Huizen isoleren – mogelijkheden en hun kosten

Zwarte isolatie op een huis, nog niet af. Steigers staan voor het huis.



Laatst bijgewerkt op juli 12, 2022 door Energiebesparen

Foto door maho – stock.adobe.com

Of het nu gaat om stijgende energieprijzen, klimaatverandering of gewoon meer wooncomfort – er zijn tal van goede redenen om het huis te isoleren. Vooral oudere huizen kunnen worden opgewaardeerd door verschillende isolatiemaatregelen. Een betere energiebalans en een kleinere elektriciteits-, gas- of stookolierekening zorgen ervoor dat de investeringen zichzelf in slechts enkele verwarmingsseizoenen terugverdienen. Maar in welke gevallen heeft nieuwe gebouwisolatie zin of zelfs wettelijk verplicht? Wat zijn de mogelijkheden en welke kosten zijn te verwachten? En hoe kunnen overheidsfinancieringsprogramma’s u ondersteunen bij de energiezuinige renovatie van uw huis? Lees dit artikel voor meer informatie over deze onderwerpen. Als u uw woning wilt isoleren of op zoek bent naar een energieadviseur die uw gevel, dak en ramen op zwakke punten onderzoekt, vindt u tal van experts op blauarbeit.de die u graag helpen en adviseren.



Tevreden

  1. Wettelijke vereisten – wat moet worden geïsoleerd en wanneer?
  2. Wanneer het zinvol is om de isolatie te vernieuwen
  3. Isolatiemogelijkheden voor het dak en hun kosten
  4. Isolatiemogelijkheden voor de gevel en hun kosten
  5. Ondersteuning voor isolatie van huizen

Wettelijke vereisten – wat moet worden geïsoleerd en wanneer?

Als je een huis koopt of renoveert, moet je misschien iets aan de isolatie doen om geen zware boetes te riskeren. Zo moeten daken volgens de Bouwwet geïsoleerd worden als ze als woonruimte worden gebruikt. Als deze kamer alleen wordt gebruikt als een onverwarmde opslagruimte, moet u in plaats daarvan het bovenste plafond van het gebouw isoleren. Voor huiseigenaren is er sprake van grandfathering als je sinds 2002 in het huis woont. Huizenkopers hebben een periode van twee jaar om deze thermische isolatie aan te passen.

Woninggevels moeten tijdens de renovatie opnieuw worden geïsoleerd als hun warmteoverdrachtscoëfficiënt (“U-waarde”) niet voldoende laag is. Dit is het geval zodra minimaal 10 procent van het geveloppervlak wordt gerenoveerd. In beide gevallen is een U-waarde van 0,24 W/(m²K) of lager doorslaggevend en moet deze na de renovatiemaatregelen worden gehaald. Als deze maatregelen niet worden uitgevoerd, kan een boete van maximaal 50.000 euro worden opgelegd.

Wanneer het zinvol is om de isolatie te vernieuwen

Ook als u niet wettelijk verplicht bent om te isoleren, kan het verbeteren van de U-waarde van uw gevel of dak de moeite waard zijn. Dit is vaak het geval wanneer het gebouw wat ouder is. Dit is vooral handig voor gebouwen gebouwd in 1980 of ouder, omdat deze gebouwen vaak geen of onvoldoende isolatie hebben in kritieke gebieden. Dit geldt voor meer dan 40 procent van de appartementen in Duitsland. In het geval van nieuwere gebouwen kan een energiezuinige renovatie economisch zinvol zijn. In dit geval moet u de individuele beslissing afhankelijk maken van een energierapport van een ervaren energieadviseur. Tal van bedrijven die gespecialiseerd zijn in energiezuinige renovatie geven energierapporten uit en detecteren zwakke punten zoals rolluikdozen of oude raamisolatie en slecht sluitende deuren, zelfs in goed geïsoleerde gevels. Op blauarbeit.de vindt u een competente energieconsulent bij u in de buurt die u individueel zal adviseren.

Vind een isolatiebedrijf

Isolatiemogelijkheden voor het dak en hun kosten

Als u uw ongeïsoleerde dak wilt omzetten in woonruimte of een huis met een niet-geïsoleerd dak wilt kopen, zijn er enkele manieren om de thermische isolatie te verbeteren. U kunt de isolatie realiseren als tussenliggende nasolsolatie, nabosolatie of onderstroomisolatie. Alle vermelde prijzen zijn gerelateerd aan het materiaal en de arbeidskosten.

Tussenliggende spantisolatie

In het geval van tussenliggende spantisolatie wordt het isolatiemateriaal tussen de spanten geplaatst en bedekt met een gipsplaatpaneel en dampscherm. Om het isolatiemateriaal op deze kleine dikte de gewenste U-waarde te laten bereiken, moeten hoogwaardige en overeenkomstig dure isolatiematten worden gebruikt. Minerale wol of organische materialen zoals hennep, schapenwol of cellulose komen veel voor. De prijs per vierkante meter is 70 tot 120 euro.

Rafter isolatie

Bij onderrafter isolatie wordt de isolatielaag onder de spanten aangebracht. Dit vermindert het volume van de geïsoleerde ruimtes omdat:er worden geen hoge eisen gesteld aan de isolatieplaten, die ook zeer eenvoudig te installeren zijn. Uitgespuugd polystyreen, minerale wol, cellulose of hennep worden het meest gebruikt. Je kunt rekenen op een prijs per vierkante meter van 30 tot 80 euro.

Rafter isolatie

Rafter isolatie heeft alleen zin voor renovatiewerkzaamheden als het dak nieuw is afgedekt. Het isolatiemateriaal wordt tussen spanten en dakbedekking gemonteerd en kan dus in elke dikte worden geïnstalleerd zonder de leefruimte te verminderen. Mogelijke materialen zijn polyurethaan of schapenwol. De kosten voor zuivere dakspantenisolatie bedragen 130 tot 200 euro, maar een groot deel van deze kostenposten zoals de steigers of het verwijderen en blootleggen van de dakpannen ontstaan sowieso bij het herstel van het dak. Als je deze buiten beschouwing laat, zijn de kosten vergelijkbaar met onderrafter isolatie.

Vind een isolatiebedrijf

Isolatiemogelijkheden voor de gevel en hun kosten

De isolatie van gevels in zijn varianten heeft grote gelijkenis met dakisolatie. U heeft de keuze tussen binnenisolatie, gevelisolatie met vliesgevel, gevelisolatie met thermisch isolatiecomposietsysteem en kernisolatie.

Voering

Analoog aan de spantisolatie wordt het isolatiemateriaal bij binnenisolatie aan de binnenkant van de huismuur bevestigd. Ook hier wordt de leefruimte verkleind, daarnaast is de installatie veeleisend. In veel gevallen is deze isolatievariant de enige optie en kost 50 tot 100 euro per vierkante meter.

Gevelisolatie met vliesgevel

Kies je voor dit type gevelisolatie, dan wordt er een vliesgevel geplaatst als gevelbekleding van de eigenlijke gevel. Deze is niet alleen verkrijgbaar in veel verschillende varianten en siert elke huismuur, maar bevat ook isolatiemateriaal. Door de achterventilatie van de vliesgevel heeft schimmel hier geen kans op het isolatiemateriaal. Deze oplossing is vrij duur met 150 tot 250 euro per vierkante meter, maar vervult naast isolatie ook veel nuttige functies.

Gevelisolatie met thermisch isolatiecomposietsysteem

Achter deze wat lijvige aanduiding schuilt het principe dat isolatiemateriaal op de gevel wordt aangebracht, dat vervolgens verborgen zit achter een laag gips of verf. Deze oplossing is vooral de moeite waard voor een nieuwe pleistering van de huismuur, omdat de kosten voor steigers en gips of verf in beide gevallen worden gemaakt. Ze zijn goed voor ongeveer de helft van de totale kosten van 75 tot 200 euro per vierkante meter.

Kernisolatie

Dit type gevelisolatie is bijzonder goedkoop en praktisch, maar alleen geschikt voor gebouwen met meerlaagse gevels. Hier wordt een isolatiemateriaal in de spouw tussen de gevelwanden geblazen, waarbij hiervoor gaten in de muur worden geboord en deze na de werkzaamheden weer worden gesloten. De kosten zijn bijzonder laag met 15 tot 50 euro en maken de gevelisolatie een waardevolle investering voor eigenaren van een huis dat op deze manier is gebouwd.

Vind een isolatiebedrijf

Ondersteuning voor isolatie van huizen

Als energie-efficiënte renovatie komt de isolatie van huismuren of daken in aanmerking voor financiering via tal van programma’s van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). U kunt kiezen tussen aantrekkelijke leningaanbiedingen met lage rentetarieven en een lange termijn of financieringspotten die u tot 50% van de kosten vergoeden, afhankelijk van de bereikte energie-efficiëntieklasse. De voorwaarde voor de goedkeuring van deze subsidies is dat u het werk laat uitvoeren door een bewezen energie-efficiëntie-expert die certificeert dat de bijbehorende efficiëntieklasse is behaald. Op blauarbeit.de vindt u tal van bedrijven die deze kwalificatie hebben en u hier graag ondersteunen. Bovendien moet de aanvraag vóór de start van de werkzaamheden worden ingediend. Dankzij de huidige grote stormloop op dit soort subsidies is het de moeite waard om snel te reageren op opkomende financieringspotten en de bijbehorende aanvragen te bespreken en in een vroeg stadium samen te werken met het bedrijf van uw keuze.

Deel artikel: