vorm kunnen tal van, interessante legpatronen worden gerealiseerd, die ook met parket mogelijk zijn. Daarom worden deze kurkvloeren ook wel kurkparket genoemd.
Kurk vloeren
Afgewerkte kurkvloeren bestaan uit twee lagen. Op de onderste laag kurk wordt een laag hout met de gewenste kleur en nerf aangebracht. Op deze manier kunnen verschillende houten vloeren worden gereproduceerd zonder dat u de voordelen van kurkvloeren hoeft op te geven.
Kurk mozaïek
Met kurkmozaïek zet je interessante accenten in je appartement. Kurkmozaïekvloeren worden gelegd door talloze ronde stukken kurk als matten op het substraat te lijmen en af te dichten met vernis. De openingen tussen de kurkstukken worden opgevuld met voegen. Deze kurkvloer is niet voorzien van fineer, maar door slim de uiteindelijke afdichtings- en voegafmetingen te kiezen, kun je toch creatief aan de slag.
Materiaal
Voor kurktegels en afgewerkte kurkvloeren bedragen de materiaalkosten per vierkante meter tot ongeveer 30 tot 60 euro. De prijsverschillen zijn vooral te wijten aan de verschillende oppervlaktecoatings, de verwerking van de kurk en eventueel aanwezige fineer. Voor deze vloeren wordt onderscheid gemaakt tussen klikkurkvloeren en zelfklevende kurkvloeren, waarbij zelfklevende kurkvloeren zich qua materiaal in het lagere prijssegment bevinden. In hun eigenschappen en het uiterlijk van de afgewerkte vloer verschillen deze varianten niet significant. Een vierkante meter kurkmozaïek kost zo’n 60 tot 70 euro inclusief lijm, voegmiddel en kit.
Type vloer | Materiaalkosten per m² |
---|---|
Klik kurkvloer | 30 – 60 Euro |
Zelfklevende kurkvloeren | 30 – 60 Euro |
Kurk mozaïek | 60 – 70 Euro |
Arbeidskosten
De kosten voor de vakman zijn ook afhankelijk van het feit of de kurkvloer zwevend als een klikkurkvloer wordt gelegd of als een zelfklevende kurk op de vloer wordt gelijmd. Door het nodige voorbereidende werk duurt het leggen van zelfklevende kurkvloeren iets langer dan bij klikkurkvloeren. De kosten voor het leggen van kurkmozaïek zijn zelfs hoger dan die van zelfklevende kurkvloeren, omdat de voegverbinding moet worden ingebracht en de vloer uiteindelijk moet worden afgedicht. Over het algemeen kunt u, afhankelijk van de regio en de werkomstandigheden, de volgende kosten verwachten.
Type vloer | Loonkosten per m² |
---|---|
Klik kurkvloer | 20 – 40 Euro |
Zelfklevende kurkvloeren | 30 – 60 Euro |
Kurk mozaïek | 50 – 90 Euro |
Voordelen
Kies je voor kurkvloeren, dan krijg je een vloer die tal van positieve eigenschappen heeft voor je leefomgeving. Kurkvloer isoleert het slaggeluid uitstekend, is warm en biedt een aangename wandelervaring met zijn verende structuur. Tegelijkertijd is het robuust, gemakkelijk schoon te maken en kan het gemakkelijk worden afgeschuurd in geval van verkleuring. Bovendien kan het door zijn lage dikte gemakkelijk worden gelegd en dus gecombineerd met andere vloeroppervlakken tijdens de renovatie. Last but not least, kurkvloeren dragen ook bij aan de bescherming van het milieu. Kurkeikenbossen zijn een waardevolle habitat voor tal van diersoorten. Vooral in de loop van het minder frequente gebruik van natuurkurk voor flessendoppen, is een grotere afname van kurkeikschors voordelig om deze landschappen te behouden. Daarnaast is kurk een hernieuwbare grondstof en zijn de transportroutes in vergelijking met andere houtsoorten relatief kort.
Nadelen
Kurkvloeren hebben enkele nadelen, die gedeeltelijk kunnen worden gecompenseerd door fineer. Kurk verkleurt dus relatief snel in zonlicht en kan bij dagelijks gebruik worden bekrast. Je kunt beide omstandigheden tegengaan door de kurkvloer te schuren. Daarnaast is kurk een natuurlijke stof die uitzet en samentrekt tijdens temperatuur- en vochtigheidsveranderingen en daarom met een voeg moet worden gelegd. Last but not least zwelt kurk op bij een hoge luchtvochtigheid en kan daarom niet worden gebruikt in de badkamer, in wasruimtes of in de keuken.
Hoe geld te besparen bij het leggen van kurkvloeren
Hoewel kurkvloeren geen bijzonder dure vloerbedekking zijn, is het geprijsd op het middenveld. Daarnaast is er waarschijnlijk niemand die niet graag een paar euro spaart op zijn projecten. Om deze reden zijn hier een paar tips om geld te besparen bij het leggen van kurkvloeren.
Zoek naar goedkope deals: Zoek groothandels en advertentieportals naar koopjes. Doe-het-zelvers misrekenen zich vaak in de berekening of de laatst overgebleven items van een productserie moeten worden weggegooid. Als u hier toegang heeft, kunt u geld besparen. Kurkvloeren uit verschillende bronnen kunnen vaak gemakkelijk worden gecombineerd. U moet ook verschillende aanbiedingen van ambachtslieden verkrijgen en vergelijken.
Doe het zelf: zelfs als u het leggen van de kurkvloer overlaat aan de professionals, zodat u uiteindelijk kunt genieten van een respectabel eindresultaat, kunt u de arbeidskosten met een paar eenvoudige stappen verlagen. Zo kunt u, waar nodig, de oude bekleding zoals tapijt of laminaat uitscheuren en weggooien. Gaten in het substraat kunnen worden gecompenseerd met vulmiddel. Hierdoor kunnen de ambachtslieden zich concentreren op het kernwerk.
Controleer de pakketprijs: Veel ambachtslieden bieden vaste tarieven voor grotere gebieden. Deze zijn vaak lager dan de prijzen voor werkuren per uur. Vraag naar dergelijke aanbiedingen en controleer de aanbiedingen van verschillende bedrijven zorgvuldig.
Hoogwaardig materiaal bespaart op de lange termijn geld: zelfs als u tijdens de renovatie iets meer geld moet uitgeven, is het de moeite waard om niet de goedkoopste kurktegels te kopen. Afhankelijk van het materiaal slijt de kurkvloer meer of minder snel. Hoewel u een nuttige levensduur van 15 jaar moet verwachten voor kurktegels van gemiddelde kwaliteit, kunt u een hoogwaardige kurkvloer nog een paar jaar gebruiken en op de lange termijn geld besparen.
Hier vindt u alternatieven voor kurkvloeren: