Fotovoltaïsche belastingen – Wat verandert er in 2023?

Vakman schroeft een fotovoltaïsch paneel op de steiger



PF30 – stock.adobe.com

Fotovoltaïsche systemen zijn niet alleen een duurzame manier om elektriciteit te produceren, ze helpen ook om in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien en zijn daarom ook vanuit economisch oogpunt interessant. Tegelijkertijd gaat de werking van een fotovoltaïsch systeem echter ook gepaard met fiscale gevolgen. Welke veranderingen er de laatste tijd zijn geweest en waar eigenaren van fotovoltaïsche systemen en iedereen die er een wil worden, nu aandacht aan moeten besteden, leggen we hier uit. Vooral voor kleinere fotovoltaïsche systemen zijn er hier belastingverminderingen.

Wat is van toepassing op de belasting van fotovoltaïsche systemen?

Als u uw eigen fotovoltaïsche systeem gebruikt, produceert u, afhankelijk van de grootte van het systeem, in de meeste gevallen meer elektriciteit dan nodig is voor uw eigen verbruik. Als dit het geval is, kan een deel van de door de centrale opgewekte elektriciteit worden verkocht en aan het openbare net worden geleverd. Dit wordt echter beschouwd als een bedrijfsactiviteit, dus er moet een belastingaangifte worden ingediend. Dit kan van invloed zijn op zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting.



Welke veranderingen zijn er vanaf 2023 in de btw?

Tot nu toe gold een belasting van 19 procent btw zowel voor terugleveren aan het openbare elektriciteitsnet als voor eigen verbruik. Door de belastingvermindering die de Jaarlijkse Belastingwet 2022 invoert, geldt dit echter niet meer voor de aanschaf en exploitatie van alle fotovoltaïsche systemen.

Wil je een fotovoltaïsch systeem exploiteren met een piek tot 30 kilowattpiek (kortweg kWp) of een systeem dat groter is dan 30 kWp maar het in gebruik wil nemen op een woongebouw, een openbaar gebouw of een gebouw dat het algemeen belang dient, dan geldt vanaf 1 januari 2023 een btw-tarief van 0 procent bij de aankoop van het fotovoltaïsche systeem. Dit nultarief is van toepassing op de aankoop, levering en installatie van het fotovoltaïsche systeem, evenals op noodzakelijke accessoires en de elektriciteitsopslag.

Of het nultarief van toepassing is, hangt niet af van de datum van aankoop of het sluiten van het contract – de beslissende datum is de datum van levering of inbedrijfstelling van het systeem. Deze wijziging is echter niet van toepassing op fotovoltaïsche systemen die al vóór 1 januari 2023 in gebruik zijn genomen.

Om in aanmerking te komen voor een btw-teruggave, moesten de eigenaars van fotovoltaïsche systemen kiezen voor reguliere belastingen en eerst btw betalen. Door de nieuwe Wet op de jaarlijkse belasting 2022 en het bijbehorende nultarief is het nu echter mogelijk om onmiddellijk over te schakelen naar de verordening voor kleine bedrijven, zodat er geen omzetbelasting verschuldigd is. In fiscale zin kan men als kleine ondernemer worden beschouwd als in het eerste jaar van de ondernemersactiviteit een jaaromzet van minder dan 22.000 euro wordt behaald. Vanaf het tweede jaar geldt een bedrag van 50.000 euro als limiet voor de jaaromzet.

Wie gebruik maakt van de small business regulation is niet verplicht om btw te betalen. Dit betekent dat er noch een btw-aangifte, noch een vooraangifte btw hoeft te worden gedaan.

Vind een installateur van zonne-energie

Welke veranderingen zijn er vanaf 2023 in de inkomstenbelasting?

De Wet op de jaarbelasting 2022 voorziet ook in wijzigingen in de inkomstenbelasting, omdat er geen inkomstenbelasting meer hoeft te worden betaald voor systemen onder de 30 kWp. Hetzelfde geldt voor de werking van meerdere systemen met een totaal vermogen van maximaal 100 kWp. De belastingvrijstelling kan ook van toepassing zijn op fotovoltaïsche systemen op meergezinswoningen of gemengde woningen met een vermogen van 15 kWp per woon- of bedrijfseenheid. In deze gevallen geldt de vrijstelling van inkomstenbelasting ook met terugwerkende kracht tot het aanslagjaar 2022.

Als bovenstaande punten niet van toepassing zijn en een grotere fabriek wordt geëxploiteerd, moet er alsnog een aangifte inkomstenbelasting worden ingediend. De belastingaangifte moet de winst vermelden die voortvloeit uit de werking van het fotovoltaïsche systeem. Om dit te bepalen moet een zogenaamde inkomensoverschotberekening worden uitgevoerd. Aangezien u als handelaar wordt beschouwd, moet vervolgens een bijlage G aan de belastingaangifte worden toegevoegd.

Hoe registreer ik het systeem bij het belastingkantoor?

Als u een fotovoltaïsch systeem wilt exploiteren, moet u dit uiteraard registreren bij de belastingdienst. Aangezien u soms als handelaar wordt beschouwd, moet de vragenlijst voor belastingdoeleinden worden ingevuld. De wijziging van de verordening voor kleine bedrijven kan ook rechtstreeks worden geselecteerd.

Deel artikel: