Foto: Ivan Traimak / stock.adobe.com
Een glazen gevel is een gevel van een gebouw dat voornamelijk uit glas bestaat. Glazen gevels worden meestal gebruikt in gebouwen met grote ramen zoals kantoren en hotels, maar ook in winkelcentra, kantoorgebouwen en ook in wooncomplexen. Ze kunnen worden gemaakt van veel verschillende soorten glas, waaronder getint, gespiegeld of reflecterend glas. Er zijn zowel enkel- als dubbelwandige gevels en vliesgevels, die meestal slechts uit één beglazing bestaan.
Ze geven de bezoeker de indruk van weidsheid en licht en ze zijn meestal esthetisch aangenaam.
Sommige mensen beweren dat glazen gevels een energieslurper kunnen zijn omdat ze meer energie nodig hebben om te verwarmen of te koelen dan andere soorten gevels. Bij moderne glazen gevels is echter het tegenovergestelde het geval. Voor glazen gevels met een groot oppervlak moeten daarom zeer functionele glasproducten worden gebruikt en energierelevante functies worden geïntegreerd.
Wat zijn de voor- en nadelen van een glazen gevel?
Net als elk ander type gevel kunnen ook voor- en nadelen worden geïdentificeerd met de glazen gevel, die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van het type gevel.
Voordelen
Een glazen gevel biedt een aantal voordelen, vooral op het gebied van energie-efficiëntie. De low-E coatings van de gevel laten zonlicht door. Infrarood licht wordt gereflecteerd. Dit kan de kamer opwarmen. Dit betekent dat in vergelijking met andere materialen zoals metaal, beton of baksteen, er minder energie nodig is voor verwarming.
Bovendien is het uitzicht van binnenuit ook verbeterd, omdat de kamers worden overspoeld met natuurlijk licht.
Naast de reeds genoemde optimale lichtverdeling is een modern design een ander voordeel. Geen wonder dat vooral high-end architectenhuizen het graag bedenken. Maak de glazen gevel compleet met glazen deuren en glazen schuifdeuren. Op deze manier wordt elke kamer een etherisch, met licht overgoten paleis.
Glas kenmerkt zich ook door een goede geluidsisolatie. Het materiaal is bestand tegen weersinvloeden. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en onderhoudsarm. Zo kunt u de elektriciteit overdag opslaan voor kunstlicht. In de winter kan de zon naast het verwarmingssysteem ook voor warmte zorgen.
Het is hier belangrijk om materiaal met een hogere warmteoverdrachtscoëfficiënt, de U-waarde, in de positie van de zon te gebruiken. De totale energietransmissie, de g-waarde, moet ook hoger zijn. Dit is de enige manier om de thermische energie van de zon in de kamer te laten.
De nadelen
Het bovenstaande voordeel van het broeikaseffect in de winter is vaak genoeg nadelig. De zon kan een volledig glazen gebouw zeer snel opwarmen. Het kan gebeuren dat je op warme zomerdagen thuiskomt en er tropische temperaturen heersen in de kamers. Een systeem voor zonwering bestaande uit het automatisch sluiten van buitenzonwering en zonwering kan hierbij helpen. Maar dit is meestal een kostbare oplossing. Een glazen gevel is een kostbare aangelegenheid in vergelijking met andere gevels. Hoewel het glas zeer goed bestand is tegen weersinvloeden, moet het vaker worden gereinigd, omdat u eventuele verontreiniging onmiddellijk kunt zien. Als de ramen hoog zijn, is een professioneel schoonmaakbedrijf aan te raden.
Hoewel glas een zeer robuust materiaal is, is een glazen gevel gevoelig voor schade of vandalisme. Daarnaast wordt de privacy natuurlijk vaak ernstig beperkt. Hier kan een privacyscherm een voordeel zijn. Er zijn ook glazen die niet helemaal transparant zijn. Ideaal is hier een materiaal dat naar buiten gespiegeld is en van binnenuit volledig transparant.
Welke soorten glazen gevels zijn er?
Er zijn twee manieren om een glazen gevel te construeren.
Dit is de enkelwandige buitenmuur met mullion-spiegelconstructie of een elementengevel en een dubbele gevel met een thermische bufferzone.
De enkelwandige gevel is vaak een constructie van stijlen en balken. De elementen zijn gemaakt van stalen, aluminium of houten onderdelen. De glaselementen zijn eraan bevestigd. Een alternatief is de elementgevel. Hier worden alle elementen in de fabriek gebouwd en verbonden met de glasdelen. Deze afgewerkte elementen worden vervolgens geassembleerd. De single-shell constructie wordt meestal gebruikt in particuliere huizen.
De dubbele gevel wordtst in objectconstructie. Het bestaat uit binnen- en buitenste glaselementen. De lucht die erin gevangen zit, fungeert als een klimatologische buffer. Een dubbele gevel kenmerkt zich door een hogere thermische en geluidsisolatie.
Welk glas is geschikt voor glazen gevels?
Glazen gevels zijn meestal gemaakt van drie verschillende soorten glas. Dit zijn gegoten glas, geprofileerd glas en glasblokken.
In de praktijk wordt gegoten glas het meest gebruikt. Het glasoppervlak wordt door een walserij geleid voordat het wordt afgekoeld. Dit maakt het materiaal doorschijnend of doorschijnend. Gegoten glas is zo’n uitstekend privacyscherm. Het materiaal is standaard verkrijgbaar in diktes van 3 tot 10 millimeter. Als het bijzonder gestrest is, is het ook verkrijgbaar met een draadinzet.
Geprofileerd glas is een variant van gegoten glas. Hier worden 6 tot 7 millimeter dikke platen gegoten glas geassembleerd met behulp van U-profielen. Het is dus ook mogelijk om met grote overspanningen te bouwen. Geprofileerd glas is daarom bijzonder geschikt voor grote glazen gevels.
Glasblokken zijn een bijzondere variant van gevelbekleding. Het zijn holle glazen behuizingen die verkrijgbaar zijn in verschillende maten en kleuren. Deze doorschijnende glazen stenen zijn altijd aantrekkelijk. Ze worden vaak gebruikt voor het bekleden van een gevel van een gebouw.
Welke kosten kunnen worden verwacht voor glazen gevels?
De kosten van glazen gevels zijn afhankelijk van het type glas dat wordt gebruikt, de dikte en de grootte. Glazen gevels zijn niet bepaald goedkoop, maar ze bieden aanzienlijke voordelen voor zowel bouwers als huurders.
Omdat de kosten van geval tot geval sterk kunnen verschillen, wordt individuele planning aanbevolen. De prijs kan sterk variëren en hangt af van het feit of het een constructie met één schaal of een gevel is. Natuurlijk speelt ook de grootte van het geveloppervlak een rol. Andere kostenfactoren zijn extra kosten als gevolg van een speciaal ontwerp en welk type glas en glasdikte moeten worden gebruikt. Een belangrijke kostenfactor is het type onderbouw.