Laat een dakspant bouwen – hoeveel kost het?

Een dakspant voor een blauwe lucht



Als er een nieuw dakgebinte nodig is voor een woning, is het vaak onduidelijk welke kosten er gemaakt gaan worden. Verschillende factoren zoals de vorm van het dak kunnen een doorslaggevende invloed hebben op de prijs. Hieronder leest u hoeveel de bouwkosten zijn, waarvan de kosten afhankelijk zijn en welke subsidies u kunt toepassen.

Afbeelding door stormpic – stock.adobe.com

Waar hangt de prijs van een dakspant van af en hoeveel kost het om te bouwen?

Als het gaat om de prijs van een dakspant, moet er met verschillende zaken rekening worden gehouden. De geplande dakvorm, dakhelling en andere ontwerpkenmerken kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de prijsstelling. Dakoverstekken en speciale draagvermogenseisen en het te gebruiken bouwmateriaal hebben ook invloed op de totale kosten. Uiteindelijk heeft de prijsstelling van het uitvoerende bouwbedrijf natuurlijk ook invloed op de kosten van het dakspant. Het is daarom de moeite waard om vooraf offertes in te winnen en een precieze planning te maken.



Een forfaitaire prijs voor een dakspant is door de vele beïnvloedende factoren nauwelijks te noemen. De prijs kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte en het type gebouw. Voor huizen met standaard daken liggen de kosten bijvoorbeeld gemiddeld tussen de 55 en 90 euro per m² dakoppervlak. Als er echter speciale ontwerpkenmerken worden toegevoegd of de uitvoering complex is, kan dit aanzienlijk duurder zijn. Dit geldt met name wanneer uitgangen, dakkapellen en erkers worden toegevoegd. Grote dakoverstekken en stabiele dakconstructies, die bijvoorbeeld sneeuwbelastingen of een daktuin moeten dragen, zijn ook vrij duur.

Een andere factor die de kosten van een dakspant opdrijft, is wanneer een oud dakspant wordt vervangen en vooraf moet worden gesloopt. Hier worden de sloopkosten bij opgeteld. In de praktijk betekent dit dat er zo’n 2.500 tot 3.500 euro aan sloop- en afvoerkosten bijkomt.

Vind een dakdekker

Dakvormen en hun kosten

Een dakspant is vereist voor een schuin dak, waarbij vooral de vier dakvormen zadeldak, schilddak, kreupel schilddak en mansardedak wijdverspreid zijn. Het schilddak verschilt van het klassieke zadeldak doordat het naast de twee schuine dakdelen aan de twee gevelzijden extra schuine daken heeft. Het schilddak daarentegen wordt geleverd met verkorte puntgeveldakoppervlakken, terwijl het mansardedak een typische veegknik heeft in het midden en aan het einde van het dak. De dakvlakken daarentegen zijn bijna verticaal. Verder zijn er speciale vormen van het schuine dak, waaronder het schilddak. Speciale constructies en variaties van de klassieke schuine daktypen zijn ook mogelijk, wat bovendien van invloed is op de kosten van het dakgebinte.

Afhankelijk van de dakvorm zijn de kostenverschillen voor het dakspant soms aanzienlijk. Een eenvoudig zadeldak kost 55 tot 60 euro per vierkante meter dakoppervlak, terwijl de kosten van een mansardedak ongeveer 80 euro per vierkante meter dakoppervlak bedragen. Een schilddak daarentegen is nog duurder, omdat het 90 euro per vierkante meter dakoppervlak kost. Het schilddak ligt tussen de 70 en 85 euro per vierkante meter dakoppervlak, waarbij de kosten afhankelijk zijn van hoe lang de heup is.

De cijfers zijn indicatieve prijzen die van toepassing zijn op een groot aantal gebouwen met standaard daken. De kostenverschillen, zoals duidelijk te zien is, hebben te maken met de vorm van het dak. Het schilddak valt hier op, omdat het een goede helft duurder is dan een eenvoudig zadeldak. In de praktijk betekent dit dat voor zo’n dakspant aanzienlijk hogere totale kosten te verwachten zijn. Naast de dakspant heb je ook meer materiaal nodig voor dakbedekking en thermische isolatie. Vaak zijn het esthetische redenen die beslissen over een bepaalde dakvorm.

Soms zijn er echter andere voordelen die een dakvorm aantrekkelijk maken. Vooral met betrekking tot de kosten van het dakspant moeten de voor- en nadelen daarom nader worden afgewogen. Omdat het zadeldak een van de goedkoopste en eenvoudigste is, wordt het veel gebruikt in Duitstalige landen en is het een van de klassiekers. Het is zeer eenvoudig te bouwen dankzij de twee gevels en schuine daken, wat een positief effect heeft op de totale kosten. Hoewel de basisvorm zo eenvoudig lijkt, biedt het zadeldak nog steeds een hele reeks ontwerpopties. Bovendien is deze dakvorm zeer stabiel, wat met name geldt voor hogere dakhellingen vanaf 35 graden – zelfs bij hoge windbelastingen.Nl. Als het dakgebinte wordt verwijderd, ontstaat er veel bruikbare ruimte met een hoge dakhelling. Bovendien is een zadeldak onderhoudsarm en gemakkelijk te onderhouden vanwege de eenvoud van constructie.

Het schilddak daarentegen, dat relatief duur is en bijna twee keer de prijs kost, heeft slechts één echt voordeel: het is zeer stabiel, omdat er tal van gesloten driehoeken in de constructie zijn. Dit resulteert in een hoog draagvermogen van de totale constructie, waardoor het dak robuust en stabiel is. Het is echter veel duurder en complexer om te bouwen, wat ook de kosten van het dakspant opdrijft. Bij een dakombouw ontstaat een vrij klein gebruiksoppervlak, omdat in deze dakvorm veel gevelachtige hellingen voorkomen. De kosten voor dakbedekking en isolatie zijn 50 procent hoger dan voor het zadeldak, waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Als er – zoals vaak het geval is bij deze dakvorm – dakoverstekken bijkomen, zijn verdere kosten te verwachten.

Het mansardedak resulteert in een grote bruikbare oppervlakte door de gebogen dakvlakken, die voor alle vier de genoemde vormen het grootst is. De knik in het dakoppervlak is echter problematisch omdat deze moeilijk af te dichten is. Dit resulteert in hogere onderhouds- en reparatiekosten, omdat vocht gemakkelijk kan binnendringen. Daarnaast is een mansardedak ingewikkelder om te bouwen, waardoor de kosten weer stijgen. Daarnaast zijn er minder ontwerpmogelijkheden dan bij het zadeldak. Als het mansardedak dan wordt ontworpen als een schilddak en voorzien van puntgevels extra dakoppervlakken, wordt het aanzienlijk duurder dan het klassieke schilddak.

Bespaar kosten met subsidies

Bij het bouwen van een dakspant is het mogelijk om financiering van de staat te ontvangen als een subsidie of om te profiteren van een promotionele lening. KfW, dat financiële steun biedt voor renovaties, is hier erg populair. Bijzonder is dat de subsidie niet hoeft te worden terugbetaald. Verdere financiële verlichting is verzekerd als de lage rente de overhand heeft. Als u financiering wilt ontvangen voor de bouw van nieuwe dakspanten (in de loop van dakrenovatie), is het belangrijk om de formele regels van de promotieprogramma’s van KfW in acht te nemen. Vooral de vormen van aanvraag, deadlines en toegangsvoorschriften zijn essentieel voor de aanvraag.

Een bijzondere KfW-subsidie is de subsidie 430, die aantrekkelijke financiële steun belooft voor dakrenovatie. Hier ontvangt u tot 48.000 euro aan subsidies voor de dakrenovatie, waar ook de bouw van een nieuw dakspant onder valt. Programma 430 is gericht op particulieren die woonruimte willen kopen of renoveren en zo een KfW energie-efficiëntie woningnorm willen bereiken. Individuele maatregelen worden gesubsidieerd met maximaal 10.000 euro. Houd er rekening mee dat maatregelen zoals het vernieuwen van dakisolatie en dakbedekking en het gebruik van dichtere dakramen bijzonder worden bevorderd. Als u een schilddak wilt, is dit een ideaal subsidieprogramma om de kosten effectief te verlagen. Begeleidende kosten van dakrenovatie komen ook in aanmerking, zoals bijkomende bouwkosten, restauratiekosten en advies-, plannings- en bouwtoezichtdiensten.

Naast de programma’s van KfW biedt het Federal Office of Economics and Export Control (BAFA) een promotieprogramma voor thermische zonne-energie. Daarnaast kunt u profiteren van tal van gemeentelijke financieringsaanbiedingen. Dit maakt de constructie van het dakgebinte veel kosteneffectiever.

Regionale verschillen in bouw

Afhankelijk van de staatsbouwverordening – die van staat tot staat verschilt – en de gemeentelijke statuten van de respectieve gemeente, kunnen verschillende vereisten ontstaan voor het ontwerp van het dakspant. Daartoe stellen sommige deelstaten en gemeenten hun eigen ontwerpstatuten vast. Daarnaast zijn er soms andere ontwerpbepalingen in ontwikkelingsplannen.

Deel artikel: