Kreupel schilddak – combinatie van gevel en schilddak

Huis met schilddak



Laatst bijgewerkt op september 12, 2022 door Energiebesparen

Het schilddak combineert de kenmerken van twee populaire dakvormen, het zadeldak en het schilddak. Als gevolg hiervan brengt het verschillende voordelen met zich mee. Het kreupele schilddak – ook wel kuifdak of halfschilddak genoemd – is dan ook een van de populairste varianten van het klassieke schilddak.

Bouw van het schilddak

Terwijl het zadeldak wordt gekenmerkt door twee hellende dakvlakken die elkaar in het midden ontmoeten, heeft het schilddak hellende dakvlakken aan zowel de dakrand als de gevelzijde. Het wordt een schilddak als de dakrand van de heup zich boven de dakrand bevindt. De heup bedekt dan alleen het bovenste deel van de gevel.



Voor de dakconstructie zijn er verschillende mogelijkheden voor een schilddak, het kan bijvoorbeeld worden gebouwd als spandak of als keelbalkdak.

Waarom een schilddak?

In de bouwplanning moet je veel beslissingen nemen – vooral als het gaat om een vrij gepland architectenhuis, ben je vaak verwend met keuze als bouwer. Als u niet te streng wordt beperkt door een ontwikkelingsplan, is de beslissing voor een bepaalde dakvorm een van de visueel bepalende elementen van een huis. Wil je geen zadeldak, maar loop je tegen het probleem aan van te weinig leefruimte op zolder met een schilddak, dan zou je kunnen denken aan het plannen van je eigen huis met een schilddak. Om dit te doen, moet u eerst kijken naar de voor- en nadelen van deze dakvorm.

Vind een dakdekker

Voordelen schilddak:

  • Stevige constructie
  • Lage windbelasting, weerbestendig
  • Kan sneeuwbelasting goed dragen
  • Geen verlies van leefruimte onder het dak

Nadelen schilddak:

  • Tijdrovend ontwerp
  • Meer materiaalvereisten
  • Hogere kosten

Is een schilddak het waard?

Zoals altijd in de bouwplanning hangt het natuurlijk af van de individuele behoeften van de klant. Hoewel het schilddak in het algemeen niet tot de eenvoudigste dakvormen behoort en dus hogere kosten veroorzaakt, overtuigt het met zijn stabiele en resistente constructie en de extra leefruimte die het onder het dak biedt. Je zou dus vanaf het begin van de zolderombouw kunnen plannen en meer een volle verdieping hebben. Vooral als ontwikkelingsplannen slechts een paar verdiepingen toestaan, moet u geen ruimte onder het dak verspillen.

Vanuit energieoogpunt is het schilddak met goede dakisolatie en netjes beglaasde ramen een van de dakvormen waarbij weinig warmte verloren gaat door het dak. Daarnaast zijn de vier hellende dakvlakken ook goed geschikt voor de installatie van een zonnestelsel. Op de lange termijn zouden de hogere kosten zelfs gecompenseerd kunnen worden door lagere stookkosten. Een andere manier om de kosten lager te houden zou zijn om te kiezen voor een goedkopere dakbedekking. Hier kan een ervaren dakdekker in detail worden geadviseerd.

Bron afbeelding: hydebrink/stock.adobe.com

Deel artikel: