Laatst bijgewerkt op December 22, 2021 door A. Mroos
In het donkere seizoen is feestverlichting net zo goed een onderdeel van Kerstmis als dennenbomen, kaneelsterren en speculoos. Van sprookjesachtige lampjes tot LED-figuren tot lichtgordijnen, er zijn tal van mogelijkheden beschikbaar voor kerstverlichting om licht in de duisternis te brengen. Maar waar moet je op letten als het gaat om kerstverlichting? En hoe kun je zelfs wat elektriciteit besparen met constante verlichting?
Tevreden
- Hoe creëer je een feestelijke sfeer met verlichting?
- Onderscheid maken tussen binnen- en buitenverlichting
- Wanneer kan er met kerst buitenverlichting worden geïnstalleerd?
- Wat is de wettelijke regel voor kerstverlichting?
- Hoe kunt u elektriciteit besparen in verlichting?
Hoe creëer je een feestelijke sfeer met verlichting?
Kerstmis is een klassiek lichtfeest: of het nu op de kerstboom, in het raam of op het balkon is – overal in de aanloop naar Kerstmis verlichten kleine lichtjes de zeer donkere maand december. Met de juiste verlichting creëer je ook een bijzondere, kerstsfeer in je eigen huis.
Als u echter uw eigen huis wilt versieren met sprookjesachtige lichten en Co., wordt u geconfronteerd met een enorme selectie verlichting voor binnen- en buitengebruik. Er zijn geen grenzen aan je eigen creativiteit: Wat kleuren, vormen of type verlichting betreft, is bijna alles nu mogelijk. Natuurlijk is je eigen smaak bepalend. Terwijl sommigen het liever sfeervol en discreet vinden, kunnen anderen niet genoeg schitteren.
De meest voorkomende verlichtingselementen tijdens de kerstperiode zijn:
- Sprookjesachtige lichtjes: De klassieker is een goede plek om een feestelijke sfeer te creëren. Fairy lights zijn verkrijgbaar in alle lengtes en kleuren. Ze kunnen in een breed scala aan gebieden worden gebruikt, zoals op kerstbomen, voor buitenverlichting of in ramen. Vooral LED-feeënlampen worden steeds populairder
- Als alternatief voor de klassieke lichtslinger zijn er ook lichtnetten of gordijnen en lichtsterren verkrijgbaar.
- Lichtgevende figuren: Lichtgevende decoratieve figuren zijn verkrijgbaar in bijna alle motieven die verband houden met Kerstmis: bijvoorbeeld als rendier of kerstman.
- Kaarsen: Of het nu gaat om klassieke puntkaarsen, waxinelichtjes of LED-kaarsen, het flikkerende licht van kaarsen creëert een gezellige, aangenaam warme sfeer. Er moet echter speciale aandacht worden besteed aan brandbeveiliging met echte kaarsen
- Schwibbogen: De kleine lichtbogen verbeelden vaak kersttaferelen of landschappen en zien er bijzonder goed uit in ramen.
In het beste geval passen de verschillende lichtelementen goed bij elkaar en zorgen ze voor een sfeervol totaalbeeld. Hier moet bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan de kleurcoördinatie en het type licht om te voorkomen dat de decoratieve verlichting er te overbelast uitziet.
Onderscheid maken tussen binnen- en buitenverlichting
Een doorslaggevend aspect bij de aanschaf van kerstverlichting is het onderscheid tussen verlichtingselementen die ook geschikt zijn voor buitengebruik en elementen die alleen binnen gebruikt mogen worden.
Vanwege kou en weer moet de buiten- of tuinverlichting een speciale weerstand hebben. Dienovereenkomstig moeten de producten weerbestendig en waterdicht zijn aan de buitenkant. Onder andere moeten de volgende instructies worden genomen om ervoor te zorgen dat de producten ook in de tuin of op het huis kunnen worden geïnstalleerd:
- Afkorting IP-44: Elektrische apparaten volgens deze beschermingsklasse zijn beschermd tegen opspattend water en het binnendringen van andere objecten. Een normale regenbui kan deze objecten meestal niet beschadigen. Om echter volledig waterdicht te zijn, is ten minste beschermingsklasse IP-65 vereist
- GS-zegel: Het zegel staat voor “Geteste veiligheid” en verzekert de consument dat het betreffende product voldoet aan de vereisten van § 21 van de productveiligheidswet
- Druppels in een vierkant: Beschermd tegen hellend druppelend water
- Druppels in een driehoek: Beschermd tegen opspattend en sproeiend water
Zorg er bij het installeren van buitenverlichting ook voor dat u deze voldoende beschermt. Buitencontactdozen moeten worden beschermd tegen vocht, kabels kunnen extra bescherming tegen water krijgen via zogenaamde kabeldozen. Kerstversiering in de tuin, op het balkon ofr op het huis moet goed bevestigd zijn om wind en storm te kunnen weerstaan.
Maar ook voor het interieur moet worden ingesteld voor lichte kettingen en Co. op veiligheid. Ook hier kan brandgevaar zijn als kabels of lampen van slechte kwaliteit zijn. Het GS-zegel garandeert meestal de veiligheid van het product. Let bij het kopen daarom ook op de juiste etikettering voor binnenproducten.
Wanneer kan er met kerst buitenverlichting worden geïnstalleerd?
Kerstmis komt vaak eerder dan je denkt – bijvoorbeeld, chocolade kerstman clausules zijn soms al in augustus te koop in supermarkten. In de zomer denkt waarschijnlijk niemand eraan om zijn huis voor Kerstmis te versieren, maar wanneer kun je überhaupt buitenverlichting en kerstversiering installeren?
Natuurlijk zijn er hier geen algemene vereisten, maar er moet aandacht worden besteed aan proportionaliteit en aandacht voor de andere buren – kerstversiering hoeft meestal niet aan het begin van de herfst te zijn en voorzichtigheid is geboden, vooral als het gaat om kerstverlichting.
Een populair referentiepunt om te beginnen met versieren is vaak de eerste advent, omdat dit het begin van de kersttijd inluidt. Als alternatief kunt u zich ook oriënteren op het kerkelijk jaar en de kerstversiering eruit halen aan het einde – Op Totensonntag, de laatste zondag voor de eerste advent.
Er zijn ook geen vaste data voor het verwijderen van de kerstverlichting en decoraties. Net als kerstbomen betekent de feestdag van de Drie Koningen op 6 januari in veel huishoudens ook het einde van de decoratie. Volgens de kerkelijke kalender eindigt de kersttijd op 2 februari met de dag van Maria Lichtmis. Uiterlijk dan moet de kerstversiering worden verwijderd.
Wat is de wettelijke regel voor kerstverlichting?
Naast het juiste moment voor het bevestigen van de kerstverlichting, moeten enkele andere punten worden overwogen om niemand te storen en om de nodige veiligheid te garanderen. Er zijn geen strikte wettelijke voorschriften over dit onderwerp. Er wordt echter vanuit gegaan dat er ook rekening wordt gehouden met medemensen, zodat ze bijvoorbeeld niet de hele nacht wakker worden gehouden door knipperende lichten. Dienovereenkomstig moeten de volgende punten in acht worden genomen als het gaat om kerstverlichting:
Kerstverlichting en decoraties in het appartementencomplex
Hoe je je eigen huis inricht, is natuurlijk helemaal aan jou. Huurders kunnen ook hun appartement en privéruimte naar hartenlust verlichten met feeënlichtjes of andere verlichting. Ze hoeven niet aan eisen van de verhuurder te voldoen. Gedeelde kamers in appartementsgebouwen, zoals de gang, mogen niet zomaar worden ingericht of voorzien van kerstverlichting zonder voorafgaand overleg met de verhuurder en de andere bewoners. Hetzelfde geldt onder andere voor de gevel of het dak van de woning.
Voldoe aan veiligheidsmaatregelen
Hoewel verhuurders hun huurders in hun privékamers niet kunnen beperken op het gebied van verlichting en decoratie, kunnen ze hun huurders verplichten om bijzondere aandacht te besteden aan brandbeveiliging in het huis. Dit betekent alleen producten gebruiken die op veiligheid zijn getest en een geschikte afdichting hebben.
Kortom, bij het bevestigen van decoratieve objecten of verlichtingselementen aan de buitenkant, moet ervoor worden gezorgd dat ze bijzonder goed beveiligd zijn. Als dit niet het geval is, kunnen objecten in wind of storm vallen en in het ergste geval andere mensen verwonden.
Lichte en nachtelijke slaap
Of u nu eigenaar of huurder bent: Over het algemeen kunnen ramen of balkons naar eigen goeddunken worden ingericht. Zoals gezegd moet er natuurlijk rekening worden gehouden met de proportionaliteit. Soms kan het felle licht van de feeënlichtjes echter door anderen als storend worden ervaren. Deze factor wordt versterkt door te knipperen.
Vooral wat de nachtrust betreft, is op dit punt speciale voorzichtigheid geboden, omdat ook hier de gebruikelijke rusttijden gelden om te voorkomen dat buren zich aangetast voelen in hun recht op hun eigen vrede. Om ongemak te voorkomen, moet de buitenverlichting daarom tussen 22.00 en 06.00 uur worden uitgeschakeld.
Soms zijn er specificaties in gemeentelijke of gemeentelijke statuten met betrekking tot de helderheid en het volume van decoratieve elementen in buitenruimtes.
Hoe kunt u elektriciteit besparen in verlichting?
Natuurlijk verbruikt het extra licht ook extran elektriciteit. Dus als u uw huis tijdens de kerstperiode verlicht, moet u uitgaan van een aanzienlijk hogere elektriciteitsrekening. Om ervoor te zorgen dat dit binnen de perken blijft, is het zinvol om bij de aankoop van nieuwe producten bijzondere aandacht te besteden aan energieverbruik en energie-efficiëntie. Naast de veiligheidszegels moet u daarom altijd kijken naar de energie-efficiëntieklassen van de respectieve producten.
Kortom, het wordt ook aanbevolen om producten te gebruiken die worden bediend met LED’s. LED-technologie vereist over het algemeen minder elektriciteit dan conventionele gloeilampen – met dezelfde helderheid verbruiken ze in vergelijking slechts een derde van de elektriciteit. Bovendien hebben LED-lichtkettingen het voordeel dat ze veel duurzamer zijn.
Als alternatief kunnen spaarlampen ook worden gebruikt om de energiebehoefte wat lager te houden, omdat zelfs deze slechts ongeveer 20 procent van de elektriciteit nodig hebben die een klassieke gloeilamp verbruikt bij normaal gebruik en veel langer meegaat.
Al zijn er wel iets hogere prijzen te verwachten voor spaarlampen en led-kerstverlichting. Op de lange termijn worden deze echter gecompenseerd door de lagere bedrijfskosten en levensduur.
Vooral buitenshuis kan het ook handig zijn om LED-feeënlampen, LED-lampen of LED-decoratieve figuren te gebruiken die een zonnemodule hebben. Een LED-verlichting op zonne-energie verzamelt overdag zonne-energie en voorziet de lampen ’s avonds van energie.
Kerstverlichting verstandig bedienen
Over het algemeen mogen kerstverlichting niet permanent worden ingeschakeld – overdag betekent dit bijvoorbeeld alleen een verspilling van elektriciteit.
Of ze schakelen het licht handmatig in en uit of ze gebruiken een timer om de werking te regelen. Volgens de instellingen kan er bijvoorbeeld voor worden gezorgd dat de feeënlichtjes op het huis alleen in de schemering aangaan. Voor timers zijn zowel analoge als digitale modellen beschikbaar. Dankzij dat laatste is het ook mogelijk om kerstverlichting te integreren in een smart home concept. De betreffende timer kan dan gemakkelijk worden bediend via de app.
Foto ‘s:
Casagrandelor / stock.adobe.com
n_balitskaya / stock.adobe.com
Lees meer