Foto door gogiya – stock.adobe.com
Een verandering van omgeving geeft een woonkamer een nieuwe sfeer en zorgt voor een nieuwe look. Maar voordat het nieuwe behang kan worden bevestigd, moet in veel gevallen eerst het oude behang worden verwijderd. Emotioneel komen de oude behangresten in de meeste al in het oud papier terecht. Behangresten horen daar echter niet thuis, zelfs niet als ze van papier zijn gemaakt. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede verwijdering.
Gooi behang niet weg in oud papier
Het feit dat behangresten niet in oud papier mogen worden weggegooid, is voornamelijk te wijten aan hun structuur. Want de meeste behang bestaat uit verschillende lagen, die vaak van verschillende materialen zijn gemaakt. Een groot aantal behang is gebaseerd op een basisdragerlaag, die bestaat uit papier of fleece. Op deze laag zitten dan natuurlijke of synthetische textielvezels of natuurlijke vezels gemaakt van hout of gras. Op de achterlaag worden vaak glasparels, effectfolies of aluminium aangebracht. Afhankelijk van het type behang en het respectieve ontwerp van het behang, kunnen ook verdere coatings, stoffen of afwerkingen worden toegevoegd. Een behang bestaat dus uit een verscheidenheid aan verschillende componenten, die een gesorteerde en professionele scheiding onmogelijk maken. Een groot probleem hier is dat de meeste behangafwerkingen visueel moeilijk te herkennen zijn voor leken. Daarom is de verleiding voor velen duidelijk om een zogenaamd papierdragerbehang in de papierbak te willen gooien.
Afgezien van de verschillende materialen waaruit een behang bestaat, zijn er nog andere belangrijke factoren die tegen verwijdering in de prullenbak van oud papier spreken. Zo werd het grootste deel van het oude behang om op te hangen ooit behandeld met pasta. Deze pasta is nog steeds terug te vinden in de oude wallpapers. Bovendien blijven bij het verwijderen van het oude behang graag resten van het onderliggende pleisterwerk plakken. Oude verfresten, mogelijke schimmelsporen en andere onzuiverheden kunnen zich ook hechten aan het oude behang.
Deze veelheid aan factoren maakt een professionele recycling van een oud behang in oud papier onmogelijk. Vanwege deze eigenschappen kan oud behang niet meer of alleen met veel moeite in water worden opgelost. Deze oplosbaarheid in water is echter een van de belangrijkste voorwaarden voor het recyclen van papier. Gooi daarom nooit oud behang weg in oud papier. Hetzelfde geldt voor het mengen van nieuw behang en overgebleven behangrollen. Door hun materiaalsamenstelling zijn deze ook geen oud papier.
Gooi behang professioneel weg in het restafval
De meeste soorten behang, zoals papierbehang, vliesbehang, houtsnipperbehang, vinylbehang, textielbehang en satijnen behang, gooi je professioneel in kleine hoeveelheden weg in je restafval. Weggooien in de gele zak is daarentegen net zo ontoelaatbaar als weggooien in de prullenbak. Omdat de oude behangresten vaak nog pastaresten hebben, moet je ervoor zorgen dat je het behang vouwt zodat de lijmresten naar binnen wijzen. Dit voorkomt dat de behangresten aan de binnenkant van je restafvalbak blijven plakken. Sommige gemeenschappen bieden ook speciale vuilniszakken aan waar u uw oude behang kunt weggooien. Deze zakken worden vervolgens samen met het restafval opgehaald.
Als u grotere hoeveelheden oud behang of behangresten heeft die u niet meer in uw restafvalbak bewaart, kunt u deze in de meeste gemeenten inleveren bij uw lokale recyclingcentrum. Afhankelijk van de gemeente kunnen er kleine kosten van toepassing zijn. Omdat het afvoeren van grotere behangresten echter van gemeente tot gemeente verschillend kan worden afgehandeld, dient u zich vooraf te informeren over de verschillende afvoermogelijkheden en bijbehorende inzamelpunten in uw gemeente.
Juiste verwijdering van vloeibaar behang en glasvezelbehang
De verwijdering van vloeibaar behang en glasvezelbehang is een speciaal geval. Een oud vloeibaar behang, dat is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, kan worden weggegooid in uw organische afvalbak. Als uw vloeibare behang echter plastic effecten bevat of als het gips is overgeschilderd, moet u het in uw restafval weggooien. Een andere uitzondering is glasvezelbehang, dat is gemaakt van minerale glasvezels. DaarGlasvezelbehang wordt ook geclassificeerd als mineraalvezelafval. Als zodanig mag u glasvezelbehang niet weggooien in restafval, maar moet u het toewijzen aan gevaarlijk afval.
Kosten van het weggooien van behang
Als u kleine hoeveelheden oud behang over uw restafval gooit, zijn er geen aparte kosten. Alleen de basiskosten die u betaalt voor afvalinzameling en uw restafval zijn verschuldigd. Afhankelijk van de gemeente en de grootte van de restafvalbak variëren de kosten tussen de vijf en 20 euro per maand. Als je grotere hoeveelheden oud behangresten hebt, kun je die weggooien bij je plaatselijke recyclagepark. Voor 50 liter oud behang moet je rekenen op kosten tussen de drie en vijf euro, afhankelijk van de gemeente. Als u uw behangresten wilt afvoeren via speciale vuilniszakken van de gemeente, die bij het restafval worden opgehaald, zijn er kosten van ongeveer drie euro per zak verschuldigd. Afhankelijk van de gemeente hebben de zakken een inhoud van 70 tot 100 liter. Sommige schilders bieden ook aan om het oude behang voor u weg te gooien.
Soort verwijdering | Kosten |
---|---|
Restafval | Lokale maandelijkse afvalkosten |
Recyclagepark | 3 € voor 50 liter |
Speciale vuilniszakken | 3 € voor 70-100 liter |