Koelen met de warmtepomp



Afbeelding door vchalup – stock.adobe.com

Steeds meer huiseigenaren installeren een warmtepomp in hun gebouw om duurzaam en goedkoop warm water op te wekken en in de winter te verwarmen. Maar veel warmtepompen kunnen meer doen dan warmte onttrekken aan de omgevingslucht of de vloer en deze efficiënt in huis halen. Goed afgesteld kunnen tal van warmtepompmodellen ook in de andere richting werken, warmte uit het huis transporteren en zo het interieur van het huis goedkoop koelen. Ze nemen zo de taak van airconditioning over en zorgen het hele jaar door voor aangename temperaturen voor alle bewoners.

Hier lees je meer over hoe warmtepompen een huis kunnen koelen en hoe je warmtepompen herkent met deze mogelijkheid. Evenzo worden in dit artikel de vereisten van uw radiatorvereisten uitgelegd, het verschil tussen actieve en passieve koeling en het verschil tussen koeling en airconditioning. Uw verwarmingsmonteur adviseert u ook graag of uw warmtepomp geschikt is voor deze operatie, past deze functie aan en voert graag alle werkzaamheden met betrekking tot installatie en onderhoud uit. Bij ons vindt u ervaren verwarmingsmonteurs bij u in de buurt die zeer vertrouwd zijn met deze technologie.



Zoek een verwarmingsmonteur

Hoe het werkt – passieve en actieve koeling

Als een woning gekoeld moet worden door een warmtepomp, wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve koeling. Terwijl actieve koeling wordt gebruikt in lucht-water warmtepompen, maken grond-water warmtepompen passieve koeling mogelijk. Pekelwaterwarmtepompen en water-water warmtepompen kunnen beide doen, afhankelijk van hun ontwerp. Hier is de functionaliteit in detail.

Passieve koeling

Bij passieve koeling wordt het temperatuurverschil tussen het interieur van de ruimte en de omringende grond of het omringende grondwater gebruikt om een verkoelend effect te bereiken. Je kent vast wel het effect dat kelderkamers in de zomer een paar graden koeler zijn dan de bovenste verdiepingen. Dit komt doordat de zomerhitte vertraagd doordringt en alleen verzwakt is tot diepere lagen van de aarde en deze al net onder het aardoppervlak een paar graden onder de luchttemperatuur liggen. Nog dieper, in de zogenaamde neutrale zone vanaf 15 meter onder het aardoppervlak, is er een constante temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius. Bij passieve koeling circuleert het verwarmingswater zelfs wanneer de warmtepomp is uitgeschakeld. De radiatoren met een groot oppervlak die in warmtepompen worden gebruikt, geleiden de warmte in de kamers naar het verwarmingscircuit en de warmte-energie via de warmtewisselaar naar het verwarmingsmedium.

Actieve koeling

Bij actieve koeling wordt de warmtepomp zelf actief en werkt in de andere richting, d.w.z. haalt actief energie uit het water in het verwarmingscircuit en levert deze via de warmtewisselaar aan de omgevingslucht of het grondwater. Dit is effectiever, maar vereist een vierwegklep en een tweede expansieventiel naast extra stroom. Bovendien moeten warmtepompen die op deze manier werken, worden uitgerust met een sensor om de temperatuur in het verwarmingscircuit te regelen. Te veel koeling zou anders onder het dauwpunt vallen. Condensatie op de radiatoren en muren wordt zo voorkomen en het huis wordt beschermd tegen schimmel. Zo kan het huis worden gekoeld tot aangename temperaturen met actieve koeling.

Eisen voor radiatoren en warmtepomp

Om een warmtepomp een huis te laten koelen, moeten zowel radiatoren als warmtepomptechnologie zelf voor deze taak zijn uitgerust. Lees meer over hoe u kunt zien of uw radiatoren en warmtepomp de uitdaging aankunnen.

Radiator

Als u een warmtepomp wilt installeren, moeten er grote radiatoren worden geïnstalleerd. Naast speciale convectoren met een bijzonder groot verwarmingsoppervlak of ingebouwde ventilator worden ook vloerverwarming en wandverwarmingssystemen gebruikt. De reden is de relatief lage debiettemperatuur waarmee een warmtepomp in de winter een gebouw verwarmt. Koelen met de warmtepomp stelt deze eisen ook aan het oppervlak van de radiatoren, want alleen met een zeer groot oppervlak of speciale convectoren met ingebouwde ventilator kunnen ze de kamertemperatuur merkbaar afkoelen. Het compenseren van het kleine oppervlak van conventionele radiatoren met lagere temperaturen heeft ook hier geen zin, omdat dit condensatie zou veroorzaken. Daarnaast moeten alle leidingen geïsoleerd zijn. Dus als u overweegt om een warmtepomp te installeren, is dit een andere goede reden voor het installeren van geschikte radiatoren en de energetische sanitaire voorzieningen.Verwarmingsbuizen.

Warmtepomp

Omdat alleen de circulatiepomp wordt geactiveerd voor passieve koeling, is vrijwel elke pekelwaterwarmtepomp en aard-water warmtepomp geschikt voor deze toepassing. Voor actieve koeling heb je een zogenaamde omkeerbare warmtepomp nodig. Dit moet een lucht-water warmtepomp of pekel-water warmtepomp zijn. Aan de hand van de typeaanduiding van de warmtepomp of de technische documentatie kunt u achterhalen of de warmtepomp het benodigde tweede expansieventiel en vierwegventiel heeft. Daarnaast moet de warmtepomp worden aangesloten op een sensor in huis. Als thermometer en hygrometer controleert het de kamertemperatuur en vochtigheid en regelt het de afkoeling wanneer de kamertemperatuur het dauwpunt nadert.

Zoek een verwarmingsmonteur

Retrofitting actieve koeling op de warmtepomp

Veel warmtepompen zonder expansieventielen kunnen achteraf worden gemonteerd door een gespecialiseerd bedrijf en bijbehorende componenten en zo geschikt worden gemaakt voor de zomerkoeling van uw ruimtes. Dit moet door de fabrikant worden verstrekt en vereist een paar uur werktijd en extra materiaal. In de meeste gevallen is het goedkoper om direct bij de aanschaf van de warmtepomp op deze extra functie te letten en deze aan te schaffen. Daarnaast moeten deze warmtepompen ook worden uitgerust met een slim besturingssysteem en een sensor uiterlijk bij het achteraf inbouwen van het expansieventiel om uw huis te beschermen tegen vocht en schimmel.

Verschillen tussen warmtepompen en airconditioningsystemen in koelgedrag

Als je je huis koelt met een warmtepomp, biedt het je een aantal voordelen ten opzichte van airconditioning. Aan de ene kant is koelen met de warmtepomp aanzienlijk goedkoper. Het stroomverbruik is veel lager dan bij een airconditioner, vooral als de koeling gebeurt met het passieve verwarmingscircuit. Dit is nog goedkoper als de onttrokken warmte-energie ook wordt gebruikt om het warme water voor douches, wasmachines en vaatwassers te verwarmen. Bovendien is de investering in een extra airconditioningsysteem niet nodig, omdat de reeds geïnstalleerde warmtepomp deze taak overneemt. Overheidsfinanciering voor deze goedkope verwarmingsvariant verbetert de balans verder.

Een nadeel van koelen met een warmtepomp is dat een airco veel sneller kan afkoelen dan de radiatoren toelaten. De koeling door de warmtepomp is continu en moet actief worden gebruikt om in alle ruimtes in huis een verkoelend effect te creëren. Als u bijvoorbeeld zelden een zolderkamer als hobbyruimte wilt gebruiken, is een airconditioner sneller in het koelen van deze kamer tot een comfortabele temperatuur. Bovendien kan airconditioning de kamers veel meer koelen. Terwijl passieve koeling de temperatuur op warme dagen met 3 graden kan verlagen en de actieve koeling wordt geregeld door een sensor om niet onder het dauwpunt te vallen, kan een voldoende gedimensioneerd airconditioningsysteem de kamers bijna willekeurig afkoelen. Het airconditioningsysteem zuigt overtollig vocht af via de druppelafscheider en zorgt zo voor een gezond binnenklimaat.

Of u vertrouwt op airconditioning of een warmtepomp om uw kamers te koelen, is daarom een zeer individuele beslissing. Hoewel de warmtepomp veel kostenefficiënter is, biedt een airconditioningsysteem de meest comfortabele kamertemperatuur in termen van koelcapaciteit bij piektemperaturen. Als beide belangrijk voor u zijn, kunt u ook een gesplitst airconditioningsysteem naast de koelwarmtepomp laten installeren en deze alleen inschakelen wanneer dat nodig is om de warmtepomp in zijn werk te ondersteunen.

Deel artikel: