Minerale wol – definitie en ondersoort

Ambachtslieden passen minerale wolpanelen toe voor isolatie.



Beeld: bilanol / stock.adobe.com

Minerale wol is een van de meest populaire isolatiematerialen in de bouwsector. Maar hoe wordt het isolatiemateriaal vervaardigd, welke eigenschappen heeft het en welke kosten kunnen worden verwacht? Ontdek met behulp van dit artikel of minerale wol geschikt is als isolatiemateriaal voor u en vind de juiste isolatie-expert op Blauarbeit.

Vind een isolatiebedrijf

Hoe wordt minerale wol gemaakt?

Minerale wol is een viltachtig materiaal dat bestaat uit minerale vezels. Om minerale wol te produceren, worden steen, glas, zand of andere materialen zeer sterk verwarmd om ze vervolgens te rafelen. Voor dit doel worden ze in een vloeibare, gloeiende toestand gebracht, gerafeld en gewacht tot de vezels die op deze manier worden geproduceerd weer afkoelen. De minerale wolvezels die op deze manier worden verkregen, worden vervolgens in matten geperst die kunnen worden gebruikt voor thermische isolatie.



Minerale wol is in wezen verdeeld in twee subtypen, afhankelijk van het uitgangsmateriaal: steenwol en glaswol. Steenwol wordt gemaakt van diabase, basalt of dolomiet. Voor de productie van glaswol wordt daarentegen gebruikt glas, zand of kalk.

Afhankelijk van welk uitgangsmateriaal beschikbaar is voor de productie van minerale wol, worden temperaturen van 1200 tot 1600 graden Celsius gebruikt. Na het rafelen worden ze met behulp van bind- en impregneermiddelen tot een vlies verdicht en gehard. Deze productiemethode creëert een mineraal isolatiemateriaal dat zacht en kneedbaar is, maar ook in een stevig, stabiel paneel kan worden geperst.

In de vorige eeuw werd vooral steenwol ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Vanaf het jaar 2000 werden in Duitsland nieuwe wetten ingevoerd, zodat gezondheidsrisico’s nu vrijwel kunnen worden uitgesloten. Daarnaast is minerale wol nu ook vanuit ecologisch oogpunt voordeliger dan voorheen het geval was. Hoewel er relatief veel energie nodig is voor de productie, worden gerecyclede materialen vaak gebruikt als grondstof voor de productie van minerale wol. Omdat minerale wol robuust is, blijft het isolatiemateriaal lang behouden, wat op zijn beurt bijdraagt aan de duurzaamheid ervan.

Mogelijke toepassingen van minerale wol

Zoals reeds vermeld, is minerale wol een bijzonder populair en veelzijdig isolatiemateriaal. Ze worden voornamelijk gebruikt in particuliere huizen voor thermische isolatie, omdat het flexibele materiaal tegelijkertijd bescherming biedt tegen kou en warmte. Minerale wol wordt ook gebruikt in de industrie, maar meer als brand- en geluidsisolatie voor ketels en turbines. Omdat minerale wol kan worden verkregen met behulp van verschillende productieprocessen, zijn de mogelijke toepassingen dienovereenkomstig divers. Minerale wollen panelen worden gebruikt als gevelpanelen voor de gevelisolatie van eengezinswoningen, terwijl plat dak en schuine dakpanelen van minerale wol worden gebruikt voor dakisolatie. In het interieur worden panelen van steen- of glaswol gebruikt voor scheidingswandisolatie en binnenisolatie, maar het bouwmateriaal dient ook goed als impactgeluidisolatie.

Over het algemeen kan worden gezegd dat minerale wol flexibel en zacht is, zelfs in paneelvorm. Daarom kan het worden gebruikt waar het zelf geen stabiliteit hoeft te bieden. Bij dakisolatie worden de isolatieplaten tussen de spanten geklemd, zodat het isolatiemateriaal zich tussen de dakbedekking en gipsplaatbekleding in het interieur bevindt.

Als muurisolatiemateriaal wordt minerale wol bij voorkeur aangetroffen in houtskeletbouwhuizen. Hiervoor worden de panelen tussen het houten frame geklemd en van binnen en van buiten afgedekt. Als een gevel vervolgens moet worden geïsoleerd, wordt minerale wol vaak gebruikt als een thermisch isolatiecomposietsysteem. Om het isolatiemateriaal stevig vast te maken, wordt een speciale mortel en een bijbehorend wapeningsweefsel gebruikt, dat uiteindelijk wordt gepleisterd.

Bovendien zijn waterleidingen vaak geïsoleerd met minerale wol. Isolatiematerialen met aluminiumlaminatie vergemakkelijken de installatie, omdat ze alleen om de leidingen hoeven te worden geklemd.

Minerale wol – een optimaal isolatiemateriaal

Minerale wol heeft een hele reeks positieve eigenschappen die het een optimaal materiaal voor isolatie maken. Het isolerend vermogen is bijzonder goed, omdat het meestal wordt ingedeeld in de thermische geleidbaarheidsfasen (WLS) 032 tot 040.

Zowel glaswol als steenwol bieden een uitstekende bescherming tegen warmte en koude en worden ook gebruikt als Brandbeschermingsdoeleinden. Minerale wol is onbrandbaar, wat de verspreiding van een brand naar andere verdiepingen effectief kan vertragen. Minerale wol is ingedeeld in brandbeveiligingsklasse A1 en is een populair isolatiemateriaal voor gevels, daken en binnenmuren.

Steenwol en glaswol worden ook gebruikt als isolatiemateriaal omdat ze eenvoudig te installeren zijn. Als er een bestaande constructie is waaraan de isolatieplaten kunnen worden bevestigd, staat er nauwelijks iets een snelle installatie in de weg. Ideaal is bijvoorbeeld een houten skeletbouwmuur of een dakspant. De platen worden vervolgens op maat gesneden en aan de kolom bevestigd.

Voor- en nadelen van minerale wol als isolatiemateriaal

Minerale wol wordt vaak gebruikt als klemisolatie, omdat het materiaal enkele voordelen heeft, die met name bepalend zijn voor de isolatie van huizen. Het belangrijkste is dat minerale wol een goedkoop materiaal is dat slechts een paar euro per vierkante zee kost. Klemvilten gemaakt van schapenwol of jute zijn daarentegen veel kostenintensiever. Een ander voordeel van minerale wol is dat het niet gevoelig is voor vocht – zolang het vocht maar kan ontsnappen. Verder zijn glas en steenwol duurzaam, omdat de isolatiematerialen vaak worden verkregen uit gerecyclede materialen. Minerale wol draagt ook bij aan brandbeveiliging en kan branden in huis vertragen. Het is ook voordelig dat minerale wol zorgt voor een optimaal binnenklimaat en meer wooncomfort. Minerale wol zorgt er ook voor dat energiekosten worden bespaard en stookkosten worden verlaagd, omdat de warme lucht niet meer zo gemakkelijk ontsnapt via het dak en de gevel. In de zomer koelt het het huis effectief en biedt het effectieve geluidsbescherming. Een ander positief aspect is dat minerale wol duurzaam is en zelfs na jaren geen prestaties verliest.

Minerale wol heeft echter ook enkele nadelen. Als oudere minerale wolplaten in een huis worden geïnstalleerd, zijn er gezondheidsrisico’s, omdat de vezels allergieën veroorzaken en in het ergste geval kankerverwekkend zijn. Sinds 2000 zijn er echter nieuwe normen voor minerale wol, zodat dergelijke risico’s alleen kunnen worden verwacht bij de renovatie van oude gebouwen. Een ander nadeel van minerale wol is het hoge gewicht, dat problematisch kan zijn afhankelijk van de kolombeweging. In het geval van statica moet daarom rekening worden gehouden met het gewicht van de isolatieplaten. Daarnaast moet er veel energie worden gestoken in de productie van minerale wol. Hoewel de grondstoffen meestal gemaakt zijn van gerecyclede materialen, moeten ze sterk worden verwarmd, wat leidt tot een hoog energieverbruik tijdens de productie. Als de isolatielaag vochtig wordt en vocht niet kan ontsnappen, verliest ook de minerale wol zijn isolerende werking.

Kosten van isolatie met minerale wol

Als een eengezinswoning geïsoleerd moet worden met minerale wol, is het belangrijk om vooraf de kosten in de gaten te houden. Een mat van glaswol kost gemiddeld 15 euro per vierkante meter, een mat van steenwol kost 10 tot 30 euro. Daarnaast zijn er kosten voor andere bouwmaterialen en de arbeidskosten van het uitvoerende bouwbedrijf. Hoewel er geen algemene uitspraken te doen zijn over de arbeidskosten, liggen die gemiddeld rond de 35 euro per vierkante meter. Zo kunnen totale kosten van 45 tot 65 euro per vierkante meter worden verwacht, afhankelijk van of u kiest voor glaswol of steenwol.

Als u een eengezinswoning met een geveloppervlak van 130 vierkante meter wilt isoleren, zijn de kosten voor glaswol 6500 euro en voor steenwol tussen 5850 en 8450 euro – plus de kosten voor andere bouwmaterialen en hulpmaterialen die nodig zijn afhankelijk van de structurele situatie.

Conclusie: Minerale wol als isolatiemateriaal

Minerale wol is een uitstekend isolatiemateriaal dat gemakkelijk te monteren is en het huis beschermt tegen warmtepenetratie in de zomer en warmteverlies in de winter. Daarnaast is het isolatiemateriaal relatief goedkoop en draagt het bij aan geluid en brandbeveiliging. Een groot nadeel is dat er veel energie gebruikt moet worden voor de productie – maar de thermische isolatieplaten zijn extreem duurzaam. Minerale wol is nu onschadelijk voor de gezondheid en biedt de mogelijkheid om huisgevels snel, effectief en kosteneffectief te isoleren – zelfs als het werk wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Dankzij eenvoudig snijden en bevestigen aan een nok konden de isolatiewerkzaamheden ook onafhankelijk worden uitgevoerd. De voordelen van minerale wol wegen dus duidelijk op als u het als isolatiemateriaal wilt gebruiken.

Vind een isolatiebedrijf

Deel artikel: