“Geloof verlegt bergen”, wordt er meestal gezegd. Maar in het Harzgebergte verplaatsen ambachtslieden momenteel een hele kerk met meer dan vijf kilometer.
Veel wandelaars kennen de staafkerk Stiege. Het ligt – inmiddels moet gezegd – op het terrein van een longsanatorium bij het dorp Stiege, tussen Quedlinburg en Blankenburg/Harz.
Het stond er ongeveer 100 jaar en was te bewonderen door wandelaars. Het heilige gebouw is ontworpen in de stijl van de Noorse staafkerken, inclusief drakenkoppen. Een Scandinavische patiënt zou de kerk uit dankbaarheid hebben geschonken omdat hij in het sanatorium van tuberculose werd beroofd. In mei 1905 werd de kerk ingewijd.
Het longsanatorium werd echter gesloten na de val van de Berlijnse Muur. Daardoor verloor ook de kerk haar belang. De kerk werd steeds vaker het slachtoffer van vandalisme, daarom werd het interieur in 2011 gesloten.
Maar de inwoners van Stiege waren en zijn de kerk die hen na aan het hart ligt. Daarom werd in december 2014 een vereniging voor het behoud van het kerkgebouw opgericht. Er werd besloten om de kerk te ontmantelen en te herbouwen in het dorp.
Van timmerlieden tot elektriciens, van dakdekkers tot timmerlieden, van metselaars tot decorateurs, tal van ambachtslieden en vele ambachtelijke bedrijven uit de regio zijn betrokken bij het project. In november 2020 werd de kerk stuk voor stuk ontmanteld. In afzonderlijke delen werd de kerk verplaatst naar de nieuwe locatie, waar ze stuk voor stuk wordt herbouwd. Een groot puzzelspel.
Steffen Behrens, een opgeleide timmerman, begeleidt het bouw- en puzzelwerk als projectmanager namens “Werkstätten für Denkmalpflege GmbH Quedlinburg”. In onze nieuwste podcastaflevering “Fit fürs Handwerk” legt Steffen Behrens uitgebreider uit hoe de verhuizing van een hele kerk werkt.
Het is optimistisch dat de kerk deze zomer overeind komt te staan. Voor de “Dag van het Open Monument” in september moet de verplaatste kerk toegankelijk zijn. Op de nieuwe locatie in Stiege moet de staafkerk een landmark van de regio worden onder de naam “Harzer Drachenkapelle”.