Hoe werken automatische irrigatiesystemen?

Intrekbare gazonsproeier voor irrigatie



Laatst bijgewerkt op juli 9, 2021 door Energiebesparen

In principe werkt een automatisch irrigatiesysteem vrij eenvoudig. Je hebt alleen een kraan nodig, als alternatief is een stortbak met pomp mogelijk. Hierop wordt dan een drukregelaar met filter aangesloten. Achter dit filter bevindt zich op zijn beurt de hoofdslang. Dit is het hart van het automatische irrigatiesysteem. Van deze hoofdslang vertakken zich dan veel kleine slangen, die vervolgens naar uw individuele potten en planten leiden. De slangen kunnen individueel worden aangepast door verschillende aansluitingen en takken. Op de kleine slangen die rechtstreeks naar je planten leiden, zitten kleine openingen waaruit het water ontsnapt. Deze kleine openingen kunnen in de meeste systemen individueel worden geregeld en dus ook individueel worden geregeld. Hiermee kunt u de hoeveelheid water aanpassen aan de verschillende planten die bewaterd moeten worden. Er zijn echter ook systemen mogelijk waarbij uit alle openingen dezelfde hoeveelheid water ontsnapt. Dergelijke systemen zijn vooral geschikt als u veel vergelijkbare planten wilt irrigeren.

Afhankelijk van de eisen van de klant kunnen dergelijke systemen ook ondergronds worden gelegd. Maar dan heb je een speciale opening nodig die de potten kan binnendringen om van onderaf water te geven. Het is ook mogelijk om een sensor te installeren die het vocht in de grond meet en de gemeten waarde automatisch doorgeeft aan een ander apparaat dat aan de kraan is bevestigd. Dit apparaat ontvangt vervolgens de gemeten waarde en regelt de hoeveelheid water indien nodig. Je hoeft dus niet eens de kraan aan en uit te draaien. Dit wordt ook zelfstandig overgenomen door uw automatische irrigatiesysteem.



Wat zijn de voordelen van automatische irrigatie?

Automatische irrigatiesystemen, mits goed aangesloten en afgesteld, bieden veel voordelen ten opzichte van handmatige irrigatie. Allereerst bespaart u veel tijd als u een automatisch irrigatiesysteem gebruikt. Je hoeft niet langer gieters te vullen en elke plant afzonderlijk water te geven. Het irrigatiesysteem hoeft maar één keer te worden opgezet en doet nu zijn werk helemaal vanzelf. Bovendien, zelfs als u voor een langere periode weg bent, hoeft u zich nergens zorgen over te maken, maar kunt u het werk aan uw irrigatiesysteem toevertrouwen.

Daarnaast kunt u uw waterverbruik ook verminderen door gebruik te maken van een automatisch irrigatiesysteem. Hoewel met de hand water geven vaak veel water verspilt omdat de planten niet precies bewaterd kunnen worden of er simpelweg te veel water per plant wordt gebruikt, bestaat dit gevaar niet bij het gebruik van een automatisch irrigatiesysteem. Het systeem gebruikt slechts zoveel water als de individuele planten daadwerkelijk nodig hebben. Bovendien gaat hier geen water verloren, omdat de systemen heel specifiek en precies irrigeren. Het gebruik van zo’n systeem zal dus ook een positief effect hebben op je waterfactuur.

Daarnaast biedt automatische irrigatie u de mogelijkheid om zelfs veeleisende planten optimaal te laten gedijen. Met name planten die zeer regelmatig water nodig hebben, zoals tomaten, gedijen vaak beter bij automatisch water geven dan bij water geven met de hand. Want bij gebruik van een automatisch systeem krijgt de plant gegarandeerd precies de hoeveelheid water die hij dagelijks nodig heeft. Bij het met de hand gieten is zo’n nauwkeurige dosering vaak niet mogelijk.

Welke soorten systemen zijn er?

Automatische irrigatiesystemen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. In principe kan onderscheid worden gemaakt tussen systemen voor balkons, tuinen en kamerplanten.

Automatische irrigatiesystemen voor balkons zijn erg handig als u bloem- of plantenbakken op uw balkonleuning hebt geïnstalleerd en deze planten niet zelf water wilt geven. Dergelijke systemen voor balkonbakken worden vaak rechtstreeks op een kraan of op een regenton of stortbak aangesloten. In het laatste geval is echter een extra filter vereist, zodat de leidingen van het irrigatiesysteem niet verstopt raken. Balkonboxen zijn meestal maar kleine hoeveelheden water, dus je kunt vaak druppel voor druppel laten vallen hoeveel water er moet vrijkomen. Er moet echter worden opgemerkt dat de leidingen van het irrigatiesysteem vaak bovengronds lopen en dus zichtbaar zijn.

Daarnaast zijn er ook automatische wateren.systemen voor binnen- en potplanten. Hier kunt u meestal een groot aantal potten (meer dan 10 in de meeste systemen) automatisch leveren met een enkel irrigatiesysteem. Omdat dergelijke systemen vaak binnenshuis worden gebruikt, zijn ze bijzonder geschikt voor een uitbreiding met een vochtigheidssensor en een irrigatiecomputer. Dan werkt het systeem helemaal alleen en hoef je je nergens zorgen over te maken.

Naast systemen voor balkons of potplanten zijn er ook systemen die de irrigatie van de hele tuin overnemen. Als u echter uw hele tuin met een dergelijk systeem wilt uitrusten, is het meestal een groter project. Omdat er hier veel details zijn om te overwegen, moet u ook contact opnemen met professionals voor tuinieren en landschapsarchitectuur. Zij adviseren u dan over de mogelijke opties en verschillende systemen en kunnen ook inspelen op uw individuele wensen en behoeften. Met een dergelijk systeem worden vervolgens alle componenten op elkaar afgestemd, zodat een optimale irrigatie van alle planten en gazons is gegarandeerd. Bovendien zijn dergelijke grote systemen altijd uitgerust met meerdere sensoren en een centrale irrigatiecomputer die de volledige waterafgifte regelt.

Hoe vind ik het juiste systeem?

Allereerst moet u overwegen waarvoor u het irrigatiesysteem wilt gebruiken. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er verschillende soorten om uit te kiezen. Bovendien moet u bepalen waar uw budget voor een dergelijk irrigatiesysteem ligt. U kunt dan zoeken naar geschikte systemen. U moet altijd systemen van verschillende providers vergelijken om het systeem te vinden dat het beste bij u past. Als u op zoek bent naar een systeem dat automatisch uw hele tuin irrigeert, moet u in geval van twijfel contact opnemen met de experts en deskundig advies inwinnen.

Lees meer

Deel artikel: