Keukenafmetingen voor meer ergonomie

Keukenbouwer meet keukenafmetingen.



Beeld: Ladanifer / stock.adobe.com

In veel appartementen en huizen, bij voorkeur in nieuwere gebouwen, zijn keukenkamers van tien tot vijftien vierkante meter te vinden. Natuurlijk zijn er zelfs vandaag de dag smalle, bijna buisachtige kamers waarin een volwaardige keuken kan worden geïntegreerd. Maar als je je eigen huis bouwt, moet je je aan de eerder genoemde richtlijn houden en je keuken wat ruimer maken. Als u graag in gezelschap kookt of zelfs denkt aan een kookeiland en een zithoek met een geïntegreerd aanrecht, moet u vijf tot tien vierkante meter extra plannen in de architecturale planning. Om vanaf het begin aan de veilige kant te staan en uw woon- of keukendromen te realiseren, is het raadzaam om tijdens de eerste bouwfase een keukenstudio van vertrouwen te raadplegen en de juiste keukenafmetingen te kennen.

Vind een keukenmonteur

Gestandaardiseerde keukenkasten

Er zijn ook gemeenschappelijke normen en keukenafmetingen op het gebied van keukens. In de regel is de standaardbreedte van keuken boven- en onderkasten 60 centimeter. De hoogte van de overeenkomstige meubels varieert daarentegen heel vaak. Een groot aantal fronten is ook te vinden in de gestandaardiseerde standaardmaat van 60 cm breedte. Als u vrienden kunt maken met het idee van een gestandaardiseerde keuken, bespaart u veel geld bij het kopen. Deze gestandaardiseerde standaardbreedte komt ook aan bod met betrekking tot inbouwapparatuur. Veel koelkasten, vaatwassers en fornuizen zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig in een gestandaardiseerde ombouwkast kunnen worden gemonteerd. Natuurlijk zijn er ook smallere en bredere varianten, zoals koelkasten, die kunnen worden geïnstalleerd in een 50 cm brede kast of vaatwassers, die slechts een afmeting van 45 cm breedte hebben. Zelfs degenen die een extra grote kookplaat willen, zullen vinden wat ze zoeken in de verscheidenheid aan elektrische apparaten die worden aangeboden. In principe kan echter worden gezegd dat speciale verzoeken en speciale maten – althans in de meeste gevallen – een hoger budget vereisen.



Ideale hoogtes voor werk- en kookoppervlakken

Naast het feit dat alleen aandacht wordt besteed aan normen en keukenafmetingen, moet een keuken zo worden ontworpen dat deze door iedereen gemakkelijk te gebruiken is. Koken moet leuk zijn. Koken is niet langer alleen een activiteit, maar een manier van leven voor het hele gezin. Sommige richtlijnen moeten in acht worden genomen bij het plannen van de keuken om ergonomisch “werken” te garanderen.

Voor kookplaten en werkbladen moet aandacht worden besteed aan de volgende hoogtes (allemaal in centimeters):

Kookplaat Hoogte Bureaublad
79 160 85
85 165 90
85 170 90
89 175 95
91 180 100
96 185 105
96 190 105
102 195 110

Bij het kiezen van de juiste hoogte voor het kook- en werkoppervlak moet aandacht worden besteed aan de hoofdpersoon. Of koken: Voor elke maat kun je de perfecte maat vinden om van koken een belevenis te maken. Een andere opmerkelijke en opmerkelijke richtlijn is dat de hoogte van de kachel idealiter 20 cm onder de elleboog moet zijn. Ergonomie en bediening kunnen ook in de spoelruimte in aanmerking worden genomen. Dit moet iets boven de normale werkhoogte worden gepland. De optimale hoogte van de bodem van de gootsteen ligt zo’n tien tot vijftien centimeter onder de ellebooghoogte. Degenen die zich aan deze richtwaarden houden, ontlasten permanent hun rug en beschermen de tussenwervelschijven.

Ideale afstanden en gemeenschappelijke afmetingen voor keukens

Afhankelijk van hoe groot het vloeroppervlak van de keuken is, zijn er tijdens de planning verschillende soorten keukenkastjes in verschillende dieptes, hoogtes en breedtes beschikbaar. Keukenmeubilair kan worden onderverdeeld in kasten, die worden gebruikt voor het opslaan van keukengerei, zoals servies, bestek, potten, pannen of zelfs voedselvoorraden, en in kasten, die bedoeld zijn voor de installatie van grote apparaten.

Onderkasten hebben meestal standaardhoogtes van 60 tot 80 cm. Wandmeubels en bovenkasten zijn te vinden in hoogtes tot 90 cm. Hoge kasten, die van vloer tot plafond kunnen zijn, zijn verkrijgbaar in hoogtes van 140 tot 220 cm. De standaard diepte van basis- en hoge kasten is 60 cm, waarbij wandkasten in de meeste gevallen zelden dieper zijn dan 35 cm. centimeter. Ook kan de breedte van de kasten variëren van 30 tot 120 cm. In principe zijn speciale afmetingen altijd beschikbaar tegen een meerprijs.

Keukenkasten die moeten worden gebruikt voor inbouwapparatuur zijn gebaseerd op de breedte van het geselecteerde apparaat. Ook is de breedte voor een hoge kast, waarin een koelkast moet worden geïntegreerd, in de meeste gevallen 60 cm. Natuurlijk is de afmeting van 60 cm breedte niet in steen gebeiteld. Breedtes van 45 cm, indien de ruimtevereisten beperkt zijn, zijn ook op elk moment beschikbaar. Of, als een bijzonder grote kookplaat gewenst is, zijn er veel onderkasten waarin zelfs een 90 cm brede kookplaat voldoende ruimte vindt.

Bij het plannen van de keuken moet rekening worden gehouden met één dimensie: er moet een afstand van 50 cm tot 65 cm zijn tussen de basis en de bovenste kasten. Deze afstand zorgt ervoor dat het keukenwerk optimaal op het werkoppervlak kan worden uitgevoerd zonder te maken te krijgen met vervelende wandkasten. Deze maat wordt “nichehoogte” genoemd. De ideale nishoogte is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de ruimte, de lichaamsgrootte en de hoogte van de wandunits. De nis tussen boven- en onderkasten is ideaal voor een spatscherm of tegelspiegel. Decoratieve wandpanelen zijn ook een goed alternatief om de nis te bekleden en een optimale werkomgeving te creëren.

Een ander aspect dat niet mag worden genegeerd, is de hoogte en juiste positionering van de afzuigkap. Voordat u erover nadenkt, moet de selectie van de kachel eerst worden voltooid. Als er gekozen is voor een gaskookplaat is de ideale afstand voor de afzuigkap ongeveer 90 cm. Als daarentegen is gekozen voor een glaskeramische kookplaat, is een afstand van 65 cm tussen de afzuigkap en de kookplaat voldoende.

Keukenbouw met de professional

Als je je aan de genoemde richtlijnen houdt, kun je ook rondkijken op de markt van voorgemonteerde keukens en daar een koopje doen. Toch moet er altijd rekening mee worden gehouden dat bijvoorbeeld de aansluiting van de kachel in handen van een professional hoort en nooit alleen mag gebeuren. Bij blauarbeit.de vindt u vele keukenbouwers, sanitairspecialisten en elektriciens die altijd beschikbaar zijn met hulp en advies.

Vind een keukenmonteur