Raamafmetingen – Zijn er standaardmaten?

Vakman meet raambreedte



Ramen zijn fundamenteel in een gebouw. Omdat ze niet alleen helpen bij het vormgeven van de uiterlijke uitstraling van de gevel, maar ook zorgen voor voldoende licht en ventilatie binnenin. Ramen hebben echter ook een grote invloed op de thermische isolatie van een gebouw, daarom is de raamafmetingen van bijzonder belang bij het selecteren van ramen.

Afbeelding door Ivan Kruk – stock.adobe.com

Welke standaardafmetingen zijn beschikbaar?

In verband met raamafmetingen worden vaak verschillende DIN-afmetingen gesproken. Deze gespecificeerde afmetingen bestaan echter niet volgens de DIN-norm. Er zijn alleen zogenaamde voorkeursafmetingen voor raamafmetingen. Deze zijn gebaseerd op de toepasselijke richtafmetingen van DIN 4172, die de dimensionale volgorde in de bouw vertegenwoordigt en de basisstandaardmaten van verschillende bouwmaterialen specificeert. De door de DIN-norm gespecificeerde bouwreferentieafmetingen vormen de planningsbasis voor elk nieuw gebouw en bepalen daarmee ook de raamopeningen in de casco. Zo wordt de hoogte en breedte van ramen, die volgens deze DIN-norm een veelvoud van 12,5 cm is, ook bepaald door de maatvolgorde.



Op basis van deze volgorde van afmetingen in de bouw, voorkeur standaardafmetingen van 50 cm, 60 cm, 75 cm, 80 cm, 100 cm of 120 cm resultaat voor de hoogte en breedte van ramen. Deze standaard afmetingen kunnen naar wens gecombineerd worden tot vierkante en rechthoekige ramen, zodat bijvoorbeeld standaard raammaten van 50 x 50 cm, 80 x 80 cm, 100 x 100 cm net zo gewoon zijn als ramen in de afmetingen 60 x 80 cm of 80 x 100 cm.

Vind ambachtslieden

Wat zijn de aanpassingsmogelijkheden?

Dankzij moderne productietechnieken kunt u kiezen uit tal van ontwerp- en praktische elementen voor individualisering bij het selecteren van vensters. Naast het grote aantal standaard afmetingen, ontvangt u uw ramen ook in zeer individuele speciale maten. Daarnaast kunnen er op verzoek sporten worden geïnstalleerd, die uw ramen een klassieke uitstraling geven. Hoeveel spruiten er worden gebruikt en wat voor soort de spruiten moeten hebben, is helemaal aan jou. Verdere ontwerpvrijheid is voor u beschikbaar via de verschillende venstervormen. Zowel ronde en halfronde vormen als hoekige varianten kunnen worden gerealiseerd. U kunt ook het type beglazing voor uw ramen kiezen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen beschermende beglazing, sierbeglazing, akoestisch glas of thermische isolatiebeglazing. Het is ook mogelijk om te kiezen voor veiligheidsglas, dat verkrijgbaar is in verschillende veiligheidsniveaus. Welke specifieke beglazing geschikt is voor uw raam is geheel aan u en uw wensen en ideeën. Omdat het type beglazing kan worden geselecteerd, ongeacht de respectieve raamafmetingen. In sommige gevallen kan de keuze van het beglazingstype alleen een relevante invloed hebben op de inbouwdiepte. Daarnaast kun je bij het kiezen van je raam ook kiezen uit verschillende raamgrepen. U kunt onder andere een met slot beveiligde handgreep gebruiken waarmee u uw raam kunt vergrendelen. Bovendien kunnen verschillende fittingen aan het raam worden bevestigd, die zorgen voor een verhoogde inbraakbeveiliging. Het is ook mogelijk om verschillende zijpanelen, dakramen en openingsmechanismen te bevestigen om het raam aan te passen aan uw persoonlijke behoeften. De meest voorkomende individualiseringsopties voor ramen worden afgerond door de grote selectie van verschillende vensterbanken die zowel binnen als buiten kunnen worden gemonteerd.

Daarom zijn de volgende individualiseringsopties beschikbaar voor Windows:

  • individuele raamafmetingen
  • Gebruik van spruiten
  • verschillende venstervormen
  • verschillende soorten beglazing
  • verschillende profielvormen
  • diverse vensterbanken

Dankzij deze veelzijdige aanpassingsmogelijkheden kunt u uw ramen een zeer persoonlijke stijl geven en ervoor zorgen dat uw toekomstige ramen aan al uw verwachtingen en wensen voldoen.

Zijn er normen voor de lichtinval?

Adequate verlichting van binnenruimtes met daglicht is van bijzonder belang voor de menselijke gezondheid. Want het daglicht in het interieur heeft niet alleen een positief effect op de stemming, maar draagt ook bij aan de functionaliteit van de interne klok. Vanwege deze belangrijke eigenschappen is daglicht ook nniet vervangbaar door kunstlicht. Om op basis van dit grote belang te kunnen garanderen dat interieurs van voldoende daglicht worden voorzien, gelden in Duitsland verschillende voorschriften, die moeten worden geïmplementeerd als onderdeel van de planning van nieuwe gebouwen. Van bijzonder belang hierbij is de toepasselijke staatsopbouwverordening. Dit bepaalt de toepasselijke blootstellingswaarden voor elke federale staat en bepaalt dus het raamoppervlak in woonkamers. Aangezien de staatsbouwverordening van staat tot staat varieert, zijn verschillende minimumwaarden voor daglichtverlichting in woonruimtes ook van toepassing in de afzonderlijke federale staten. De meeste deelstaten schrijven echter een raamoppervlak voor, dat tien procent van het respectieve vloeroppervlak van de kamer moet zijn. Nog strengere richtwaarden worden gespecificeerd door deelstaten zoals Hamburg of Saksen, waarin het raamoppervlak van een kamer moet overeenkomen met 12,5% van het respectieve vloeroppervlak van de kamer.

De Europese DIN EN 17037, die ook wel de daglichtnorm wordt genoemd, gaat veel verder dan de staatsvoorschriften van de deelstaten. Sinds 2019 regelt dit in heel Europa hoe binnenverlichting eruit moet zien voor voldoende daglicht, waarmee nieuwe normen worden gesteld voor daglichtplanning. Volgens de Europese daglichtnorm moet het raamoppervlak in een ruimte overeenkomen met 20 tot 25% van het betreffende vloeroppervlak van de kamer voor optimale verlichting in de woonkamer. Hierdoor zou een woonoppervlakte van 20 m² een raamoppervlakte van vier tot vijf vierkante meter moeten hebben. Een kamer met een oppervlakte van 10 m² zou daarentegen een raamoppervlak van ongeveer twee tot tweeënhalve vierkante meter moeten hebben.

Plant u momenteel een nieuw gebouw en vraagt u zich af hoeveel vierkante meter raamruimte u eigenlijk nodig heeft? Een expert helpt u graag met deze en andere vragen, die u gemakkelijk kunt vinden bij Blauarbeit. Dit kan u ook vertellen of u met uw raamplanning voldoet aan de toepasselijke voorschriften van de staatsbouwverordening van uw federale staat.

Hoe krijg je een zo hoog mogelijk invallend licht?

Om met een raam een zo hoog mogelijke lichtrendement te bereiken, is een goede en doordachte planning vereist. In principe moet rekening worden gehouden met twee belangrijke aspecten:

  • Hoogte van het raam: Enerzijds speelt de hoogte van het raam een belangrijke rol in het verloop van de lichtopbrengst. Vanwege de respectievelijke raamhoogte of de respectieve inbouwhoogte van het raam, wordt ook de invallende hoeveelheid licht geregeld. Hoe hoger een venster is, hoe hoger de hoeveelheid invallend licht op het einde.
  • Dikte van de isolatie: Aan de andere kant moet rekening worden gehouden met de dikte van de isolatie. Want bij toenemende isolatiedikte neemt ook de hoeveelheid invallend licht af.

Daarom zijn zowel de raamhoogte als de isolatiedikte belangrijke parameters om een zo hoog mogelijk invallend licht in het interieur te kunnen bereiken. Met deze aspecten moet dus al rekening worden gehouden bij de basisramplanning van een nieuw gebouw.

Deel artikel: