Laatst bijgewerkt op December 13, 2021 door A. Mroos
Beeld: benjaminnolte / stock.adobe.com
Gebouweigenaren zijn terughoudend om winter en sneeuw te zien, omdat de opruimplicht betekent dat eigendommen en de paden ervoor tussen 7.00 en 20.00 uur vrij van sneeuw en ijs moeten worden gehouden. Doe je dit niet, dan ben je aansprakelijk voor ongevallen op en voor de woning en beschermt de verzekering niet meer. Om deze reden is het de moeite waard om een professionele winterservice te gebruiken voor het verwijderen en verspreiden van sneeuw en om prijzen te vergelijken.
Tevreden
- Alle kosten in detail
- Wie moet zorgen voor de winterdienst – verhuurder of huurder?
- Is een professionele winterservice de moeite waard?
- Is het mogelijk om de kosten van de winterdienst af te trekken van de belasting?
- Welk gruis is het meest geschikt in de winter?
- Hoe en wanneer te verspreiden?
- Wat gebeurt er als er geen winterdienst wordt uitgevoerd?
Verzenden | Land en kleine steden | Steden |
---|---|---|
Handspeling | 1,75 | 7 |
Machinespeling | 1,25 | 4,50 |
Gruis | 0,35 | 0,35 |
Alle kosten in detail
Er zijn verschillende opties voor facturering. In de meeste gevallen factureert u op vierkante meters. Sommige bedrijven maken echter ook package deals voor de maanden november tot en met maart. Of dit de moeite waard is moet je in individuele gevallen uitrekenen, want een zachte winter kan ervoor zorgen dat je teveel betaalt.
Materiaalkosten – grit
Het gruis zelf is veel goedkoper dan de arbeidskosten voor opruimen en verspreiden. Meestal is het grit, dat tussen de 20 en 50 cent per vierkante meter kost. Hoe meer je tegelijkertijd koopt, hoe hoger de kortingen mogelijk zijn. Bedrijven of verhuurders met veel gebouwen hebben hier een klein voordeel.
Loonkosten – inklaring en spreiding
Twee factoren spelen een belangrijke rol in de loonkosten: het type ontruiming en de locatie. Gebeurt het opruimen met de hand of met een machine? Machinespelingen zijn goedkoper. Is de woning meer landelijk of in een grote stad? Over het algemeen kan worden aangenomen dat de prijzen per vierkante meter op het platteland meestal lager zijn en toenemen naarmate de stad dichter bevolkt is. Dit is echter geen reden om je zorgen te maken, omdat de gebieden in steden ook veel kleiner zijn.
Een vast tarief op afroep is ook gebruikelijk. Dit maandelijkse vaste tarief van zo’n 20 tot 60 euro compenseert het feit dat winterdiensten voor veel klanten vaak heel spontaan moeten zijn als het plots sneeuwt. Tussendoor kan het echter ook lang stil blijven.
Toeslagen voor vakanties en nachten
Vakantietoeslag: 50% – 75%
Nachttoeslag: 30% – 40%
Winterservice in het weekend of op feestdagen kan ongeveer 50 tot 75 procent duurder zijn. Ook bij nachtwerken – dus tussen 20.00 en 05.00 uur – moet je rekenen op een toeslag van 30 tot 40 procent.
De hier vermelde prijzen zijn slechts indicatief. De werkelijke kosten variëren afhankelijk van de regio en de werking. Om een beter overzicht te krijgen, is het de moeite waard om aanbiedingen te krijgen van winterservicebedrijven in de regio.
Wie moet zorgen voor de winterdienst – verhuurder of huurder?
Dit is geregeld in de huurovereenkomst. Als het daar wordt voorgeschreven, moeten de huurders er om de beurt voor zorgen. Anders moet de verhuurder het zelf doen, een conciërge of ander bedrijf inhuren voor de winterdienst. In de huurovereenkomst moet ook worden gespecificeerd welke huurder wanneer verantwoordelijk is. Dit voorkomt ruzies tussen buren.
Is een professionele winterservice de moeite waard?
Dit hangt vooral af van hoe groot de woning is en hoeveel je zelf kunt en wilt doen. De verplichting om de verkeersveiligheid te waarborgen ligt bij de eigenaar. Als u de woning niet beveiligt en er gebeurt een ongeluk als gevolg van gladde omstandigheden of een daklawine, dan bent u aansprakelijk en kan het duur zijn.
Zeker bij veel of grotere panden, bijvoorbeeld als verhuurder of vastgoedbeheerder, kun je de trottoirs overigens niet eens vrijmaken. U moet er dan zeker van zijn dat de winterdienst wordt gedaan door een professioneel bedrijf en dat het werk gewetensvol wordt uitgevoerd. Om deze reden moet u niet alleen naar de prijs kijken. Extreem goedkope aanbiedingen helpen je niet als het werk niet grondig is.en er ontstaat een aansprakelijkheidsrisico.
Is het mogelijk om de kosten van de winterdienst af te trekken van de belasting?
Als u een winterdienst in gebruik neemt, kunt u de kosten soms fiscaal declareren. Ongeveer 20 procent van de loonkosten voor de winterdienst kan via de belastingaangifte van de inkomstenbelasting worden afgetrokken. In totaal kunnen bedragen tot maximaal 20.000 euro worden herkend, waardoor tot 4000 euro per jaar kan worden bespaard. Daarnaast kunnen ook de kosten voor het gruis in mindering worden gebracht op de belasting.
Welk gruis is het meest geschikt in de winter?
Grind en gruis worden het meest gebruikt. U kunt echter ook zand- of lavakorrels gebruiken. Strooizout mag niet meer worden gebruikt, omdat het tijdens het ontdooien in de grond terechtkomt en de planten en dieren in het gebied schaadt. Om die reden is het ook in veel gemeenten verboden. Sommige steden maken echter uitzonderingen op bijzonder gevaarlijke plaatsen.
Hoe en wanneer te verspreiden?
Op trottoirs moet je opruimen en strooien zodat twee mensen elkaar kunnen passeren. Een breedte van 1,20 meter is hiervoor voldoende. Op minder gebruikte gebieden – zoals een binnenplaats – zijn smallere paden voldoende, zolang alle belangrijke plekken toegankelijk zijn. Gladde oppervlakken moeten altijd worden verspreid voordat u begint met sneeuwruimen.
Dit werk moet je altijd doen als het gesneeuwd heeft of er kans is op zwart ijs. De exacte tijden worden bepaald door de gemeente, maar die zijn meestal tussen 7.00 en 20.00 uur. De maand doet er bij de verstrooiingsverplichting niet toe. Het is altijd van toepassing wanneer het weer het dicteert.
Zodra de winter ten einde loopt en de lente voor de deur staat, is er nog een laatste taak voor de winterdienst om te vervullen: in het voorjaar moet het gruis dat over de winter is verspreid, zoals gruis of zand, nog steeds worden verwijderd en afgevoerd. Het Federale Hof van Justitie heeft ook al geoordeeld dat deze taak verplicht is.
Wat gebeurt er als er geen winterdienst wordt uitgevoerd?
Als u de veiligheidsplicht nakomt, begaat u een administratieve overtreding en zijn boetes tot 50.000 euro mogelijk. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat iemand uitglijdt en zichzelf verwondt op het trottoir voor het pand of erop. Deze kosten en problemen moeten worden bespaard voor jezelf en je medemensen. Een bord met de tekst “Enter at your own risk” kan het schuldgevoel verminderen, maar beschermt niet tegen boetes.