Isolatie met calciumsilicaatpanelen

Calciumsilicaatpanelen, ook wel calciumsilicaatpanelen of klimaatpanelen genoemd, zijn een belangrijk en relatief jong isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor binnenisolatie. De panelen, die al zo’n 10 jaar in de handel verkrijgbaar zijn, worden capillair-open geproduceerd met behulp van speciale processen en combineren zo goede isolatiewaarden met voordelen voor het binnenklimaat en het voorkomen van schimmelgroei. Hier vindt u meer informatie over dit praktische isolatiemateriaal, de eigenschappen en mogelijke toepassingen. Als u interieurisolatie met calciumsilicaatpanelen plant, ondersteunt u de schilders, vernislers en stukadoors op blauarbeit.de in uw regio bij deze projecten, adviseert u in detail en neemt u alle verdere werkzaamheden over.



Productie en bouw

Calciumsilicaatplaten worden geproduceerd uit de mineralen siliciumdioxide, calciumoxide, waterglas en cellulose. De stoffen worden gemengd en onder druk verwarmd met stoom. Calciumsilicaat wordt gevormd, dat wordt doorkruist door de cellulose met tal van kleine kanalen, de zogenaamde haarvaten. Waterdamp kan door dit capillair stromen. Ze verminderen het isolerende effect van calciumsilicaatplaten in vergelijking met gesloten celisolatiematerialen zoals hard polyurethaanschuim, maar voorkomen de ophoping van vocht achter de panelen. Klimaatpanelen worden niet voorzien van verdere oppervlaktecoatings, maar in de gewenste dikte en formaat gesneden, direct op de wanden aangebracht en samen opgevuld. Een dampscherm, dat anders wordt gebruikt voor binnenisolatie, kan ook worden achterwege gelaten.

Technische eigenschappen van calciumsilicaatplaten

Calciumsilicaatplaten hebben de volgende technische kenmerken. De waarden hebben betrekking op een dikte van 8 cm.

Eigenschap Waarde
Thermische geleidbaarheid 0,050 tot 0,065 W/m²K
Waterdampdiffusieweerstandscoëfficiënt 3 tot 20
Brandbeveiligingsklasse A1/A2 (niet ontvlambaar)
Ph 9 tot 12 (zwak tot sterk alkalisch)
Dichtheid 110 tot 260 kg/m³
Kosten per vierkante meter 30 tot 80 euro

Voor- en nadelen

Voordelen

Het grootste voordeel van calciumsilicaatplaten is hun doorlatende structuur. Vocht kan hierdoor diffunderen in plaats van achter de platen te condenseren en zo vochtschade of schimmelgroei veroorzaken. Een andere reden waarom schimmels nauwelijks een kans maken met klimaatpanelen is hun pH-waarde. De alkalische omgeving voorkomt dat schimmels groeien. Ze slaan ook vocht op en geven het weer af, waardoor ze zorgen voor een consistent goed binnenklimaat, wat hen ook de naam klimaatpanelen heeft gegeven. Ze zijn eenvoudig en snel te installeren en vereisen geen grote substraatvoorbereiding of een dampscherm. Dit vermindert de installatiekosten en de duur van de werkzaamheden aanzienlijk. Last but not least zijn ze niet ontvlambaar, daarom worden calciumsilicaatpanelen ook gebruikt voor brandbeveiliging.



Nadelen

De U-waarde van calciumsilicaatplaten is iets hoger dan die van vergelijkbare isolatieplaten zoals polystyreen of hard polyurethaanschuim. Om deze reden moeten de calciumsilicaatplaten in grotere dikte worden geïnstalleerd om de gewenste thermische isolatie te bereiken. In het geval van binnenisolatie gaat dit onvermijdelijk gepaard met een verlies van leefruimte. Hun relatief hoge prijs spreekt ook tegen calciumsilicaatplaten.

Daarnaast stellen de panelen eisen aan het substraat. Installatie op gipsplaat is niet mogelijk. De panelen kunnen worden geverfd of bedekt met behang, maar deze moeten doorlaatbaar zijn. Dit is de enige manier voor het capillair-open bouwmateriaal om zijn voordelen te benutten. Hoewel deze platen niet schadelijk zijn voor de gezondheid of het milieu, zijn ze minder duurzaam in hun productie en verwijdering dan natuurlijke stoffen zoals hennep of jute.

Mogelijke toepassingen voor calciumsilicaatplaten

Calciumsilicaatpanelen worden uitsluitend gebruikt in binnenisolatie. Hier kunnen ze zowel hele binnenmuren als alleen punctuele gebieden afdichten. Het gebruik op nieuwe deuren of ramen is bijvoorbeeld populair om de omgeving van deze openingen af te dichten. Ramen en deuren kunnen anders het condensatiepunt voor vocht worden en vervolgens het startpunt van een schimmelbesmetting. Omdat binnenisolatie voornamelijk wordt gebruikt voor huizen die niet geschikt zijn voor externe isolatie, worden calciumsilicaatpanelen vaak gebruikt in huizen met monumentenbescherming, rijtjeshuizen en kelderappartementen. Zelfs met reeds bestaande SchimZe zijn de methode bij uitstek omdat ze niet alleen de oorzaak van de schimmel bestrijden, maar ook de reeds aangetaste gebieden vrijmaken.

In het huis zelf kunnen de calciumsilicaatplaten overal worden aangebracht. De vochtafstotende panelen zijn ook geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes en zijn goed bestand tegen mechanische belastingen.

Belangrijke tips voor installatie

Om koudebruggen te voorkomen, moeten calciumsilicaatplaten vlak worden gelegd en schoon worden gevuld. Holle lagen moeten worden vermeden, daarom mag het substraat geen oneffenheden van meer dan 2 mm hebben. Vooral in nissen en hoeken, zoals radiatoren of raamnissen, stelt dit de installateur voor een uitdaging. Bovendien moeten de panelen ook op binnenmuren worden gelegd, evenals op plafonds die direct grenzen aan buitenmuren. Dit voorkomt dat kou door het beton naar aangrenzende delen van het gebouw beweegt en daar de kamerwarmte afvoert. Dit wordt flankisolatie genoemd.

Bovendien moeten zowel het substraat als het behang of de kamerkleur worden afgestemd op de calciumsilicaatpanelen. Met een minerale pleister of beton met een vlambarrière als ondergrond en een diffusie-open verf of behang kan het materiaal zijn voordelen laten zien. De leg zelf werkt zonder problemen, omdat de panelen eenvoudig vlak worden gelijmd en de naden worden gevuld. Zodat de platen niet bewegen, moet er een verschuiving van ten minste 20 cm tussen de platen zijn. De lijm en spatel wordt na 24 uur gedroogd en het behang of de verf kan worden aangebracht. Mineraal gips, silicaatverf of dun papierbehang is hier het meest geschikt.