Huurkoop voor onroerend goed

Vrouw houdt een sleutel in haar hand, een woonkamer op de achtergrond



Foto door simona – stock.adobe.com

Veel mensen dromen ervan om een eigen huis te bezitten. Maar de realisatie van deze droom faalt voor velen vanwege het gebrek aan eigen vermogen, wat nodig is voor het verkrijgen van hypothecaire leningen. Dit is echter geen reden om al zijn dromen overboord te gooien. Want als u niet het nodige kapitaal voor uw woning kunt ophalen, is de huurkoop voor u een praktisch alternatief voor de klassieke vastgoedaankoop.

Tevreden



  1. Hoe werkt huurkoop?
  2. Voor- en nadelen
  3. Wanneer is huurkoop de moeite waard?
  4. Waar u rekening mee moet houden bij het huren van een woning

Hoe werkt huurkoop?

Een huurkoop is een bijzondere vorm van vastgoedkoop, waarbij een huurder in de gelegenheid wordt gesteld om de woning die hij heeft gehuurd na een vaste periode te kopen. In de meeste gevallen is de periode ongeveer tien tot 20 jaar. Totdat de deadline is verstreken, wordt de woning klassiek verhuurd aan de huurder. Pas bij de aankoop van de woning wordt de huurder dan eigenaar van het object.

Bij huurkoop wordt de woning voornamelijk afbetaald door de maandelijkse huurbetalingen van de huurder aan de verhuurder. Het hieraan bespaarde bedrag wordt verrekend met de overeengekomen koopprijs op het moment van aankoop. De eigenaar van de woning mag echter een deel van de maandelijkse huurbetalingen als huur voor zichzelf behouden. Afhankelijk van de overeenkomst is dus een extra saldo verschuldigd op het moment van aankoop. Dienovereenkomstig is noch basisvermogen noch hypothecaire lening theoretisch vereist voor een huurkoop. In de meeste gevallen moet echter een eerste aanbetaling worden gedaan aan het begin van de huurkoop, die meestal overeenkomt met 20% van de overeengekomen aankoopprijs van onroerend goed.

Hoe hoog de koopsom voor de woning is, is al bij aanvang van de huurkoop overeengekomen in het kader van een huurkoopovereenkomst tussen de verhuurder van de woning en de huurder. In principe bestaat de huurkoopovereenkomst uit twee delen, waarbij het enerzijds gaat om de huurovereenkomst en anderzijds om de koopovereenkomst voor de latere verwerving van het onroerend goed. Daarnaast regelt de huurkoopovereenkomst wettelijk de rechten en plichten van beide contractpartijen. Nadat de huurkoopovereenkomst is opgesteld, moet deze, net als elk ander vastgoedcontract, nog steeds door een notaris worden gelegaliseerd voor zijn geldigheid.

Huurkoop is dus een aantrekkelijk alternatief voor klassieke vastgoedfinanciering en biedt ook mensen met minder of geen kapitaal de kans om hun droom van een eigen huis te vervullen. Bij het huren van onroerend goed moet u er echter op letten dat verborgen kosten of te hoge aankoopprijzen voor het onroerend goed deze aankoopoptie soms duurder maken dan relatief normale hypotheekleningen.

Voor- en nadelen

Net als bij andere soorten financiering, moet u alle voor- en nadelen van huurkoop afwegen.

Voordelen

Kortom, er zijn enkele voordelen voor u bij het huren van huur. U profiteert bijvoorbeeld van stabiele tarieven met deze vorm van financiering. Dit komt omdat de te betalen maandelijkse termijnen in de vorm van de maandelijkse huur altijd hetzelfde blijven gedurende de overeengekomen looptijd van de huurkoopovereenkomst. Zo kunnen de kosten van huurkoop worden gepland en ook onafhankelijk van de ontwikkelingen in de rentetarieven. Daarnaast heb je geen lening nodig voor een huurkoop en is er dus geen bank betrokken bij het aankoopproces. In tegenstelling tot andere vormen van financiering, vereist huurkoop geen lening. Dit is een geweldige kans om hun wens voor hun eigen eigendom te vervullen, vooral voor groepen mensen die bijvoorbeeld geen lening van de bank krijgen vanwege hun beroep of vanwege een laag eigen vermogen.

Nadelen

Ondanks deze talrijke voordelen, die op het eerste gezicht vrij overtuigend lijken, moet u ook omgaan met de nadelen bij het huren van een huurkoop. Want het huurkoopmodel kent ook enkele valkuilen, waarover je je van tevoren moet informeren. Het is dus belangrijk om te weten dat woningen die te huur worden aangeboden vaak minder aantrekkelijk of moeilijk te verkopen woningen zijn. In deze gevallen wordt het huurkoopmodel gebruikt als laatste redmiddel om een koper voor het onroerend goed te vinden. Daarnaast zijn de financiële voorwaarden van een huurkoop vaak niet erg aantrekkelijk en soms beduidend slechter dan relatief.een banklening. Dit komt door de hoge huren, die meestal aanzienlijk hoger zijn dan de lokale vergelijkende huurprijs in het kader van huurkoop. Daarnaast zijn er extra kosten, die bijvoorbeeld worden gemaakt voor de afsluitvergoeding. Door deze hoge lasten is het kopen van een woning vaak duurder dan wanneer u de woning direct zou kopen. Daarnaast heeft u geen recht op subsidies voor huurkoop. Dit is een belangrijk aspect, vooral voor jonge gezinnen, die in de meeste deelstaten aantrekkelijke subsidies of kortingsleningen van de staat zouden ontvangen voor de aankoop of bouw van een woning. Een ander nadeel vloeit voort uit het juridische feit dat de huurder nog geen eigenaar is van de woning vóór de daadwerkelijke aankoop. De huurder heeft in deze periode dan ook geen inspraak als het gaat om bouwkundige maatregelen op het terrein.

Wanneer is huurkoop de moeite waard?

Kortom, een huurkoop is een praktisch alternatief voor de klassieke aankoop van onroerend goed. Dit aantrekkelijke alternatief is vooral de moeite waard voor groepen mensen die het anders moeilijk zouden vinden om een lening bij de bank te krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jonge gezinnen die weinig of geen eigen vermogen hebben. Maar ook zzp’ers en zzp’ers en ondernemers die net zzp’er zijn geworden of actief zijn in een onzekere branche als de gastronomie, vinden het door hun fluctuerende inkomen meestal lastig om een banklening te krijgen. Daarom kan huurkoop zinvol zijn voor deze groepen mensen. Het is echter bijzonder relevant om op de hoogte te zijn van de extra maandelijkse last die voortvloeit uit een huurkoop. Het is belangrijk om realistisch in te schatten of een dergelijke last op elk moment kan worden gedragen, zelfs met een onregelmatig inkomen.

Een huurkoop is ook de moeite waard als een woning binnen een gezin verkocht moet worden. Op deze manier kan een eigendomsoverdracht voorzichtig en veilig worden geregeld.

Waar u rekening mee moet houden bij het huren van een woning

Als u een woning door huurkoop wilt kopen, moet u vooraf nadenken over de financiering, het object en de huurkoopovereenkomst.

Vastgoed

Vergelijk de geschatte huurkoopprijs met de lokale huur of met de lokale aankoopprijzen van onroerend goed. Als de prijs van het onroerend goed dat wordt aangeboden voor huurkoop aanzienlijk hoger is, moet u liever op zoek gaan naar een ander object. Volgens het arrest van het Federale Hof van Justitie mogen de huurprijzen in het kader van huurkoop niet hoger zijn dan 50% van de lokale huur. Ook van bijzonder belang is de herziening van het kadaster. U moet erop letten of juridische claims van derden of andere lasten op het te koop staande onroerend goed worden geregistreerd.

Financiering

Als onderdeel van de financiering moet u zich bewust zijn van uw maandelijkse last. Bereken uw werkelijke last uit alle gemaakte kosten. Naast de maandelijkse termijnen en de aanbetaling moet je ook rekening houden met de resterende aankoopprijs en eventuele kosten voor renovatiewerkzaamheden. Zodra de werkelijke last is berekend, moet u overwegen of u dit bedrag maandelijks kunt dekken. Het is ook van bijzonder belang om na te gaan of de financiering van de huurkoop kan worden voortgezet, zelfs in geval van een mogelijke ziekte of werkloosheid.

Huurkoopovereenkomst

In het kader van de huurkoopovereenkomst moet worden verduidelijkt wie de kosten van renovatiewerken tijdens de huurperiode zal betalen. Daarnaast moet besproken worden hoe de gedane huurbetalingen worden geïnvesteerd en of u als huurder deelneemt aan de resulterende investeringswinst. Bovendien moet de bescherming van het onroerend goed worden bepaald om aan de veilige kant te zijn, zelfs in het geval van insolventie van de verhuurder. Verder moet u voor uzelf onderhandelen over een hoog aflossingsaandeel in het kader van de huurkoopovereenkomst. Dit moet minimaal 80% van de huursom zijn, zodat de huurkoop zich uiteindelijk voor u terugbetaalt. Omdat het aflossingspercentage lager is dan 80%, kan de huur plus rente uiteindelijk aanzienlijk duurder zijn dan bijvoorbeeld een conventionele aankoop van onroerend goed. Ook van bijzonder belang is de notariële certificering van de huurkoopovereenkomst, omdat deze niet effectief is zonder de notaris.

Deel artikel: