Hydrocultuur – mooie planten zonder aarde



Water, lucht, voedingsstoffen en zonlicht – dat is alles wat nodig is om een plant te stimuleren om te groeien en gezond te houden. In feite kunnen veel planten zelfs in het wild volledig zonder grond rondkomen, en ongedierte en onjuiste samenstellingen van de aarde kunnen planten ernstig aantasten. Om deze reden ligt het idee voor de hand om het zonder potgrond te doen en planten alleen in water te laten groeien. Hydroponics is de verzamelnaam voor alle methoden waarmee dit idee wordt gerealiseerd. Het wordt niet alleen gebruikt voor kantoorplanten, maar ook voor professionele teelt en landbouw, en tal van projecten werken eraan om de landbouw van de toekomst mogelijk te maken met hydrocultuur. Lees meer over het kweken van mooie en gezonde planten in hydrocultuur in uw kantoor of thuis.

Definitie en geschiedenis

Definitie

Hydroponics beschrijft een proces waarbij planten groeien zonder aarde. In kamerplanten en tuinbedden dient geëxpandeerde klei als substraat om de wortels ondersteuning te geven. Vanwege de gesloten structuur en lage dichtheid is de geëxpandeerde klei ideaal om de planten vast te houden zonder interactie met hen of het water. Een bijzondere vorm van hydrocultuur is hydrocultuur, waarbij ook het substraat wordt weggelaten en de planten in speciale manden worden bewaard. Hydrocultuur vertrouwt niet op zuiver, bemest water, maar op een speciale voedingsoplossing die wordt verplaatst met een circulatiepomp. Andere vormen van hydrocultuur zijn het gericht overstromen van velden, bijvoorbeeld bij de rijstteelt, of het kweken van planten die van nature alleen in het water groeien. Hoewel deze technologieën een belangrijk onderdeel vormen van werk en onderzoek in de plantkunde en de landbouw, zijn ze onbeduidend voor particuliere huishoudens dankzij hun complexe werking. Om deze reden verwijst dit artikel alleen naar hydrocultuur met geëxpandeerde klei als substraat.

Geschiedenis

Het eerste wetenschappelijke bewijs voor teeltmethoden in hydrocultuur is te vinden in het leerboek “A Natural History”, geschreven door Francis Bacon in 1627. Terwijl de Britse polymath zich vooral toelegde op de plantenteelt, werd het eerste echte wetenschappelijke werk in het midden van de 19e eeuw geschreven door Julius von Sachs en Wilhelm Knopp. Op dat moment was het al bekend welke chemische elementen nodig waren voor de groei van planten, en dus voerden de twee biologen experimenten uit met planten, die ze groeiden in water vermengd met voedingsstoffen. In de eerste helft van de 20e eeuw vestigde hydrocultuur zich eindelijk als een tak van de plantkunde en was gemeengoed geworden in tuinen en landbouw, evenals in kamerplanten.



Voor- en nadelen van planten in hydrocultuur

Voordelen

Hydrocultuur vergemakkelijkt de verzorging van potplanten aanzienlijk. Om deze reden is het vooral populair bij kantoorplanten, dan is water geven heel gemakkelijk dankzij de exacte niveau-indicator, zelfs voor mensen zonder groene vingers. Wateroverlast wordt vermeden, evenals de bijbehorende wortelrot, en parasieten genesteld in de grond – zoals schimmelmuggen – kunnen een plant die in hydrocultuur groeit niet schaden. Water geven en verpotten kan met veel langere tussenpozen en water geven op voorraad is mogelijk, zodat de planten ook tijdens de vakantie optimaal worden bevoorraad. Bovendien verbeteren planten in hydrocultuur de binnenlucht, omdat het water in de bloempot de kamerlucht bevochtigt, terwijl mensen met een allergie zich kunnen verheugen op een aanzienlijke vermindering van vervuilende zwevende materie in de lucht in vergelijking met potgrond.

  • Eenvoudige verzorging door onregelmatig water geven en verpotten
  • Preventie van wortelrot en parasietbesmetting
  • Betere binnenlucht

Nadelen

Planten in de hydrocultuur zijn minder goed beschermd tegen kou. Zelfs winterharde planten verdragen vaak geen vorst, omdat hun wortels, anders beschermd door de grond, er volledig aan worden blootgesteld. Als u dieren in uw huis houdt, bestaat het risico dat ze de geëxpandeerde kleiballen als speelgoed ontdekken en aanzienlijke schade aan de planten veroorzaken. Bovendien is geëxpandeerde klei veel lichter dan aarde en kan het grote planten geen goede houvast geven. Hiervoor zijn speciale, zware substraten. Bovendien is hydrocultuur duurder om te kopen, omdat je naast de waterniveau-indicatoren en de geëxpandeerde klei ook speciale meststof nodig hebt.

  • Slechte bescherming tegen kou
  • Huisdieren kunnen problemen veroorzaken
  • Hoge aanschafkosten door extra apparatuur en mogelijk speciaal substraat

UumtopVan potgrond tot geëxpandeerde klei

Materiaal

Als je hebt besloten om je planten in hydrocultuur te verpotten, heb je wat apparatuur nodig, die je in elk goed tuincentrum of online winkel kunt krijgen. Als u het niet zeker weet, dan zal uw vertrouwde tuinman u zeker graag helpen bij de eerste poging. Specifiek, voor het verpotten naast de plant, heb je nodig:

  • Hydroponisch vat of plantenbak en insert
  • Waterniveau-indicator of automatisch irrigatiesysteem
  • Geëxpandeerde klei (4/8 of 8/16)
  • Verdampingsbescherming (een plastic schaal ter grootte van uw plant)
Vind een tuinman

Verpotten

Met uitzondering van kleine planten, kan het verpotten het beste in paren en buiten worden gedaan. Trek de plant voorzichtig met kluiten uit de pot, bij voorkeur zonder de wortels te beschadigen. Verwijder vervolgens de grond van de kluit met een zachte stroom water totdat de wortels volledig bloot zijn. Inspecteer de plant op grondresten en dode worteldelen, die u met een scherp mes kunt verwijderen. De plant is nu klaar om in het substraat te worden geïntroduceerd.

Plaats de waterniveau-indicator in het hydroponische vat of de insert en vul de pot met een eerste laag geëxpandeerde klei. Als je een groeihulpmiddel zoals een bamboestok in de pot wilt, moet deze nu worden aangesloten. Houd de plant vervolgens met de kluit in de pot en vul met geëxpandeerde klei. Door te tikken en te schudden zorg je ervoor dat de geëxpandeerde klei tussen de wortels beweegt. In geen geval mag je op de geëxpandeerde klei drukken, omdat dit de gevoelige wortels zou beschadigen.

De eerste casting en conversie is een kritieke fase. Giet het water in het substraat door het vulgat of tussen de plantenbak en de insert, en in geen geval van bovenaf, om de plant te stimuleren om goed aan de wortel te groeien. De verdampingsbescherming wordt over de pot en de plant gelegd, omdat de wortels in de begindagen nog niet voldoende in staat zijn om water in de geëxpandeerde klei op te nemen. Controleer de vers verpotte plant de eerste weken dagelijks.

Verzorging van planten in hydrocultuur

Gieten

Dankzij de waterpeilindicator is gieten kinderspel. Het waterniveau moet zo centraal mogelijk liggen tussen het minimum en maximum. Maximaal water geven mag alleen van tevoren als je de plant enige tijd geen water kunt geven vanwege je vakantie. Regelmatige aanvulling tot het maximum belemmert de plant in de wortelademhaling en is schadelijk. Over het algemeen is het bewateringsinterval groter dan voor planten in bodemcultuur en is het ongeveer twee tot vier weken.

Bemesten

Voor hydrocultuurplanten moet je speciale vloeibare meststof gebruiken, omdat meststokjes voor bodemplanten te geconcentreerd zijn. Deze vloeibare meststoffen die geschikt zijn voor uw plant zijn te vinden in elk tuincentrum of bouwmarkt. Volg de instructies op de verpakking. Bemestingsintervallen van twee tot vier weken zijn gebruikelijk, meestal bij elk irrigatie-interval als een bijmenging van het irrigatiewater.

Verpotten

Eenmaal verpot in geëxpandeerde klei, hoeven planten in hydrocultuur alleen te worden verpot als ze hun vorige pot ontgroeien. Om dit te doen, moet je jaarlijks de bovenste twee tot drie lagen geëxpandeerde klei vervangen, omdat zouten uit het substraat zich hier ophopen. De verwijderde geëxpandeerde klei kan worden gespoeld met warm water en worden hergebruikt.

Welke planten zijn geschikt voor hydrocultuur?

Over het algemeen kunnen alle kamerplanten worden omgezet in hydrocultuur in geëxpandeerde klei. Terwijl bijzonder grote planten een speciaal, zwaar substraat nodig hebben, kunnen alle andere planten ook goed tegen een licht substraat. Van delicate planten tot de droogteminnende cactussen en vetplanten, je hebt de volledige keuze. Klassiekers van hydrocultuur zijn de vlinderorchidee, die ook in de natuur groeit met blote wortels, evenals de planten drakenboom en mandmarante, die altijd vochtig substraat nodig hebben. Ook de droogteminnende booghennep en de monstera, ook bekend om hun hoge eisen aan bemesting, ook wel vensterblad genoemd, slagen veel gemakkelijker in hydrocultuur dan in potgrond.

Beeld: Firn / stock.adobe.com

Deel artikel: