Klinkergevel – kosten en interessante feiten



Laatst bijgewerkt op januari 13, 2022 door Energiebesparen

Klinkergevels zijn populair omdat ze een huis een warme en vriendelijke touch geven. Ze worden vaak gebruikt, vooral in woongebouwen, maar ook steeds meer bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen worden voorzien van het traditionele type gevel. In het volgende leert u wat een typische bakstenen gevel maakt, welke voor- en nadelen het met zich meebrengt en hoe u deze het beste kunt onderhouden.

Beeld: Kara / stock.adobe.com



Tevreden

  1. Wat is een klinkergevel?
  2. Hoe worden klinkergevels geconstrueerd?
  3. Wat zijn de voor- en nadelen van een klinkergevel?
  4. Hoeveel kost een klinkergevel?
  5. Welk onderhoud heeft een klinkergevel nodig?

Wat is een klinkergevel?

Een klinkergevel is een geveltype bestaande uit klinker, gevelstenen en bakstenen. Het is het buitenste deel van een dubbelwandige wandconstructie. Volgens DIN 105-100 zijn alleen bepaalde varianten van gevelstenen geschikt voor de klinkergevel, wat dit type gevel zijn unieke en populaire uitstraling geeft.

Naast klassieke klinkerstenen zijn er ook keramische klinkerstenen die gebruikt worden voor de klinkergevel. Daarnaast worden bakstenen, gevelstenen, handvormige gevelstenen en handgeschilderde bakstenen gebruikt als gevelstenen voor dit speciale type huisgevel. In het verleden waren er grote regionale verschillen, nu hebben alle soorten gevelstenen zich landelijk gevestigd.

Over het algemeen hebben alle soorten gevelstenen voor klinkergevels gemeen dat het puur natuurlijke producten zijn. De stenen voor de klinkergevel worden gebakken bij temperaturen van meer dan 1.000 graden Celsius. Ze zijn altijd gemaakt van pure klei. Bindmiddelen, cement en kalk worden tijdens het bakken achterwege gelaten.

Hoe worden klinkergevels geconstrueerd?

Klinkergevels bestaan over het algemeen uit een dubbelwandige wandstructuur. De wandconstructie heeft een binnenmetselwerk, dat een dragende functie heeft. Voor het interieurmetselwerk worden vaak cellenbeton, thermische bakstenen of kalkzandstenen gebruikt. De buitenste klinkergevel is het tweede deel van de dubbelwandige constructie. Het is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar biedt ook optimale bescherming voor het hele bouwweefsel dankzij de gebakken bakstenen. Om deze reden genieten klinkergevels een grote populariteit, niet alleen in esthetische maar ook in functionele termen en zijn ze in heel Duitsland te vinden.

Kenmerkend voor klinkergevels is dat de buitenste klinkerlaag geen dragende functie krijgt. Dankzij de stevige klinkerstenen is het binnenmetselwerk echter zeer goed beschermd tegen het weer en blijft het meestal droog. Om de klinkergevel en het binnenmetselwerk met elkaar te verbinden, worden luchtlaagankers van roestvrij staal gebruikt. Op deze manier wordt de stabiliteit van de gehele woninggevel verder versterkt.

Klinkergevels kunnen ook met of zonder isolatie worden gebouwd. Een extra isolatielaag kan in sommige gevallen worden achterwege gelaten als thermische stenen worden gebruikt voor het binnenmetselwerk. Deze zijn vaak voldoende voor een optimale thermische isolatie van de gehele woning. Werk je met thermische bakstenen, dan blijft de ruimte tussen het binnenmetselwerk en de klinkergevel onbezoedeld. Hierdoor kan de lucht heerlijk circuleren en wordt het risico op een zwetende en schimmelgevoelige huisgevel geminimaliseerd. Als echter alleen klassieke stenen worden gebruikt voor het interieurmetselwerk, is een andere isolatielaag bijna onvermijdelijk als u een energiezuinig gebouw wilt bouwen. Hier wordt de spouw tussen de klinkergevel en het binnenmetselwerk opgevuld met isolatiemateriaal. Als de opening volledig is opgevuld, wordt dit type gevelisolatie kernisolatie genoemd. Een architect berekent hoe dik de kernisolatie moet zijn om een optimale thermische isolatie van het gebouw mogelijk te maken. Kernisolatie speelt een centrale rol bij de bouw van passiefhuizen en plus-energiewoningen. Naast het binnenmetselwerk beschermt de klinkergevel ook de isolatielaag, die optimaal beschermd is tegen weersinvloeden. Omdat gebakken bakstenen van natuurlijk materiaal een ademend materiaal zijn, is de ventilatie van de isolatielaag nog steeds verzekerd.

De dubbelwandige wandstructuur heeft ook het voordeel dat de gevel van het huis en de isolatie altijd kunnen worden aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisten van de huiseigenaar. Zo is er de mogelijkheid van thermische bakstenen en een extra demping.Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben. Dit resulteert in optimaal thermisch geïsoleerde en massieve wandconstructies, die toch slank zijn en een aantrekkelijk uiterlijk hebben. Ook op warme dagen zorgt de buitenmuur van de klinkergevel ervoor dat er niet te veel warmte in de woning doordringt en dat deze niet onnodig opwarmt. De klinkerstenen zelf bieden ook een uitstekende geluidsbescherming.

Wat zijn de voor- en nadelen van een klinkergevel?

Klinkergevels hebben voordelen, maar ook nadelen. Een van de grootste voordelen van dit type gevel, naast de heerlijk aantrekkelijke uitstraling, is dat het zeer duurzaam is. Een klinkergevel overstijgt ruimschoots de levensduur van een klassieke gipsgevel, omdat de gebakken klei van de klinkerstenen veel beter bestand is tegen weersomstandigheden. Zoals gezegd hebben ze ook het voordeel dat ze optimaal beschermen tegen geluids- en warmtepenetratie van buitenaf. Omdat een klassieke klinkergevel een tweedelige gevel is met binnenmetselwerk, biedt het een prachtige thermische isolatie dankzij de isolatielaag en thermische tegels. Geen wonder dus dat ze de voorkeur hebben voor passiefhuizen en energiebesparende huizen. Een ander voordeel is brandbeveiliging. De gebakken gevelstenen zijn uiterst effectief tegen brand en dragen zo bij aan de veiligheid van uw woning. Je kunt het ook doen zonder intensive care en schilderwerk met een klinkergevel. Ook visueel overtuigt het populaire geveltype omdat er qua uitstraling en oppervlakte een grote keuze is aan verschillende opties.

Klinkergevels hebben natuurlijk ook nadelen. Een klinkergevel is vaak duurder en brengt tijdens de bouw meer werk met zich mee. Bovendien is het raadzaam om contact op te nemen met een ervaren ambachtelijk bedrijf voor de constructie, die de klinkergevel correct zal creëren. Omdat de klinkergevel veel vaker voorkomt in Noord-Duitsland en een langere traditie heeft, is het hier makkelijker om een goede vakman te vinden. In het zuiden kan dit veel moeilijker zijn, maar het populaire type gevel verspreidt zich nu ook hier.

Wie veel waarde hecht aan een visueel aantrekkelijke gevel met een lange levensduur, wordt nog steeds goed geadviseerd met een klinkergevel. Daarnaast vergt het weinig onderhoud en biedt het optimale bescherming tegen invloeden van buitenaf en weersomstandigheden.

Hoeveel kost een klinkergevel?

De kosten van een klinkergevel zijn hoger dan een gepleisterde gevel, wat sommige bouwers in eerste instantie afschrikt. Houd er echter rekening mee dat een dergelijke gevel veel langer meegaat en, zoals hierboven vermeld, een hele reeks andere voordelen met zich meebrengt. Voor een klinkergevel moet je 120 tot 150 euro per vierkante meter verwachten. Deze prijs is echter inclusief arbeidskosten, de benodigde isolatie en het benodigde materiaal. Deze omvatten klinkerstenen, mortel en ankers. Regionale prijsschommelingen zijn echter niet ongewoon bij een klinkergevel. Omdat ze in het noorden van Duitsland vaker voorkomen, wordt er over het algemeen van uitgegaan dat de kosten hier lager zijn dan in het zuiden. In het noorden heeft vooral de klinkergevel de overhand gekregen omdat zelfs het barre zeeklimaat er nauwelijks kwaad op kan. In het zuiden wordt het type gevel echter ook steeds populairder, omdat het prachtige uiterlijk overtuigend is. Vooral in massieve huizen en passiefhuizen wordt het geveltype nu vaak in heel Duitsland gebruikt.

Welk onderhoud heeft een klinkergevel nodig?

De onderhouds- en reinigingsinspanning voor klinkergevels is extreem laag, wat aanzienlijk bijdraagt aan de populariteit van het type gevel, dat vooral in Noord-Duitsland wijdverspreid is. Klinkergevels zijn relatief eenvoudig te onderhouden, omdat ze geen beschermende coating of nieuwe pleister nodig hebben. Als vuil zich op de klinkergevel nestelt, is het soms nodig om het schoon te maken. In het geval van kleine vervuiling is dit echter nauwelijks significant, integendeel: de klinkerstenen krijgen rustieke charme met het vorderen van de leeftijd. Als u vuil verstoort, kunt u het gemakkelijk verwijderen met water en een schrobzuigmachine. Het enige dat een zekere mate van onderhoud vereist, zijn de mortelstukken van de klinkergevel. Deze kunnen echter gemakkelijk worden weggeschraapt en gerepareerd. Als er maar een paar stukjes mortel zijn uitgevallen, kun je dit relatief weinig reparatiewerk ook zelfstandig doen. Als uw klinkergevel echter oud wordt, kan een opfrisbeurt door een professioneel gespecialiseerd bedrijf wonderen doen. Schon in slechts een paar eenvoudige stappen, zal uw bakstenen gevel er weer als nieuw uitzien en voldoen aan alle criteria, zelfs in functionele termen.

Deel artikel: